in ,

Peste şapte ani maşinile electrice ar putea fi mai ieftine decât cele pe benzină sau motorină. Apple este îngrijorată

În prezent dar şi în următorii câţiva ani, maşinile electrice sunt şi vor fi mai scumpe, unele modele semnificativ, decât cele care au motoare cu ardere internă şi au un nivel de echipare similar. Această tendinţă totuşi s-ar putea schimba chiar peste 7 ani!

Până în anul 2024 electromobilele vor avea aproximativ același preț ca și automobilele cu motoare cu combustie internă. Peste un an acestea ar putea deveni chiar mai ieftine, se arată într-o prognoză făcută de analiştii Bloomberg.

Însă, există un însă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, preţurile acumulatorilor trebuie să scadă suficient, dar în prezent cererea pentru metalele care se folosesc în baterii continuă să crească.

Datorită creșterii producției în masă a bateriilor litiu-ion, costul acestora ar putea scădea până la 70 de dolari până în 2030 pentru 1 kWh din capacitatea unui set de acumulatori.

De exemplu, în prezent costul unitar este de 208 dolari per kWh, în mare parte din cauza prețurilor ridicate pentru electromobile, iar doar setul de acumulatori fac 2/5 din valoarea totală a unui EV.

Vezi şi: (video) Compania IONITY a prezentat designul staţiilor de încărcare electrice care vor împânzi Europa

“Vânzările vehiculelor electrice vor continua să crească în următorii ani. Cu toate acestea, pentru a crea o piață masivă, este necesar ca prețurile bateriilor să scadă și mai mult. Dacă cheltuielile pentru acestea vor fi în continuă creștere, atunci rezultatul nu va fi atins”, a declarat analistul Bloomberg New Energy Finance, Colin McKerracher.

Preferințele guvernamentale pentru producătorii de automobile au de asemenea un rol important spre ocrotirea și curățarea mediului înconjurător. Aceste avantaje pot afecta reducerea marjelor și ieftinirea vehiculelor electrice pentru utilizatorii finali, mai notează agenţia americană.

Vezi şi: Moldova: Adio mașini mai vechi de 7 ani? Guvernul va stimula importul mașinilor hibride și electrice

DENZA 500

Vezi şi: (video) DENZA 500 este un electromobil făcut pe jumătate de Daimler AG

În context, jurnaliştii de la Bloomberg au mai dezvăluit potrivit unor surse proprii, că gigantul Apple se arată îngrijorat de această prognoză şi îşi pregăteşte un “plan B”. Compania poartă negocieri cu mai multe companii miniere pentru a cumpăra cobalt direct de la ele. Acest lucru se va face pentru a se asigura că va avea suficiente cantităţi din acest ingredient cheie pentru producţia de baterii, pe fondul îngrijorărilor că explozia vânzărilor de vehicule electrice ar putea provoca lipsuri la nivel global în aprovizionarea cu acest metal.

Producătorul telefoanelor iPhone este unul dintre cei mai mari utilizatori finali de cobalt pentru bateriile din dispozitivele sale, însă până acum a lăsat ca de achizițiile metalelor rare să se ocupe acele companii care îi produc bateriile.

FOTO: idownloadblog.com

Potrivit surselor citate de Bloomberg, Apple vrea să încheie contracte pentru furnizarea mai multor mii de tone de cobalt pe an, timp de cel puţin cinci ani. O altă sursă a adăugat că primele discuţii pe acest subiect au început în urmă cu un an, adăugând că nu este nicio certitudine că se va ajunge la un acord.

În prezent, aproximativ un sfert din producţia mondială de cobalt este utilizată în smartphone-uri. Însă, în timp ce o baterie din litiu-ion pentru telefoane are nevoie de aproximativ opt grame de cobalt rafinat, o singură baterie pentru un automobil electric necesită o cantitate de aproape 1.000 de ori mai mare.

Cobaltul este un element critic în bateriile litiu-ion folosite la producţia maşinilor electrice. Astfel de baterii deja consumă 42% din cererea de metal, iar necesarul va exploda pe măsură ce lumea va trece de la benzină şi motorină la maşini electrice. Aproximativ 60% din producţia mondială de cobalt vine din Republica Democrată Congo, o ţară de mărimea Europei de Vest în care se poate găsi aproape orice element din tabelul periodic şi în care copiii sunt utilizaţi ca forţă de muncă în industria minieră.

În ultimele 18 luni, preţul cobaltului s-a triplat şi în prezent se tranzacționează la peste 80.000 de dolari per tonă.

Iti place articolul?