in

Problemele diesel ale industriei auto germane au provocat o creştere a exporturilor de maşini rulate

Acolo unde posesorii de maşini diesel din Germania văd o problemă, automobilişti din ţări ca Italia sau Austria văd o adevărată oportunitate. Aceste două ţări s-au dovedit a fi lideri la importul de maşini rulate care consumă motorină, se arată într-un studiu.

masini rulate
FOTO: daac-hermes.md

Germania exportă în ultima vreme mașini second hand cu motoare diesel într-un ritm rapid, asta deoarece băştinaşii care şi le-au cumpărat sunt confuzi în legătură cu posibilele interdicții din orașe privind sporirea calitatăţii aerului și din cauza unei probleme mai generală de imagine, ca urmare a scandalului emisiilor Volkswagen.

Toate aceste lucruri au contribuit la creșterea exporturilor de vehicule diesel rulate cu o cifră record de peste 20% anul trecut, potrivit unui studiu realizat de o universitate germană. 

Italia și Austria au fost cei mai mari cumpărători anul trecut, în timp ce vânzările către Croația și Ucraina aproape că s-au dublat, scrie Bloomberg.

“Părerea față de motoarele diesel în Germania a ajuns să fie foarte rea”, a declarat Christian Kille, profesor la Institutul de Logistică Aplicată, parte a Universității de Științe Aplicate din Wuerzburg-Schweinfurt, care a condus studiul.

diesel import

Germania a exportat un total de 239.541 vehicule second hand anul trecut, cel mai mare volum din 2006 şi până în prezent. Italienii şi austriecii şi-au adus în ţară peste 20.000 de autovehicule, iar în Franța și Spania, de exemplu, importul a crescut cu peste 30%. 

În top 10 ţări cu cele mai mari importuri de maşini diesel second hand au intrat şi vecinii noştri de peste Prut şi Nistru.

“Clienţii din străinătate beneficiază de o scădere a prețurilor şi de aceea se atestă acest fenomen”, potrivit raportului.

Interesant este că saltul exporturilor de autoturisme diesel second hand din Germania coincide cu o scădere a numărului de maşini noi înregistrate acolo. Consumatorii cumpără mai multe vehicule pe benzină, o tendință care a început odată cu dezvăluirile din 2015, că Volkswagen a manipulat informaţiile despre emisii generate de maşinile cu motoare TDI, lucru care a afectat aproximativ 11 milioane de automobile la nivel global. 

Deși cererea de motorină pentru vehicule este dificilă de evaluat și a fost rezistentă din cauza unor utilizări comerciale mai ample, datele Agenției Internaționale pentru Energie arată o scădere a consumului total de motorină în Germania în acest an de la niveluri care erau înregistrate la începutul anului 2016.

Vezi şi: Bosch – salvatorul motoarelor diesel? A găsit cum să facă să emită doar 13 mg/km de NOx!

1x 1
FOTO: bloomberg.com

Reticența printre cumpărătorii de pe piața second-hand este, de asemenea, legată de urmările unor interdicții în orașele germane, ca urmare a unei hotărâri judecătorești de la începutul acestui an, a adăugat profesorul Christian Kille. Au fost deja anunțate restricții privind autovehiculele diesel mai vechi în unele părți ale orașului Stuttgart și Hamburg, cu scopul de a aduce nivelurile de poluare a aerului în conformitate cu normele Uniunii Europene.

“Oamenii nu știu dacă și cum Guvernul va interzice motorina și care anume maşini diesel concret”, a spus Kille. “Majoritatea oamenilor nu vor cumpăra autoturisme diesel, scopul fiind de a se asigura”.

Acelaşi expert a mai menţionat că se așteaptă acum o trecere a tendinţei spre vehiculele electrice/electrificate. Cifrele KBA (Autoritatea Naţională Germană pentru Transport Motorizat) arată deja că vânzările de maşini hibride aproape s-au dublat în iulie – 13.559 vehicule – oferindu-le o cotă de piață de 4.3%, de la 2.5% în aceeaşi perioadă din 2017.

“Cu toate acestea, în câțiva ani ar putea exista o “renaștere” pentru motoarele diesel în Germania, deoarece se dezvoltă mecanisme mai bune de control și actuala “isterie” va muri”, a concluzionat Kille. 

Potrivit statisticilor oficiale, în 2017 în Republica Moldova, importul de maşini rulate a depăşit 5.000 de unităţi.

Vezi şi: Invazie de maşini hibride în 2017 în Moldova. Topul celor mai populare modele, dominat de Toyota

buton subscribe