Reportaj video: Vămuirea mașinilor cu -70% reducere. Tot ce ar trebui să știți despre asta

Distribuie:
 • 810
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

După ce de curând deputații din Parlamentul Republicii Moldova au votat legea care permite vămuirea automobilelor străine înmatriculate în alte state sau în stânga Nistrului cu o reducere de -70% de la tarifele obișnuite, noi cei de la AutoBlog.MD practic am fost asaltați de întrebări din parte vizitatorilor noștri.

Pentru a răspunde cât mai bine la ele, la rândul nostru am cerut răspunsuri de la reprezentanții Serviciului Vamal și a Registrului, instituțiile ce vor răspunde de vămuirea și înmatricularea acestora în Moldova. Și vom începe cu Serviciul Vamal unde am discutat cu directorul adjunct domnul Iurie Ceban, cel care a clarificat cele mai importante aspecte.

Vezi şi: Important! Mașinile mai vechi de șapte ani nu vor putea fi importate în Republica Moldova

Vezi şi: Exclusiv: Accizele de import la mașini ar putea fi micșorate!


Distribuie:
 • 810
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...

44 Responses

 1. Cezar spune:

  Iata nu e chiar corect cu scoaterea de la evidenta. Italia acum nu scoate de la evidenta pana nu se pune la evidenta in tara de destinatie. Si cum de procedat in asa caz?

  • Lilian spune:

   Nu este adevarat. Daca se aduce masina pe remorca din Italia, la PRA (cum ar fi Registru in RM) se prezinta CMR-ul cu destinatia Italia-Moldova, contractul de vanzare-cumparare in original, se scot numerele italiene de pe masina si pe certificatul masinii se pune o stampila cu „EXPORT IN AFARA UE – Veicolo cessato dalla circulazione per esportazione in paese non facente parte della U.E.”. Paradox, certificatul masinii in original ramane la ei in Italia, asa e legislatia la ei daca masina pleaca in o tara care nu este din UE, tie ti se da doar copia. :) Cand ajungi cu masina in vama moldoveneasca, e procedura standard, traduci documentele, achiti accizele si atat. Deja dupa ce devamezi masina, ca sa o poti inmatricula in RM trebuie sa depui o cerere de interpelare la INTERPOL tot la Registru de la Botanica precum ca masina nu este data in cautare ca furata :) in 5-7 zile lucratoare cu certificatul dat, daca e tot ok se poate de inmatriculat masina impreuna cu actele ce arata ca masina a fost devamata. Daca vii cu masina cu numere italiene, exact procedura de mai sus, doar ca ajuns in RM, scoti numerele de inmatriculare italiene, impreuna cu un certificat de la vama precum ca ai trecut granita in afara UE si le trimiti in Italia sa scoata masina de la evidenta. Certificatul care atesta trecerea frontiere trebuie tradus in italiana si legalizat notarial.

  • PETRU spune:

   Italia acum nu scoate de la evidenta pana nu se pune la evidenta in tara de destinatie., sau prezentind certificat vamal (serv. info vama nu au ideie,,,,,,imi vorbesc de ruvineta care la IT nu e vaida)
   SI CUM SA PROCEDEZ ?????

 2. Ion spune:

  Cum se va proceda cu automobilele înmatriculate in Marea Britanie???

 3. Vadim spune:

  Dar cu Marea Britanie cum ramine?? Ma refer la persoanele care au locuit in MB si sau intors in tara cu automobilul propriu,atunci ce ramin inafara legii? Ei nu sint egali cu ceilalti cetateni?(mam referit doar la cetatenii care au locuit si muncit acolo,care singuri au procurat automobilul acolo si lau introdus in RM la intoarcere,nu la acei care ideie nu au de Marea Britanie si lau procurat de la cineva din RM si sunt pe procura).

  • Mihail spune:

   Masinile cu volanul pe dreapta niciodata nu va fi posibil de vamuit. Da uite intrebarea cu scoaterea de la evidenta e chiar actuala.

  • Petru spune:

   dar cum ramine cu cei care au achitat 100% accize, ei nu sunt egali in fata legii?

 4. Bogdan spune:

  Numere transnistrene: Stapanul e departe sau nu are cetatenia Moldovei, in asa caz cu procura notariala eliberata in Transnistria cu care conduceam pina acum, pot vamui?

 5. Bogdan spune:

  Numere transnistrene: Stapanul e departe sau nu are cetatenia Moldovei, in asa caz cu procura generala notariala pe numele meu, eliberata in Transnistria cu care conduceam auto pina acum, pot vamui?

 6. Cris spune:

  Baieti si fete mari cine va spus ca masinile inmatriculate in Marea Britanie nu se poate de devamat,se poate de facut devamarea dar nu se poate de pus mai apoi la evidenta deoarece in conventia Codului Rutier este prevazut ca masinile la care volanul este amplasat pe dreapta nu se pot pune la evidenta,in asa caz ce e de facut,este asa termen ca REUTILARE ,deci mergem la chisinau la centrul INP eliberati certificatul de reutilare,ei verifica toate procedurile care au fost efectuate si masurile de siguranta ale automobilului si mai apoi o poti pune la evidenta

 7. tudor spune:

  spuneti va rog,care este procedura cu scoaterea de la evidenta? trebuie neaparat sa mergem in tara unde este inmatriculata masina?

 8. Denis spune:

  Numere bg: am si eu o intrebare, cum anume decurge procedura? In lege se spune ca masina trebuie scoasa de la evidenta din tara straina, dar cu toate astea ca act necesar se cere pasaportul tehnic al masinei, pai daca o scot de la evidenta cei din Bg imi retrag pasaportul tehnic precum si numerele pe care este eliberata vinieta. Care sunt pasii ce trebuie parcursi, se merge la vama se achita vamuirea apoi se scoate masina de la evidenta si se inregistreaza sau cum..? Nu prea e clar

 9. Ion spune:

  Salut prieteni !am o întrebare cine ar putea sa m-a ajute care cunoaște legea prevăzută.deci am un automobil cu numere irlandeze si vreau să-l înregistrez pe nr md acum cu noua lege. Automobilul are toate aceltele in regula si proprietarul automobilului e moldovean. Dar cum merge procedura cu scoaterea de la evidentă de acolo adică cum sa fac? Si cum săi schimb volanul si apoi S-o înregistrez ? Sau o înregistrez si apoi i schimb volanul ?? „Ajutatima va rog frumos … Multumesc !!!

 10. john spune:

  Una ce nu accentuază legea şi chear reprezentanții statului despre maşinile cu numere PMR. Este nevoie de scos de la evidență din PMR ori nu?

  • Ion spune:

   Salut, ai mai aflat răspunsul în privința scoaterii de la evidență ?

 11. EU spune:

  Discriminare, carutele au reducerea da o masina normala nu….

  • Anatolii spune:

   de ce esti asa rautacios? ,crezi ca harburile rusesti care au o vechime de 25-30 ani dar cu nr. de Moldova sunt mai bune?

 12. Ion spune:

  Salut, ai mai aflat răspunsul în privința scoaterii de la evidență ?

 13. Serj spune:

  Numere de moldova: întrebare, cum p.. să faci așa lege în kzdm de deputați, și-o adus cineva un parc de rable și vrea ieftin să le bage în țară?

 14. Denis spune:

  link-ul vă rog băieți la această legea. Și tot odată vă rog link-ul la document oficial privind cotei accizului pentru mijloace de transport. Mulțumesc anticipat.

 15. PETRU spune:

  DACA SUNT PROPRIETAR LA MASINA CU NR. PMR ,SI AM PERMIS DE CONDUCERE ROMAN,POT CONDUCE AUTOMOBILUL PE TERITORIUL RM?

 16. Anatolii spune:

  As putea sa aflu si eu ,evident daca cineva cunoaste. Am un auto adus din 2015 cu motorul de 2,5 diesel,care ar fi pretul pentru devamare

  • Ion spune:

   Pentru toți care vor să afle prețul devamării, intrați pe http://vama.md/calc/public/auto unde introduceți datele voastre după ce ați aflat prețul afișat îl înmulțiți la 30 și îl împărțiți la 100 si obțineți prețul pentru devamare.
   În catul respectiv cu un motor de 2459 cm2 prețul standard este de € 3817.35 pe care îl înmulțim la 30 și împărțim la 100 după are obținem € 1145. Astfel, pentru în motor de 2459 cm2 prețul devamării conform noii legi este de 2459 cm2

 17. dima spune:

  Baieti a vazut cineva sau a auzit ca cineva sa treaca masina cu numere PMR pe numere md?

 18. Sab spune:

  Nu-i posibil ca vama cere documente de intrare in tara in original care cred ca nu mai exista. In baza lor a fost eliberat pasaportul tehnic. Cred ca trebuie sa faca schimbare in lege dar parlamentul ii in vacanta.

 19. Anatol spune:

  Oameni buni! Cam pe la minutul 4.39, Dl Iurie Ceban zice ceva de un termen 3 ani, la ce se refera el? 3 ani de la ultima intrare?

 20. Al Sc spune:

  Salut. Poate mă poate ajuta cineva. Am o mașină la care nu pot afla cât costă devamarea, deci e din 1993, 2400 cm3, 1350 euro prețul cu care am procurato. E un VW T4, autoutilitară. Online au doar calcul pentru mașini cu vechime de zeci ani și cele mai vechi de 10 ani le-au pus la cele de epocă. Mulțumesc de înțelegere. Sănătate!

 21. Sab spune:

  Salut. Dar conform legii asa masini se devameaza ca T4? Eu am inteles ca autoturisme, dar LKW?