in ,

Studiu IPRE: Moldovenii vor achita cele mai mari amenzi rutiere din Europa în raport cu salariul mediu

De curând Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege în baza căruia se echivala unitatea convențională la 1% din salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, dacă până cu puțin timp în urmă o unitate convențională echivala cu 20 de lei, de acum înainte se va egala cu tocmai 50 de lei.

În legătură cu acest fapt, specialiștii Institului pentru Politici și Reforme Europene au publicat o notă analitică în care ne este arătat cât de mari vor fi noile amenzi raportate la salariul mediu pe economie în raport cu 21 de state europene.

Datele colectate din cele 21 de state selectate pentru analiză, denotă faptul, că cetățenii acestor țări achită în mediu 5.2% din salariul lunar pentru depășirea vitezei de circulație cu 21 km/h. Cel mai înalt nivel se înregistrează în România – 15.6% din salariul mediu, iar la celălalt capăt se află Austria – 1.5% din salariul mediu (Figura 1). În condițiile actuale, când unitatea convențională în Moldova este de 20 lei, depășirea vitezei cu 21 km/h pe teritoriul țării se sancționează cu 600 lei, circa 27€. Aceasta reprezintă 12.1% din salariul mediu pe economie.

screen-shot-2016-11-06-at-10-35-45

Ca urmare a modificării votate de parlament în prima lectură, odată cu creșterea unității convenționale, se va majora respectiv și amenda pe care o achităm în raport cu salariul mediu pe economie. Astfel, Moldova va deveni lider în plan european ce ține de amenzile la circulația rutieră, amenda pentru depășirea vitezei cu 21 km/h fiind echivalentă cu 30 % din salariul mediu pe economie. În rezultat vom achita de aproape două ori mai mult decât următorul stat, și de circa 5 ori mai mult decât media europeană. 

screen-shot-2016-11-06-at-10-35-19

Cum vi se par noile reglementări? Nu uitați să ne spuneți părerea Dvs în comentarii.

sursa: IPRE