in ,

Pe Pământ există deja peste un milion de încărcătoare publice pentru maşini electrice! Ţara care are peste 50% dintre ele

Industria vehiculelor electrice a atins în liniște una dintre cele mai mari etape de până acum. Numărul de prize de încărcare publice din întreaga lume depășește bariera de un milion!

statii publice incarcare in lume 1
FOTO: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Opțiunile de alimentare a unei maşini care consumă energie electrică au depășit pragul de șapte cifre încă în luna mai a acestui an, după ce s-au dublat în doar trei ani, se arată într-o analiză a BloombergNEF

Cea mai mare parte a noii infrastructuri a fost construită în China și Europa. America de Nord, cu subvenții publice mult mai mici şi suport mai puţin robust, rămâne pe locul trei în cursa terminalelor de încărcare, deși există o speranță că un plan de stimulare pe timp de pandemie va cataliza un nou val de construcție a acestor obiecte de infrastructură.

O paradă de noi pickup-uri alimentate cu baterii – de la producători precum Ford, Rivian sau Tesla – poate accelera, de asemenea, ritmul de apariţie a încărcătoarelor publice în SUA, atunci când aceste modele vor începe să apară din anul viitor.

Până şi cei de la General Motors au decis în sfârșit să investească în stații de încărcare, la 24 de ani de la realizarea primului său vehicul electric. În parteneriat cu EVgo va construi o reţea naţională de staţii de încărcare rapidă – 2.750 la număr.

În prezent, SUA are 31.446 de stații de încărcare cu peste 96.000 de conexiuni, potrivit site-ului Departamentului energiei. Dintre aceste stații, 4.750 sunt rapide cu aproape 17.000 de prize. Pentru comparaţie, numărul de staţii de alimentare locale cu carburanţi fosili se ridică la 122.000.

Indiferent care va fi situaţia în viitor, SUA pare greu de presat pentru a prinde din urmă liderii din cursa încărcătoarelor. Olanda, de exemplu, are ceva mai multe terminale de încărcare decât SUA, deși țara în ansamblu are mai puțini șoferi licențiați decât statul New York.

China rămâne cea mai agresivă în această industrie a infrastructurilor publice pentru electromobile, mai mult de jumătate de prize din milionul anunţat fiind acolo. Lucrurile se mişcă accelerat şi în Europa, unde Franța conduce în investițiile sale într-o reţea de staţii. Mai mult, recent Uniunea Europeană a anunțat un obiectiv de construcţie a încă un milion de încărcătoare publice până în 2025.

BloombergNEF se așteaptă ca unul din 10 vehicule achiziționate în 2025 să fie alimentat cu baterii, iar până în 2040, lumea va avea nevoie de aproximativ 12 milioane de puncte publice de încărcare și de aproape 400 de miliarde de dolari cheltuiți pentru infrastructură. Desigur, prizele necesare vor depinde în cele din urmă de cât de multe vehicule electrice sunt achiziționate; și viceversa.