in ,

Polițiștii din Moldova ar putea patrula cu mașini civile! Soluţie pentru diminuarea numărului de accidente?

Numărul accidentelor rutiere produse în Republica Moldova ar putea fi diminuat, dacă s-ar accepta o iniţiativă lansată de şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. Oficialul propune ca poliţiştii de patrulare din ţară să folosească în serviciu şi automobile civile, cu numere de înmatriculare obişnuite şi fără însemne specifice.

Drept exemplu a fost luată practica de peste 25 de ani a poliţiei germane, care i s-a demonstrat în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o recent în Germania.

Gheorghe Cavcaliuc a ţinut să explice cum acţionează poliţia germană când foloseşte maşini civile.

“Omologii din vest se deplasează nestingherit prin trafic și în momentul în care fixează o încălcare care ar preceda urmări grave utilizează un semnal sonor pentru a opri automobilul. Ulterior, un polițist în uniformă prezintă probe incontestabile fixate de sistemul video/foto avansat. Drept rezultat, polițistul documentează încălcarea, descurajează contravenientul şi previne o tragedie sau salvează multe vieți omenești”.

Deocamdată nu a fost anunţat un termen clar sau perioada de timp în care pe drumurile Republicii Moldova vor apărea astfel de maşini, însă cert este faptul că se va întâmpla inevitabil acest lucru.

“Sunt de părere că, dacă vom utiliza mașinile civile după exemplul german și la noi, vom crește responsabilitea șoferilor, ei fiind conștienți că pot fi oricând fixate încălcările și cu siguranță vom evita accidentele rutiere cu urmări grave, salvând în timp mii de vieți omenești. Mulțumesc colegilor mei din cadrul Poliției Germane pentru deschidere, sprijinul acordat și disponibilitatea de a prelua bunele practici și a le implementa în cadrul Poliției Naționale”.

Amintim că, doar în anul 2017 au fost înregistrate peste 2.600 de accidente rutiere, în care au suferit traumatisme peste 2.990 de persoane și au decedat peste 300 de persoane, 11 din ei fiind copii minori. Unul dintre cei mai frecvenți factori a accidentelor este imprudenţa şoferilor prin nerespectarea limitei de viteză.

Menţionăm că INP foloseşte deja automobile civile cu numere de înmatriculare obişnuite, însă deocamdată doar pe maşini capcană.

Vezi cum arată: (foto) Nu, nu este o glumă! INP a decis să pună pe maşinile capcană numere de înmatriculare civile

Vezi şi: (foto) Maşinile capcană ale INP. Şoferii au descoperit unde stau unele, inclusiv ascunse

Iti place articolul?