in ,

Ştiai asta? Ce “apetit” au 12 dintre cele mai rapide automobile de pe planetă

Chiar dacă are nişte forme mai complexe, am aflat recent că apetitul pentru benzină de calitate a noului Bugatti Chiron, în regim combinat, este mai mic decât al predecesorului său Veyron. Însă cum stau la acest capitol alte super maşini care au performanţe uimitoare şi pe care puţin probabil le vei conduce în această viaţă.

Colegii de la Motor au selectat 12 dintre cele mai rapide automobile de pe planetă, a căror consum mediu este făcut public de producători.

Vezi şi: Prognoză: Viitoarele motoare vor consuma doar benzină scumpă

 • Bugatti Chiron

Despre consumul lui Buggati Chiron v-am spus într-un articol separat anterior. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a stabilit că acest monstru cu motor W16 care produce 1.500 de CP consumă în mediu 21.4 litri de benzină cu cifră octanică superioară.

Cifra este mai mică chiar decât cea indicată pe site-ul oficial al Bugatti – 22.5 litri.

Însă nu cu economia de combustibil se laudă Chiron, ci cu dinamica sa – 0-100 de km/h în 2.5 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 420 de km/h.

 • Hennessey Venom GT

Concurentul direct al lui Chiron în lupta pentru cel mai rapid automobil de serie de pe planetă. Acesta nu pune în joc numărul mare de cilindri, ci volumul motorului şi presiunea turbinei. Dintr-un V8 de 7.0 litri, ajutat de două turbine, s-a reuşit “scurgerea” a 1.262 de CP. Toţi aceştia pot împinge maşina până la 435 de km/h.

Revenind la consum, în regim mixt acesta este de 23.8 litri la 100 de km parcurşi, potrivit unor ultime calcule. Cel oficial anunţat este în genere mai mic – 14.8 litri. Dar în realitate?

 • Koenigsegg Regera

Koenigsegg Regera se află practic în aceeaşi ligă cu primele două maşini, însă foloseşte soluţii “nestandarde” care îi permit să dezvolte 410 km/h şi să accelereze până la 100 de km/h în 2.8 secunde.

Este vorba despre două motoare electrice care ajută motorul cu ardere internă să producă 1.500 de CP în total. Iar transmisia cu o singură treaptă este în genere o soluţie unică pentru o maşină a secolului XXI, dar şi încă cu motor tradițional.

Consumul mixt al lui Regera, declarat oficial, este de 13.9 litri la 100 de km/h.

Vezi şi: (foto) Şapte maşini de teren care consumă mai puţin de şase litri de carburant

 • Porsche 918 Spyder

Construit în doar 918 exemplare, supercarul celor de la Porsche poate fi numit drept cel mai economic dintre toate. Chiar dacă are un motor V8 de 4.6 litri, ajutat de alte două electrice pentru a produce în total 887 CP şi 1.280 Nm de cuplu, consumul său în regim hybrid nu depăşeşte 3.5 litri de benzină.

În cazul în care rulează doar cu motorul V8, consumul mixt potrivit EPA este de 11.0 litri.

 • Ferrari LaFerrari

Una dintre cele mai frumoase maşini produse în Italia iubeşte să consume în mediu câte 16.8 litri la 100 de km parcurşi.

Reieşind din faptul că aici avem un V12 natural aspirat, un sistem de recuperare a energiei cinetice şi unul pentru energia termică, consumul este destul de acceptabil.

Însă, după cum ştim, în marea majoritate a cazurilor cifrele oficiale sunt departe de a fi reale. Respectiv, cei 963 de cai consumă la sigur peste 20 de litri de carburant.

 • Pagani Huayra

Horacio Pagani atunci când dezvoltă maşini dedică mai mult timp designului, caracteristicilor dinamice şi manevrabilităţii pe care trebuie să le aibă. Însă acesta a spus într-un interviu că nu degeaba optează pentru motoare Mercedes-AMG, deoarece acestea sunt eficiente. Modelele Pagani Huayra pot fi numite unele dintre cele mai eficiente din segmentul din care fac parte.

Agretatul V12 cu 730 de CP consumă în regim mixt doar 20 de litri de benzină şi acestea sunt cifre reale!

 • McLaren F1

Prezentat în 1992, rămâne până în prezent cel mai rapid automobil de serie cu motor V12 natural aspirat. Acesta a fost făcut de inginerii BMW M GmbH şi produce 627 CP. Pentru a-i “adăpa” pe toţi sunt necesari, în mediu, 26.3 litri de benzină.

Cifra va creşte simţitor dacă cel din spatele volanului va dori să atingă viteza maximă de 386 de km/h.

Vezi şi: Britanicii au realizat un test independent de consum a 15 automobile. Iată rezultatele

 • Bugatti EB110

Cunoaştem deja consumul mixt al lui Chiron şi al lui Veyron, însă ce maşină a existat înainte de cestea. În trecut a existat modelul EB110 cu un V12 de 3.5 litri, patru turbine şi 553 de CP. Viteza maximă pe care o poate dezvolta o astfel de maşină este de 342 de km/h.

Ultimul Bugatti de serie, înainte de a fi parte a concernului VW, consuma oficial în regim mixt 13.5 litri. Trebuie luată în considerare şi greutatea maşinii cu tracţiune integrală – 1.8 tone.

 • Cizeta V16T

Nu toţi cunosc poate maşina asta. Cizeta Moroder sau Cizeta V16T a existat într-o ediţie limitată şi avea un motor de 6.0 litri, cu 16 cilindri, instalat transversal! Cei 540 de CP pe care îi produce îi permit să dezvolte o viteză de 325 de km/h.

Consumul mixt de benzină cu sistem de climatizare conectat este de 18.4 litri.

 • Auto Union Type C

Această maşină sport a cucerit în anii ’30 ai secolului trecut numeroase curse datorită motorului său cu 16 cilindri şi un volum de 6.0 liti. Agregatul producea până la 520 de CP şi 853 Nm de cuplu. Viteza maximă ajungea până la 340 de km/h!

Prin două carburatoare Solex, la fiecare 100 de kilometri erau înghiţiţi câte 60 de litri de carburant, iar rezervorul de 200 de litri volum se golea foarte rapid.

Vezi şi: (foto) Top 10 maşini ieftine care consumă mai puţin de 4 litri de combustibil la 100 de km parcurşi

 • Porsche 919 hybrid

Un reprezentant modern al autosportului este Porsche 919 Hybrid, pus în mişcare de un motor de 2.0 litri cu patru cilindri, ajutat de electromotoare poziţionate pe puntea din faţă. Cifrele oficiale de consum puţini le cunosc, însă în 2015, la Le Mans, un automobil a parcurs 395 de tururi sau 5.392 de kilometri.

S-a aflat că în tot acest timp a trecut de 30 de ori pe la boxe şi a consumat 1.893 de litri de benzină. Nişte simple calcule matematice ne arată că la 100 de km parcurşi, acest prototip sport care poate atinge 360 de km/h, a consumat în jurul a 35 de litri de carburant.

 • Un monopost Formula 1

Aceste maşini sunt practic identice pentru că trebuie să corespundă unui anume regulament. Potrivit acestuia, în fiecare cursă o maşină nu trebuie să folosească mai mult de 150 de litri, o parte dintre care trebuie să fie rezervată pentru o expertiză după cursă.

Reieşind din faptul că pe fiecare circuit distanţa medie parcursă este de 305 kilometri, putem spune că un monopost modern consumă minim 46 de litri la 100 de km parcurşi.

Să nu uităm că actualele maşini din Formula 1 folosesc tehnologii hibride, însă anterior când erau folosite motoare natural aspirate, consumul varia între 75-100 de litri!

 • KamAZ-4326-9 VK

O maşină care nu s-ar potrivit în această listă, însă despre care este interesant să-i aflăm consumul este camionul echipei KAMAZ-Master pe care de nenumărate ori l-am văzut în videoclipuri incendiare realizate de Red Bull.

Având un rezervor cu un volum de aproape o tonă, acest camion de raliuri consumă între 70 şi 140 de litri la 100 de km parcurşi. Motorul V8 de 13 litri produce circa 1.000 de CP. Viteza maximă este limitată la 140 de km/h.

Vezi şi: Cinci reguli principale de care trebuie să ţii cont dacă vrei să obţii un consum mai redus

Iti place articolul?