in ,

Studiu: Ferrari are un profit de 69000 de euro dintr-o maşină vândută, iar Bentley are pierderi de 17000

Prestigiul unei mărci auto renumite este întotdeauna ridicat, însă profitul nu prea. Printre producătorii de maşini premium, Ferrari obține de departe cel mai mare profit per mașină vândută. De cealaltă parte a balanţei, cele mai mari pierderi le înregistrează un brand care se află în proprietate germană.

FOTO: moneycrashers.com

Cu mașini de lux și de clasă superioară se pot face sume de bani minunate – această înțelepciune veche a industriei auto este încă valabilă în 2018. O dovadă convingătoare este Ferrari. Producătorul auto italian a făcut în prima jumătate a anului 2018 un profit operațional de 69.000 de euro per maşină nouă vândută.

Cu toate acestea, ecuația “mașină de lux = profit mare” nu este valabilă pentru toți producătorii. O marcă aflată în proprietate germană a acumulat chiar pierderi de 17.000 de euro per fiecare vehicul vândut, se arată în rezultatul unui studiu al profesorului de economie din Duisburg, Ferdinand Dudenhöffer, făcut pe baza rezultatelor financiare (a mărcilor enumerate) din primele şase luni ale acestui an, relatează Spiegel.

Calculele profesorului au arătat că după Ferrari, Porsche este al doilea brand care are de câştigat mii de euro pe seama vânzării unei maşini – circa 17.000 mai exact. În top urmează germanii de la Mercedes-Benz, BMW şi Audi cu câte aproximativ 9.000 de euro încasaţi.

Mai puţini bani face brandul Maserati – în jurul a 5.000 de euro, Volvo câte vreo 3.000 de euro, iar maşinile lansate de grupul Jaguar Land Rover generează fiecare doar câte 800 de euro.

De cealaltă parte, la capitolul pierderi, nu este pentru nimeni un secret că din segmentul premium le are Tesla – circa 11.000 de euro per maşină vândută, însă mare ne-a fost mirarea să aflăm că şi Bentley are probleme. Marca de origine britanică, aflată sub aripa concernului german VW, a pierdut câte aproximativ 17.000 de euro atunci când a vândut o maşină de la începutul lui 2018. Purtătorul de cuvânt al Bentley a declarat drept reacţie că marca investeşte acum masiv în electrificare şi de aceea deocamdată nu are un profit.

Apropo, cel mai probabil mărcile Rolls-Royce şi Lamborghini încasează mai mulţi bani din vânzarea maşinilor decât Porsche, însă nu s-a putut avea acces la cifrele companiilor asta pentru că le ţin în secret.

Iti place articolul?