in , ,

Ţi se aburesc farurile la maşină? Află de ce se întâmplă asta şi care sunt pericolele

Nu puţini sunt şoferii care au maşini cu farurile aburite. Aceasta este o problemă destul de întâlnită la maşini, inclusiv la cele noi, o problemă care aparent este banală, dar care poate duce la probleme electrice.

prevent-remove-condensation-inside-headlights.1280x600

Foarte multe maşini au faruri aburite sau chiar cu apă la interior. Dar puţini ştiu de la ce se întâmplă aşa ceva şi cum poate fi evitat. În primul rând, condensul din faruri are două cauze: fabricaţie proastă şi fisuri ale geamului exterior. Ambele situaţii sunt des întâlnite, din păcate, atât la maşini noi, cât şi la automobile mai vechi.

Condensul din far care apare uneori şi dispare este cauzat de diferenţa de temperatură din interiorul acestuia. Mai exact, atunci când afară este frig şi aprindem luminile, becul încălzeşte aerul din interiorul farului. Însa geamul, având temperatură mai mică, se încălzeşte cel mai greu.

Prin diferenţa de temperatură, pe interiorul geamului apare condensul, mici picături de apă uneori insesizabile. Astfel de situaţii sunt des întâlnite şi nu trebuie luate în seamă, pentru că în câteva minute condensul dispare de la căldură.

FOTO: 4tuning.ro
FOTO: 4tuning.ro

Cea mai gravă problemă este atunci când în far găsim umezeală serioasă care nu mai dispare cu lunile. Această problemă este fără îndoială cauzată de o fisură sau dezlipire a geamului. Putem avea o crăpătură mică sau o fisură chiar din fabrică, farul fiind construit prost. Sau putem avea aşa ceva în urma unei lovituri.

Însă cea mai des întâlnită situaţie este când, în urma unei tamponări uşoare, geamul se dezlipeşte insesizabil de carcasă. De obicei, geamul farului este lipit cu silicon de carcasa din plastic care conţine oglinda şi acesta se dezlipeşte uşor dacă e lovit.

Citeşte şi: Trucuri simple pentru dezaburirea geamurilor automobilului. Încearcă şi tu (video)

Prin aceste fisuri sau crăpături din far, atunci când plouă, intră câteva picături de apă. Acestea, atunci când aprindem lumina, se evaporă şi se formează aburi pe interiorul geamului. Uneori, găsim în far apă mai multă care poate pune în pericol toata instalaţia electrică, cauzând un scurt-circuit.

Rezolvarea în situaţiile în care farurile se aburesc este una singură: schimbarea acestora. Dacă ni se abureşte geamul puţin, nu trebuie să facem nimic, este normal şi des întâlnit, mai ales la automobile mai accesibile. Dar dacă vom găsi apă multă şi condens serios, e clar că avem o fisură şi că trebuie să înlocuim farul înainte să avem probleme cu vizibilitatea.

Sursa: 4tuning.ro

What do you think?