VOTAT! Proprietarii maşinilor cu numere străine le pot vămui achitând 30% din cota accizei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 23.06.2023) Proiectul de lege a fost adoptat de către 60 de deputaţi în această după amiază. Pentru lectura a doua s-au făcut careva intervenții şi anume:

  • După sintagma “90 de zile” din Articolul I, aliniat 1, s-a adăugat cuvântul “cumulativ”. Astfel, textul legii se transformă în: „Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin 90 de zile cumulativ, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat, vor putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2023.”
  • Pentru cei care vor dori să devămeze automobilul, dar vor avea termenul expirat de 180 de zile, pentru a nu le fi blocată această oportunitate: Articolul III se completează cu un aliniat 3 după cum urmează:
    • „Prin derogare de la aliniatul 1, litera c al articolului 184 prim din Codul Vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000, mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care își au domiciliul, declarate prin acțiune după 1 ianuarie 2023 și al căror termen de aflare pe teritoriul Republicii Moldova expiră pe parcursul anului 2023, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova până la data de 31 decembrie 2023, cu achitarea vinietei pe perioada aflării.”

Prezenta lege intră în vigoare de la 1 iulie 2023!

Amintim că documentul mai prevede că mijlocul de transport auto, care a fost distrus sau vândut la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei, la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune mijlocul de transport, acesta urmează a fi exclus din sistemul informațional al Serviciului Vamal doar după achitarea drepturilor de import în mărime de 15.000 de lei!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

(08.06.2023) Se dă undă verde: Proprietarii de maşini cu numere străine le vor putea vămui cu o reducere de 70%

Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului, ar putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023.

Parlamentul a aprobat cu 54 de voturi, în cadrul ședinței plenare de astăzi, în primă lectură, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Codului Vamal, înaintat de un grup de deputați din majoritate. Despre această ofertă v-am povestit încă în luna aprilie.

Deputatul Ion Groza, unul dintre autorii inițiativei legislative, a argumentat că accizul aplicat în prezent pentru automobilele care au statutul respectiv este unul exagerat, căci depinde de volumul motorului autoturismului.

De asemenea, mijloacele de transport auto, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până în data de 1 ianuarie 2023, dar care actualmente nu mai există (au fost distruse sau vândute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune acest mijloc de transport, vor fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal după achitarea drepturilor de import în mărime de 15.000 de lei.

Autorii argumentează că, începând cu 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare noul Cod Vamal, iar una din prevederile acestuia este limitarea aflării pe teritoriul Republicii Moldova până la 180 de zile pe parcursul unui an a mijloacelor de transport care au plăcuțe cu număr de înmatriculare pe teritoriul altui stat.

„Punerea în aplicare a acestei norme va crea mari dificultăți pentru zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, proprietari ai acestor mijloace de transport”, se spune în nota informativă a proiectului.

Astăzi pe teritoriul Republicii Moldova circulă în jur de 180.000 de mijloace de transport care sunt plasate sub regimul vamal de admitere temporară.

Proiectul va fi supus votului în lectura a doua. După adoptare, legea ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Avizul Guvernului de ieri, care va fi inclus în amendamentul proiectului de lege în pregătire pentru vot în lectura a doua, finală:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/