in ,

Veste proastă pentru şoferi. Prețul gazului lichefiat s-a majorat cu 13% în ultimele 10 zile

Continuă ajustarea treptată a preţurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL) la stațiile de alimentare cu carburanți din Moldova. Astfel în zilele de odihnă preţul unui litru de GPL s-a majorat cu încă 50 de bani şi a ajuns la 8,55 lei, notează mold-street.com citat de UNIMEDIA.

Este deja a doua majorare de preţ la GPL în ultimele 10 zile, iar per total costul unui litru a urcat cu peste un leu, sau cu circa 13%.

FOTO: twitter.com
FOTO: twitter.com

Modificările de preţ se datorează atât evoluţiilor de pe pieţele regionale, cât şi a celor interne. Astfel în lunile august-septembrie în regiune de regulă creşte cererea de GPL şi respectiv se majorează preţurile.

Un alt factor este majorarea de la 1 iulie 2016 cu circa 10% a accizelor la GPL, dar şi faptul că Parlamentul a modificat mecanismul de formare a prețurilor de comercializare a gazului lichefiat.

Astfel Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut dreptul doar o lună şi ceva de a stabili prețurile plafon de comercializare cu a gazului lichefiat, timp în care a redus abrupt cu circa 20% preţul de comercializare a GPL: de la 8,80 lei la 7,20 lei.

Vezi şi cele mai noi tarife la carburant: Benzina şi motorina se ieftinesc! Iată care sunt noile preţuri plafon afişate de ANRE

FOTO: autofficinapolidoripietrasanta.it
FOTO: autofficinapolidoripietrasanta.it

Potrivit noilor amendamente la Legea produselor petroliere, preţurile de comercializare cu ridicata și cu amănuntul a gazului lichefiat vor fi stabilite de operatorii de pe piață după un alt mecanism, stabilit în Metodologia de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Cât despre preţul la benzină și motorină, apoi pentru perioada 27 iulie-9 august 2016, ANRE a stabilit plafonul de 15,52 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 31 de bani mai puţin decât a fost în precedentele două săptămâni. Pentru motorină plafonul este de 13,54 lei, cu aproape 50 de bani mai puţin decât până pe 27 iulie.

Operatorii nu au dreptul să vândă combustibil cu amănuntul la prețuri mai mari, decât prețul maxim stabilit de ANRE. Pe acei care vor încalcă legea îi așteptă sancțiuni dure, până la revocarea licențelor.

Iti place articolul?