in ,

(video) 10 alternative ieftine care pot înlocui uşor produsele scumpe de curăţare chimică pentru maşini

Afară este anul 2018 şi deja nu mai este aşa greu de găsit produse cosmetice pentru automobile. Spray-uri și geluri, lichide și concentrate – pentru orice nevoie există o mulţime de mijloace diferite. Problema este numai în prețul lor și abundența substanţelor chimice în compoziție.

Din fericire, aproape orice cosmetică auto poate fi înlocuită cu produse de uz casnic, care sunt de câteva ori mai ieftine și nu sunt atât de dăunătoare. Iată 10 zece alternative pentru cele mai populare produse auto chimice.

Se recomandă ca toate cele prezentate mai jos să fie efectuate cu mănuşi pe mâini, pentru evitarea unor iritări!

FOTO: detailedimage.com

1. Parafina

Ce înlocuiește: Soluţia anti-ploaie pentru parbriz.

Care este efectul: Face ca apa şi murdăria să curgă de pe sticlă mai rapid şi mai uşor. Drept rezultat lamele ştergătoarelor îşi îndeplinesc mai bine menirea.

Cum să o utilizați: Luaţi o lumânare obișnuită, tăiaţi-o cât de mărunt posibil cu un cuţit sau frecaţi-o pe o răzătoare. Bucăţelele mici se amestecă cu benzină pentru brichete, înlocuitor White-Spirit sau orice alt solvent în proporţie de 1:20 (cantitatea de lichid nu trebuie să depăşească în exces parafina). Ulterior se amestecă bine sau se agită până se dizolvă complet.

Aplicați această substanță pe o suprafaţă curăţată preliminar a parbrizului, cu un tampon de bumbac sau cu o cârpă curată, pentru a forma un strat subțire pe întreaga suprafață. Lăsaţi 5-10 minute și apoi frecati cu atenție stratul mat apărut cu şerveţele de hârtie până când sticla devine din nou transparentă. În același mod, puteți procesa geamurile laterale, luneta și oglinzile retrovizoare.

2. Soluţie casnică pentru spălat geamurile

Ce înlocuiește: Soluţia de curăţat suprafeţe cu insecte uscate.

Care este efectul: Ţânţarii sau diferite insecte care s-au ataşat de parbriz, grilă a radiatorului sau bară de protecţie faţă, şi între timp s-au uscat, sunt uşor de curăţat datorită alcoolului care se conţine în compoziţia unei soluţii de calitate.

Cum să o utilizați. Este suficient să pulverizați produsul pe o suprafață murdară și să îl ștergeți cu o cârpă din microfibră sau şerveţele de hârtie.

3. Spuma de ras

Ce înlocuiește: Soluţia anti aburire geamuri.

Care este efectul: Geamurile încetează să transpire. La umiditate ridicată ar trebuie să nu se mai formeze pe ele condens.

Cum să o utilizați. Aplicați puțină spumă sau gel de ras pe suprafața interioară a geamurilor curățate preliminar și lăsați aşa timp de 5-10 minute până se usucă complet. Ca și în cazul soluţiei anti-ploaie, ulterior se va freca pur și simplu stratul format cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă uscată până când sticla devine complet transparentă. Această protecție este suficientă pentru aproximativ două luni, apoi procedura poate fi repetată.

4. Pasta de dinţi

Ce înlocuiește: Soluţia de lustruire pentru faruri şi stopuri.

Care este efectul: Corpurile de iluminat cu suprafeţe zgâriate sau neclare devin din nou transparente, fluxul de lumină generat se îmbunătățește.

Cum să o utilizați. Aplicați pasta de dinți direct pe un far sau stop și frecați bine suprafața cu o bucată de pâslă, o cârpă de lână sau, în cel mai rău caz, o periuță de dinți veche timp de 10-15 minute. În tot acest proces de frecare, pasta de dinţi trebuie umezită ușor, iar după cele 10-15 minute clătiți bine cu apă curată și ștergeți farurile până devin uscate.

5. Burete cu silicon pentru luciu pentru încălţăminte

Ce înlocuiește: Soluţia de împrospătare vizuală şi lustruire a suprafeţelor din plastic.

Care este efectul: Ascunde urmele lăsate în urma unor frecări sau zgârieturii, oferind suprafețelor un aspect mai curat.

Cum să o utilizați: Ia un burete cu silicon pentru pantofi și tratează planşa de bord, plasticul de pe uşi și alte suprafețe. Apoi ia o cârpă uscată din microfibră și șterge totul bine pentru a elimina excesul de strălucire lăsat de silicon.

6. Înălbitor de rufe

Ce înlocuiește: Un mijloc de curățare chimică a habitaclului.

Care este efectul: Se îndepărtează petele vechi şi alte murdării, se curăță tapițeria.

Cum să îl utilizați. Curățați praful și murdăria uscată cu un aspirator. Umeziți o perie nouă pentru pantofi cu acest agent de curățare și frecaţi relativ puternic tapițeria, acordând o atenție mai mare petelor care ies cel mai mult în evidenţă. Apoi, spălați peria în apă curată şi continuați frecarea pentru a îndepărta murdăria. Dacă există la îndemână un aspirator special de spălare, atunci este mai bine să îl utilizați în această etapă.

Ulterior, ştergeţi bine suprafaţa prelucrată cu o cârpă curată şi uscată, apoi lăsaţi să se usuce. Cel mai bine este să urmăriţi prognoza meteo şi să faceţi acest lucru în zile însorite, pentru ca mai apoi să lăsaţi uşile maşinii deschise timp de alte câteva zile fierbinţi pentru ca în habitaclu să intre cât mai mult aer.

Atenţie, dacă se întâmplă să faceţi acest lucru într-o zi cu soare şi în următoarele zile va ploua, neavând ocazia de a usca maşina, va începe să se formeze mucegai în interiorul scaunelor!

7. Burete de melamină

Ce înlocuiește: O soluţie pentru îndepărtarea petelor de pe plastic.

Care este efectul: Curăță complet aproape orice murdărie, până la aceleaşi urme de adeziv.

Cum să o utilizați. Înmuiaţi ușor buretele în apă și frecați suprafața în cauză, îndepărtând murdăria de pe ea. Nu apăsați prea tare, altfel buretele se va sfărâma. Plasticul de pe planşa de bord, de pe consola centrală, de pe uși și de pe praguri sunt ușor curățate de murdăria care s-a adunat timp de câţiva ani și aproape revin la aspectul original.

8. Glicerina

Ce înlocuiește: Soluţia care reface aspectul original înnegrit al anvelopelor, le lustruieşte şi care formează un strat de protecţie.

Care este efectul: Suprafața cauciucului devine curată și lucioasă, dând impresia unei noi anvelope ude.

Cum să o utilizați. Cumpără dintr-o farmacie un flacon de glicerină și amestec-o cu apă în proporții egale. În cazul în care la îndemână există un recipient cu un pulverizator, îl puteți folosi pentru a aplica soluţia. În caz contrar, se poate folosi un burete din acela care spălaţi vesela. Aplicați produsul pregătit pe părţile laterale ale anvelopelor preliminar curăţite, după care lăsați-le să se usuce.

9. Coca-Cola

Ce înlocuiește: Soluţia de curăţare a componentelor cromate.

Care este efectul: Îndepărtează petele de rugină aflate în formare și cele opace (care nu mai strălucesc). Partea cromată a maşinii este adusă la aspectul original.

Cum să o utilizați. Ştiţi de unde să o cumpăraţi. Înmuiaţi un burete sau o cârpă în această băutură şi frecaţi zona problematică până la apariţia rezultatului.

10. White-Spirit (dizolvant de vopsea)

Ce înlocuiește: Soluţia de îndepărtare a petelor bituminoase.

Care este efectul: Elimină murdăriile și petele de bitum topit de pe corpul maşinii şi de pe jante.

Cum să o utilizați. Apariţia petelor bituminoase pe maşină este una dintre consecințele inevitabile ale unei călătorii pe tronsoane de drum cu asfalt topit sau pe unele pe care recent s-au efectuat reparaţii. Pentru a scăpa de ele, cumpăraţi un dizolvant obişnuit, ca alternativă poate fi folosit acelaşi kerosen sau alcool etilic, înmuiaţi un burete în lichid şi curățați cu grijă suprafaţa contaminată.

Este important să nu exagerați și să nu frecaţi în continuu mai mult de 20 de secunde, pentru că în caz contrar solventul poate provoca opacifierea lacului!

Bonus: Cafeaua

Ce înlocuiește: Aromatizantul lichid sau cel care se ataşează de oglinda retrovizoare.

Care este efect: Umple habitaclul cu o aromă plăcută și face ca alte mirosuri să dispară.

Cum să o utilizați. Pentru a obține cea mai simplă aromă, aveți nevoie de o mână de cafea naturală proaspăt măcinată și ceva în care să o puneţi pentru ca ulterior să o duceţi în interiorul mașinii. Boabele de cafea măcinată pot fi puse într-un colant, într-o mică cutie sau un borcan, important este să aibă un contact cu aerul.

Dacă se dovedește a fi neatractiv în comparaţie cu designul interior, atunci puteți pune aromatizantul sub scaun. În caz contrar îl puteţi plasa undeva la vedere.

O dată la câteva zile, acest aromatizant trebuie să fie din nou agitat pentru a spori din nou mirosul, iar peste o perioadă când nu veţi mai simţi mirosul de cafea, va trebui să o înlocuiţi.

Vezi şi: (video) Un Mercedes abandonat şi murdar, transformat într-o maşină ca dintr-o colecţie

Sursă: Lifehacker

Iti place articolul?