in , ,

COOLCOOL LoveLove WTFWTF OMGOMG AngryAngry LOLLOL

Vă cunoaşteţi drepturile? Ce să cereţi şi cum trebuie să vorbiţi când sunteţi oprit de un agent de circulaţie

Cât de des sunteţi oprit de reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Patrulare? Vă cunoaşteţi sau nu drepturile atunci când iniţiaţi o conversaţie cu un poliţist?

Verificaţi-vă cunoştinţele în acest articol şi aflaţi cum trebuie să comunicaţi corect cu oamenii în uniformă.

FOTO: lifehack.md
FOTO: lifehack.md

Cel mai important lucru într-o conversaţie cu un poliţist este să daţi dovadă de amabilitate. Dacă arătaţi un caracter nepoliticos, acest indicator nu vă va îmbunătăţi imaginea în timpul convorbirii cu agentul de circulaţie.

Cât priveşte legea, iată care sunt drepturile unui şofer atunci când este tras pe dreapta, potrivit Regulamentului Circulaţiei Rutiere:

 1. Să afle numele, prenumele, funcţia agentului de circulaţie, să ceară prezentarea legitimaţiei şi să fie informat despre legalitatea opririi de serviciu;
 2. Să fie informat despre încălcarea legală concretă, fapt pentru care a şi fost oprit, dar şi justificarea legală a acesteia conform Codului Penal sau cel Contravenţional;
 3. Să fie informat despre drepturile şi obligaţiunile sale, indicate în Codul Penal sau Contravenţional, cu posibilitatea de a le aplica imediat;
 4. Să facă cunoştinţă cu materialele care demonstrează încălcarea legii, inclusiv cu o dovadă înregistrată de mijloace tehnice;
 5. Să protesteze faţă de acţiunile agentului de circulaţie sau a unui alt reprezentant al organelor de control, dar şi faţă de actele pe care le-au făcut în conformitate cu legislaţia în vigoare.
FOTO: deschide.md
FOTO: deschide.md

Totodată, agentul de circulaţie vă poate opri dacă:

 1. Acesta a observat personal încălcarea sau a fixat-o cu ajutorul unor mijloace tehnice;
 2. Există informaţii fixe, precum că automobilul a fost folosit de oameni aflaţi în conflict cu legea sau în acesta se transportă ilicit bunuri valoroase;
 3. Agentul de circulaţie a observat că automobilul are o traiectorie neadecvată. Acest lucru poate da de înţeles că cel din spatele volanului se află în stare de ebrietate, este obosit sau îi este distrasă atenţia de un oarecare pasager;
 4. Starea exterioară a maşinii prezintă suspiciuni. De exemplu, pe caroserie ar putea exista urme de la un accident, etc.
 5. Aţi observat sau aţi fost martorului unui accident de circulaţie, care s-a întâmplat anterior pe drum;
 6. Sunt realizate operaţiuni speciale. În astfel de momente pot fi oprite doar unele tipuri de maşini, care au fost date în orientare, sau alte automobile care au participat la o infracţiune, în acest timp fiind închise toate ieşirile din zona încercuită;
 7. Drumul este închis. Agentul de circulaţie vă poate opri preliminar pentru a vă informa despre acest lucru. Or, a avut loc un cataclism natural (alunecare de teren, cutremur, etc.) şi în continuare circulaţia nu este permisă.
 8. S-a întâmplat un accident şi există persoane rănite grav. În acest caz, agentul de circulaţie are dreptul să vă oprească şi să vă oblige să transportaţi persoana rănită la spital.
 9. Maşina de serviciu a inspectorului de patrulare s-a defectat, iar pe direcţia de circulaţie, la o anumită distanţă a avut loc un accident. Poliţiştii au dreptul să oprească orice maşină şi să ceară ca aceştia să fie transportaţi până la locul accidentului, doar în direcţia în care vă deplasaţi şi dvs.
politia moldova
FOTO: unimedia.info

Concluzie:

Atunci când sunteţi oprit la marginea carosabilului de un agent de circulaţie, aveţi dreptul ca să-l întrebaţi numele, prenumele, funcţia, dar şi să aflaţi motivul opririi. Inspectorii nu au dreptul să vă oprească fără niciun motiv!

În cazul în care sunteţi învinuit de încălcarea Regulilor Circulaţiei Rutiere, aveţi dreptul şi trebuie să cereţi dovezi, de regulă în format video.

De asemenea, dacă vă este întocmit un proces verbal, puteţi protesta în privinţa acestui lucru şi puteţi nota acest lucru de sine stătător în acest act.

Nu sunteţi obligat să semnaţi procesul verbal dacă nu înţelegeţi termenii de acolo sau este în altă limbă. Aveţi dreptul ca să vă fie explicat tot ce notează agentul de circulaţie sau să cereţi o traducere.

Multe dosare au fost câştigate de şoferi din Republica Moldova, pentru simplul fapt că inspectorii de patrulare au refuzat să pună la dispoziţie servicii de traducere a celor indicate în procesele verbale.

Important: Procesul verbal semnat de autorul încălcării, fără rezerve și obiecții, este o dovadă a încălcării. Niciodată nu semnaţi ceea ce nu înțelegeţi!

Reţineţi: Fiţi mereu amabili şi încercaţi să nu încălcaţi Regulile Circulaţiei Rutiere!

Sursa: lifehack.md

Iti place articolul?