in ,

Ştiai că…? Astăzi se împlinesc 102 ani de la apariţia primului semafor electric

În această zi, în anul 1914 în Statele Unite ale Americii a apărut primul semafor electric din lume.

Indicatorul luminos a fost instalat la o intersecţie din oraşul Cleveland (Ohio), avea doar două semnale (roşu şi verde) şi era controlat de un poliţişt care stătea într-o cabină specială.

FOTO: thenewswheel.com
FOTO: thenewswheel.com

În general vorbind, 5 august nu este singura zi de naștere a semaforului. O altă dată este marcată la 10 decembrie, anume atunci în anul 1868 în Londra, în apropierea clădirii Parlamentului, se crede că a fost instalat primul semafor din lume.

Cu toate acestea, dispozitivul nu era electric ci lucra pe bază de gaz şi semăna mai degrabă cu un semafor folosit pe căile ferate decât unul tradiţional. Era un pilon cu două săgeţi, însă semaforul în forma în care îl recunoaştem până în prezent a apărut în SUA.

Cel mai mare semafor din lume se află în prezent în Londra. Acesta are forma unui copac şi se află în zona Canary Wharf. Acesta nu reglează nicio intersecţie, ci este mai debrabă un simbol al victoriei celor trei culori asupra haosului din trafic.

Înălţimea construcţiei neobişnuite este de 8 metri şi este compusă din 75 de semafoare care sunt controlate de un singur calculator.

Pierre Vivant's sculpture, Traffic Light Tree in the Docklands, London
Pierre Vivant’s sculpture, Traffic Light Tree in the Docklands, London