Şase dotări obligatorii pe care toate maşinile noi vândute în Europa le-ar putea avea din 2020

Distribuie:
 • 40
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Sistem de limitare a vitezei, alcoolmetre la bord, martori sonori de cuplare a tuturor centurilor, sistem de frânare automată şi cutii negre sunt doar câteva dintre dotările care ar putea apărea pe maşinile noi, vândute din 2020 în Europa, standard! Asupra aprobării tuturor acestor lucruri de către Comisia Europeană insistă Comisia de Transport a Parlamentului European.

FOTO: techseen.com

Drept motiv serveşte statistica sumbră a accidentelor rutiere care au avut loc în 2016 în Uniunea Europeană: circa 26.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar la fiecare deces se mai adaugă alte 5 persoane rănite grav. În context, toate măsurile aprobate anterior în vederea stopării acestei situaţii tragice nu au îmbunătăţit situaţia şi astfel se doreşte luarea unor măsuri mai radicale.

În aceste condiții, Comisia de Transport a Parlamentului European a înaintat Comisiei Europene o propunere prin care actualele standarde obligatorii de siguranță pentru constructorii auto din Europa să fie modificate prin adăugarea în echiparea standard a mașinilor a unor sisteme care îmbunătățesc siguranța în trafic, scrie Automarket.

Printre sistemele prioritare se numără:

– Sistemul Inteligent de Limitare a Vitezei. Funcționează pe baza camerei care citește indicatoarele de viteză și a GPS-ului din mașină, limitând viteza maximă cu care rulează mașinile pe fiecare porțiune din orașe sau din afara lor.

Sistemul poate fi activat sau dezactivat de șofer, iar atunci când este activat poate fi suprascris în caz de urgență prin apăsarea puternică a pedalei de accelerație.

Propunere de introducere: din 2020.

– Alcoolmetre de bord. Pentru a porni mașina, șoferul trebuie să sufle în alcoolmetru. Dacă concentrația de alcool depistată este peste limita acceptată de lege, mașina nu va porni.

Propunere de introducere: din 2020 pentru șoferii profesioniști, ulterior pentru toate autoturismele.

Vezi şi: (foto) În viitor, cheile automobilelor ar putea include acest dispozitiv util creat de Honda şi Hitachi

– Martori sonori de cuplare a centurii. În acest moment, regulamentul european spune că doar scaunul șoferului trebuie să aibă montat un astfel de sistem.

Propunerea specialiștilor este ca acest sistem acustic și vizual să fie obligatoriu pentru scaunul pasagerului și eventual pentru toate locurile mașinii din 2020 pentru mașinile nou apărute (update-uri, facelift-uri) și din 2022 pentru generațiile noi.

– Sisteme Avansate de Frânare Automată. Acest tip de sisteme au început să fie comune în gamele majorității mărcilor auto de la segmentul compact în sus. Funcționează aplicând automat frâna atunci când șoferul nu observă sau nu reacționează la un eventual potențial accident.

Conform specialiștilor, costurile implementării acestor tipuri de sisteme au scăzut radical în ultimii ani, după popularizarea lor în majoritatea segmentelor, iar astăzi s-a ajuns la sisteme de acest tip care costă în jur de 200 de euro pe mașină.

Recomandarea de implementare a sistemului de frânare automată cu recunoașterea pietonilor și a bicicliștilor: din 2020.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!

FOTO: honda.ie

– Avertizare la părăsirea benzii de rulare. Sistemul care te anunță că roțile au călcat linia de demarcație a benzii fără să existe un impuls prealabil pe semnalizare. Funcționează în general la viteze extraurbane (+65 km/h) și monitorizează constant poziția mașinii în raport cu marcajele de pe șosea.

În varianta sa avansată, sistemul acționează ușor asupra direcției pentru a așeza mașina din nou pe bandă.

Conform studiilor europene, acest sistem ar evita 3500 de decese și 17000 de răniri grave prin eliminarea accidentelor care duc la aceste efecte. Recomandare de implementare: din 2020.

FOTO: telematicswire.net

– Cutii negre montate pe mașini. Sistemul este asemănător celor folosite în aviație și înregistrează elemente-cheie ale rulării pentru ca acestea să poată fi utilizate ulterior în analiza accidentelor și în detectarea vinovaților. Mulți constructori oferă deja acest tip de cutie neagră pe mașinile noi, dar informațiile sunt fie inaccesibile autorităților în caz de nevoie, fie inexacte, fie incomplete.

Specialiștii susțin că un astfel de sistem trebuie să aibă un comportament unitar la nivel european pe toate mașinile noi puse în circulație după 2020 și că ar trebui să înregistreze nu doar date telemetrice, ci și imagini în contextul apariției și generalizării anunțate a sistemelor autonome de rulare auto.

Vezi şi: Cutiile negre pentru maşinile cu autopilot vor fi obligatorii în Germania

În cazul în care Comisia Europeană va adopta cererea Comisiei de Transport a Parlamentului European producătorii auto vor fi nevoiţi să adapteze toate automobilele conform noilor cerinţe. În acest caz, chiar şi cele mai ieftine modele de maşini, care nu au avut niciodată astfel de sisteme de siguranţă (nici măcar opţional), vor putea asigura un nivel de protecţie decent.


Distribuie:
 • 40
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •