in

S-a schimbat ordinea mondială. Toyota nu mai este lider în vânzările de maşini noi

În primul trimestru al anului 2016, concernul Volkswagen a cucerit primul loc al rating-ului mondial de vânzări a maşinilor noi, depăşind astfel rezultatele celor de la Toyota, scrie Automotive News.

FOTO: telegraph.co.uk
FOTO: telegraph.co.uk

De la începutul lunii ianuarie, VW a reuşit să realizeze 2.50 milioane de automobile, ceea ce este cu 0.8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările Toyota, din contra, au scăzut cu 2.3%, până la 2.46 milioane de maşini.

Al treilea loc de cinste îl ocupă gigantul american General Motors, care a vândut 2.36 milioane de autovehicule, rezultat cu 2.5% mai mic decât în primele trei luni ale anului trecut.

VW a redevenit lider după vânzările fulminante pe piaţa chineză, acestea crescând cu 6.4%, dar şi a celor din ţările Europei Occidentale – 3.5% plus.

Trebuie să recunoaştem că rezultatele sunt bune, şi asta în ciuda faptului că scandalul emisiilor nu s-a încheiat şi nu a scos concernul din cea mai mare criză din istoria sa.

Suma totală pe care VW va trebuie să o plătească încă nu a fost stabilită, însă unele surse spun că aceasta va ajunge până la 42 de miliarde de dolari, cu mult peste suma pe care am cunoscut-o iniţial – 11 miliarde.

În acelaşi timp, drept motiv a scăderii volumului de vânzări a Toyota servesc cutremurele de pământ din Japonia care au avut loc în ultimele luni. Totodată, în luna februarie, toate uzinele companiei din Ţara Soarelui Răsare şi-au sistat activitatea pentru o săptămână din cauza unui incendiu la firma Aichi Steel Corp., care asigură Toyota cu componente pentru motoare, transmisii şi şasiuri.

FOTO: carmudi.lk
FOTO: carmudi.lk