in

Şapte lucruri pe care trebuie să le facem pentru a avea pregătită mașina de sezonul rece

Sezonul rece se apropie cu paşi rapizi şi nu putem şti când va cădea prima zăpadă. Astfel, pregătirea mașinii pentru a face faţă unor fenomene meteo imprevizibile este mai mult decât necesară.

Iată câteva sfaturi pe care nu toată lumea le are în vedere:

1. Curăță extrem de bine frunzele şi murdăria de sub ștergătoare şi din spaţiul dintre parbriz şi compartimentul motorului. Materia organică de orice fel se va descompune în timp și are proprietatea de a reține umiditate.

Asta se traduce prin apă rămasă în canalele de evacuare, ceea ce poate provoca urme de coroziune în timp.

FOTO: tuvkarpat.ro

2. Montează jante mai mici, cu anvelope înguste. Știm că orice mașină arată mai bine cu anvelope mari și jante late, dar păstrează acest aspect pentru vară. Iarna este mult mai util să ai jante mai mici pentru un confort mai bun, dar și anvelope mai înguste, pentru o mai bună aderență pe zăpadă.

Ține minte – legea impune montarea anvelopelor de iarnă doar în condiții de zăpadă sau gheață, dar pneurile de iarnă sunt necesare imediat cum temperatura scade sub 7 grade. Sub acest prag, anvelopele de vară devin ineficiente.

Vezi neapărat: Doar pentru vizitatorii AutoBlog.MD! Ofertă specială la roțile de iarnă Roadstone și Nexen

FOTO: cloudfront.net

3. Nu ignora ștergătoarele de calitate şi schimbarea lichidului pe unul special care nu îngheaţă. Pe timp de iarnă nu avem doar apa care trebuie evacuată de pe parbriz, ci și zăpadă sau gheață. De aceea, un set de ștergătoare de calitate sunt necesare pentru o vizibilitate bună.

FOTO: transporter.ro

4. Ajută acumulatorul. Când temperatura scade, acumulatorul mașinii este supus unei presiuni foarte mari. De aceea, nu uita să cureți bornele de la baterie de oxizi (mai mult în cazul maşinilor care au deja o vârstă) și să nu mergi inutil pe distanțe foarte scurte cu consumatorii importanți porniți. Asta va scurta perioada de viața a bateriei.

Vezi şi: Acumulatorul maşinii pe timp de iarnă. Problemele care pot apărea şi sfaturi simple pentru întreţinere

FOTO: startrescue.co.uk

5. Verifică regulat presiunea din anvelope. Ai montat deja anvelopele de iarnă? Foarte bine, însă nu este cazul să ignori presiunea din anvelope. Astfel vei evita uzura inutilă și vei avea garanția unor performanțe optime, mai ales că iarna aderența anvelopelor este greu pusă la încercare.

FOTO: cars.ro

6. Oferă farurilor un polish. În timp, sticla sau plasticul farurilor devine mat și nu mai permit trecerea luminii ca atunci când sunt noi. De aceea, o polişare este recomandat, în special înainte de iarnă, când vizibilitatea este esențială.

FOTO: autocar.co.uk

7. Ține o trusă de supraviețuire în mașină. Nu se știe niciodată când poți rămâne blocat pe timp de iarnă în zone greu accesibile, în frig și fără acces la utilități. De aceea, pe timp de iarnă, ține în mașină un acumulator suplimentar pentru telefon (pe care să-l reîncarci regulat), lanternă, mănuși foarte groase, un fluier și chiar câteva ciocolate.

Poate părea exagerat, dar micile detalii pot face diferența dintre viață și moarte.

FOTO: ecolodriver.com

Vezi şi: (video) Mașina refuză să pornească iarna? Iată ce ar trebui să faceți

Sursă: Autovit

Iti place articolul?