in ,

Ştiai asta? Şofatul într-o stare de oboseală e la fel de periculos ca cel făcut în stare de ebrietate

Persoanele care conduc după mai puţin de 5 ore de somn au la fel de multe şanse să comită un accident precum persoanele care au consumat băuturi alcoolice, arată un studiu american.

mercedes-benz-attention-assist

Cu toţii ştim că este foarte periculos să conduci sub influenţa băuturilor alcoolice, însă un studiu american realizat de Fundaţia pentru Siguranţa Traficului dezvăluie că o altă sursă de îngrijorare este reprezentată de oboseală.

Fundaţia a comparat cauzele a peste 4.500 de accidente în care au fost implicaţi peste 7.200 de şoferi în perioada 2005-2007, iar rezultatele indică faptul că privarea de somn are de asemenea efecte nefaste asupra abilitaţilor şoferilor.

FOTO: councilldental.com
FOTO: councilldental.com

Studiul a luat în calcul că durata unui somn odihnitor este de 7 ore şi a calculat că riscul de accident al celor care dorm intre 6-7 ore este de 1.3 ori mai mare. De asemenea, riscul devine aproape dublu (creştere de 1.9 ori) în cazul celor care dorm intre 5-6 ore şi creşte de 4.3 ori în cazul celor care se culcă pentru 4-5 ore.

Datele statistice arată că persoanele aflate sub influenţa alcoolului produc de două ori mai mult accidente, astfel că legătura este simplă: cei care dorm mai puţin de 5 ore au la fel de multe şanse să producă un accident precum o persoană aflată în stare de ebrietate.

FOTO: highwaysindustry.com
FOTO: highwaysindustry.com

Şoferii trebuie să fie atenţi la aspecte precum dificultatea de a ţine ochii închişi, trecerea de pe o bandă de circulaţie pe alta sau lipsă de amintiri de pe ultimii kilometri parcurşi.

Fundaţia oferă şi câteva sfaturi pentru a putea conduce într-o stare fizică cât mai bună: să conduci la ore la care în mod normal nu dormi, să faci o pauză la fiecare două ore de condus, să călătoreşti împreună cu un prieten care te poate ţine treaz sau să eviţi medicamentele care provoacă somnolenţă.

Sursă: Automarket, Motor1