in , ,

Tesla se pregătește să dea lovitura! Noua baterie pe care o dezvoltă va face Model 3 şi mai ieftin

Tesla se pregătește să introducă o baterie revoluționară pentru mașinile sale electrice – mult mai durabilă și mai ieftină. Bateria promițătoare va fi instalată din start pe cel mai compact model al companiei – liftback-ul Model 3, pe care l-am testat şi noi de curând.

FOTO: reutersmedia.net

Noua baterie este creată cu participarea companiei chineze CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd) și are o poziţionare mai densă a celulelor. Ca urmare, a fost posibil de mărit durata de viaţă până la 1.6 milioane de kilometri (la bateriile curente variază între 300.000 şi 500.000 km), numărul de cicluri de încărcare-descărcare de la 1.600 la 6.000 și cel mai important costul – semnificativ mai ieftină decât cele analogice.

În plus, noile baterii se vor putea face fără cobalt, un element chimic scump, al cărui cost, apropo, a crescut de mai multe ori în ultimii ani, relatează Reuters, care a făcut publică informaţia într-un material exclusiv.

Datorită noii baterii, Tesla va putea reduce semnificativ costul celui mai ieftin produs pe care îl oferă – Model 3 – până la prețul mașinilor cu motoare pe benzină din aceeași clasă.

Amintim că în SUA, versiunea de bază a electromobilului a ajuns abia peste câţiva ani să se vândă cu preţul promis la momentul prezentării – 35.000 de dolari – şi cu el Tesla reuseşte să atragă în mod activ cei care se uitau mai devreme la modele precum BMW Seria 3 sau Mercedes-Benz C-Class, care costă în jur de 40.000 de dolari local.

Iar acum, dacă producătorul auto va reuşi să facă Model 3 şi mai ieftin, compania lui Elon Musk va putea să dea o lovitură zdrobitoare şi asupra maşinilor cu motoare pe benzină, mai de buget, din clasa C.

Colegii de la Reuters notează că noua baterie va apărea sub podeaua lui Model 3 până la sfârşitul acestui an, iar astfel de maşini vor părăsi linia de asamblare a uzinei Gigafactory 3 din China. Mai târziu, bateriile îmbunătățite vor fi echipate pe mașinile produse şi la uzina din Fremont, California.

FOTO: tesmanian.com

O serie de progrese tehnice făcute de Tesla și CATL în chimia și designul bateriei au pornit de la un mic laborator de cercetare de la Universitatea Dalhousie din Halifax, Nova Scotia. Laboratorul a fost condus din 1996 de Jeff Dahn, un pionier în dezvoltarea de baterii litiu-ion pentru vehicule electrice și pentru stocare a energiei într-o reţea.

Dahn și echipa sa au început un parteneriat exclusiv de cercetare de cinci ani cu Tesla de la mijlocul anului 2016, deşi relația datează cel puțin din 2012. Printre contribuțiile importante ale laboratorul lui Dahn se numără aditivi chimici și materiale nano-proiectate pentru a face bateriile litiu-ion mai dure și mai rezistente la stres, cum ar fi încărcarea rapidă, prelungindu-le astfel viața.

Potrivit surselor Reuters, costul pachetelor de baterii noi produse de CATL, de tipul litiu-fier-fosfat şi fără cobalt, a scăzut sub 80 dolari per kilowatt-oră, în timp ce costul celulelor bateriei a scăzut sub 60/kWh. În prezent, costul pachetelor de baterii produse de CATL, care se bazează ca material catod pe combinația nichel-mangan-cobalt (NMC) este de aproape 100 de dolari per kWh.

Experţii din industria auto afirmă că acest cost de 100$/kWh pentru baterii este nivelul la care vehiculele electrice ajung la paritate cu concurenții cu motoare cu combustie internă. Expertul în baterii Shirley Meng, un profesor de la University of California San Diego, a declarat celulele NMC ar putea costa mai puțin de 80$/kWh dacă sunt reciclate şi recuperate materialele cheie cum ar fi cobaltul şi nichelul. De cealaltă parte, bateriile de tipul litiu-fier-fosfat, care sunt mai sigure decât cele NMC, ar putea găsi o a doua viață în sistemele staționare de stocare a energiei în reţea, reducând costul în avans al acestor baterii pentru cumpărătorii de vehicule electrice.

Pentru comparație, noi baterii cu conținut scăzut de cobalt, care sunt dezvoltate în comun de General Motors Co și LG Chem, nu sunt de așteptat să ajungă la aceste niveluri de cost până în 2025, potrivit unei surse familiare cu activitatea companiilor. GM a refuzat să comenteze cu privire la obiectivele sale de cost. La începutul acestui an, gigantul american a declarat doar că intenționează să ducă costurile bateriei sub 100$/kWh, dar fără a specifica o perioadă calendaristică.

FOTO: 24sata.hr

Mai multe detalii despre noua baterie am putea afla la sfârşit de mai. De luni de zile, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, își tachinează investitorii și rivalii, cu promisiuni de a dezvălui progrese semnificative în tehnologia bateriilor în timpul unei “Battery Day” care va avea loc în curând.

Cu toate cele spuse, având o flotă globală de peste un milion de vehicule electrice capabile să se conecteze și să pompeze energie electrică într-o reţea, obiectivul Tesla mai este de a atinge statutul de companie energetică, care concurează cu furnizori de energie tradițională precum Pacific Gas & Electric și Tokyo Electric Power, afirmă sursele Reuters.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

Iti place articolul?