in ,

Peste un milion de mașini electrice și plug-in-hybrid înmatriculate în Europa. Care este situația în Moldova?

Europenii sunt din ce în ce mai atrași de tehnologiile alternative de propulsie. Doar în primele șase luni ale acestui an peste 195.000 de electrice și plug in hybrid au fost înmatriculate pe bătrânul continent, în timp ce cifra totală tocmai a trecut de un milion de exemplare!

Rezultatul este peste vânzările înregistrate de americani și sub înmatriculările de electrice și hibride alimentate de la priză înregistrate de chinezi. Ultimii au trecut punctul de 1 milion de mașini tocmai un an în urmă, pe când americanii vor înregistra același rezultat spre finele acestui an datorită celui mai nou model Tesla ce are o cerere sporită pe piață.

1 precios autos electricos 2
FOTO: todoautos.com.pe

Cele peste 195.000 de automobile electrice și plug-in-hybrid înregistrate în primele șase luni din 2018 în statele Uniunii Europene, Liechtenstein, Islanda, Elveția și Norvegia constituie o creștere de +42% față de aceeași perioadă a anului 2017, iar asta înseamnă că până la sfârșitul acestui an vom trece de 1.35 mln de automobile.

În continuare Norvegia este țara unde se înregistrează cele mai bune vânzări, însă până la finele acestui an se pare că Germania va prelua poziția de lider în Europa.

Trecând la Republica Moldova care desigur nu poate concura cu statele europene, aflați că cele mai multe hybride (Atenție: nu plug-in-hybrid) le vinde Toyota. De la începutul acestui an, peste 155 de exemplare RAV4 și C-HR au fost comercializate în versiune hybrid. Volvo pe de altă parte va înregistra cel puțin cinci mașini plug-in-hybrid până la sfârșitul anului, având la activ un XC60 T8 și două XC 90 T8 vândute clienților autohtoni.

toyota rav4 hybrid 43

Pe partea de mașini electrice, doar două exemplare noi au fost importate în Moldova în acest an. Este vorba despre un Renault Zoe, model ce poate merge pe electricitate până la 400 km și un exemplar Hyundai Ioniq electric.

Renault ZOE test drive 2017 71