Prima ţară din lume care ar putea obliga producătorii auto să introducă pe maşini sisteme de detectare a stării de ebrietate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noi proiecte de lege care vizează îmbunătățirea infrastructurii şi siguranţei rutiere din SUA includ printre altele şi o viitoare posibilă cerință faţă de producătorii de automobile, una mai neobişnuită: aceştia ar putea fi obligaţi să găsească o modalitate de a instala pe maşini sisteme de detectare a stării de ebrietate! 

Associated Press scrie că astfel de sisteme ar putea deveni obligatorii pentru utilizare în Statele Unite în toate autovehiculele noi din 2026.

FOTO: firsttimedriver.com

Esența tehnologiei nu este specificată în proiect de lege – se precizează doar că sistemele de la bord vor trebui să determine în mod pasiv nivelul concentrației de alcool, fie din aerul expirat, fie din sânge, iar ulterior să decidă dacă starea șoferului va duce la un accident sau nu. Dacă se va detecta o abatere de la norme electronica de la bord va trebui să blocheze capacitatea maşinii de a fi condusă.

Cum va trebui să se determine prezența alcoolului nu se menţionează exact la moment, însă Departamentului de Stat al Transporturilor urmează să evalueze cea mai bună formă a tehnologiei înainte de a da timp producătorilor auto să se conformeze.

Experții au sugerat că, dacă mașinile vor fi echipate cu etiloteste tradiționale care analizează vaporii de alcool din aerul expirat, acest lucru ar putea duce la proteste masive – oamenii pur și simplu nu vor dori să „sufle în tub” de fiecare dată când se urcă la volan. Dar cel mai probabil că sistemul se va putea baza pe aceleași tehnologii care sunt folosite acum de mulți producători auto pentru a monitoriza gradul de oboseală a șoferului.

În Statele Unite, aproximativ 10 mii de oameni mor anual din cauza consecințelor consumului de alcool în timpul conducerii, un număr care reprezintă aproape 30% din toate decesele în accidente rutiere locale.

„Este monumental. Va marca începutul sfârșitului conducerii în stare de ebrietate şi practic va elimina ucigașul numărul 1 de pe drumurile Americii.”

Alex Otte, preşedintele organizaţiei non-profit Mothers Against Drunk Driving

Printre altele, se va mai propune să se facă obligatorie instalarea pe maşini a unui sistem de notificare despre pasagerii uitaţi pe locurile din spate. Nu de alta, dar din 1990 şi până în prezent aproximativ 1.000 de copii au murit din cauza insolației.

Între timp, Congresul SUA a ordonat NHTSA să actualizeze standardele de siguranță vechi de zeci de ani pentru a preveni decesele cauzate de spătarele scaunelor frontale și să emită o regulă care impune ca sistemele precum frânarea automată de urgență și avertismentul de părăsire a benzii să facă parte din echipamentul standard al tuturor autoturismelor, deși nu a fost stabilită nicio dată pentru conformitate.

Majoritatea producătorilor de automobile acceptaseră deja să pună standard frânarea automată de urgență în majoritatea modelelor lor până în septembrie 2022, ca parte a unui plan voluntar anunțat aproape de sfârșitul administrației Obama.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/