in , ,

(video) 125 de ani de Skoda: 110 R a fost un coupe sport elegant din care s-a născut “Porsche-ul din Est”

Skoda Auto face o călătorie extraordinară prin cei 125 de ani de istorie ai companiei, cu douăsprezece repere auto care i-au marcat-o. După cum am promis, despre fiecare vă vom spune mai multe detalii, asta pentru că fiecare automobil este unic şi interesant în felul său.

Al şaptelea reper, după L&K Voiturette A, primul Superb din istorie, Skoda Popular Monte Carlo, prima generaţie Felicia, Skoda 1000 MB şi Skoda Trekka este numit 110 R – un coupe sportiv cu motor poziţionat pe puntea din spate, cu un design orientat spre rapiditate și manevrabilitate dinamică.

Pe lângă faptul că sărbătorește 125 de ani de la înființarea companiei, Skoda Auto comemorează anul acesta şi aniversarea unui model: 110 R coupe împlinește 50 de ani, modelul sportiv cu două uși fiind unul dintre cele mai emblematice vehicule ale producătorului auto ceh. În partea din spate a caroseriei a fost instalat un motor cu patru cilindri şi volum 1.1 litri, al cărui bloc ușor și carter au fost fabricate folosind procesul modern de aluminiu turnat sub matrițe.

Datorită carburatoarelor gemene, vehiculul ușor și manevrabil putea atinge viteze de până la 145 km/h. Skoda 110 R a oferit astfel o bază ideală pentru utilizarea sa în motorsport. Acest lucru a fost confirmat de modelul 130 RS, un supranumit “Porsche din Est” care a încântat spectatorii de-a lungul anilor în timpul desfăşurării mai multor raliuri europene şi curse de circuit.

Mașinile sport fac parte integrantă din gama de modele Skoda de peste 110 ani. Această tradiție a fost continuată cu 110 R, a cărui dezvoltare a început în 1966. Baza tehnică a acestui coupe elegant a fost modelul notchback 100/110, dar corpul său diferă semnificativ prin parbrizul său mai înclinat, ferestrele fără cadru ale celor două uși largi și, mai presus de toate, prin capătul său posterior elegant. Vehiculul construit la uzina din Kvasiny a debutat la 5 septembrie 1970 la Târgul de Inginerie din Brno.

În luna octombrie a aceluiași an, 110 R a atras o atenție considerabilă la marile Saloane Auto din Paris, Londra și Torino. Deşi avea un preţ de bază de 78.000 de coroane cehoslovace – echivalentul a aproximativ 40 de salarii lunare la momentul respectiv – cererea a depășit cu mult oferta. Piețele de export ale Skoda aveau prioritate la acea dată, astfel încât, în 1973, de exemplu, 93% din toate cele 110 R coupe au fost exportate.

Dimensiunile compacte ale mașinii sport agile, de asemenea, au fost întâmpinate cu o înaltă aprobare: are 4.155 mm lungime, 1.620 mm lățime și 1.340 mm înălțime. În partea din spate a corpului autoportant a fost instalat un motor pe benzină cu patru cilindri de ultimă generație: ansamblul de 1.107 cm3 conținea un bloc al cilindrilor și o carcasă a arborelui cotit care erau fabricate în conformitate cu un proces de turnare a aluminiului brevetat în Cehia, la fel ca și carcasa clopotului (ambreiajului) transmisiei manuale cu patru trepte.

Echipat cu un twin carburator și un răcitor de ulei separat, motorul producea 52 CP, suficientă putere pentru ca un 110 R coupe, dotat standard cu roţi cu anvelope radiale 165 SR 14, să atingă o viteză maximă de 145 km/h.

Automobilul a mai fost dotat un sistem de frânare performant la acea vreme, cu două circuite, bazat pe discurile de frână ale companiei britanice Dunlop pe puntea față și pe nişte mecanisme cu tambur pe puntea spate.

Distribuția greutății modelului cu două uși – doar 880 kilograme – a avut un efect foarte pozitiv asupra performanței de conducere. Cu până la 57 la sută din masă fiind suportată de roţile spate, dar şi cu tracţiune spate, un 110 R coupe demonstra tracţiune excelentă chiar şi pe pante înzăpezite.

În interior, accente vizuale sportive au subliniat caracterul dinamic al vehiculului. Tabloul de bord cu un finisaj cu efect de lemn conține cinci ceasuri rotunde. Zona roşie pe turometru începe la 5.750 de rpm, iar vitezometrul indică maxim 180 km/h. Există de asemenea afișaje pentru presiunea uleiului de motor, temperatura apei de răcire și un contor a cantității de combustibil în rezervor.

Echipamentul standard a inclus un volan sport cu două spițe metalice, care, pentru reducerea greutății au avut găuri dinamice, dar și o pereche de scaune frontale realizate sub formă anatomică. Acestea pot fi rabatate înainte pentru a face accesul la cele două scaune din spate mai ușor. În spatele locurilor posterioare se afla o zonă de depozitare, iar un compartiment mai mare pentru bagaje sub capota din față.

De-a lungul perioadei de construcție de zece ani, Skoda a actualizat continuu 110 R. În curând, patru faruri și un spoiler au caracterizat partea din față, scaunele din față au fost dotate cu tetiere, iar roțile aveau jante cu un diametru de 13 inci, ceea ce reflecta moda timpului.

Până la 30 decembrie 1980, un total de 57.085 de coupeuri au părăsit uzina din Kvasiny. Astăzi, exemplare în stare bună sunt căutate în calitate de obiecte de colecție și sunt vândute la un preţ nu chiar mic. Succesorul lui 110 R a fost din 1981 Skoda Garde, iar acesta a fost urmat în 1984 de Rapid, care a fost construit până în 1990.

Skoda 110 R Coupe 23

Skoda 110 R a servit, de asemenea, ca bază pentru o serie de mașini de curse de succes de la Mlada Boleslav. Printre ele se numără Skoda 180/200 RS, alimentate de motoare OHC cu supape OHV, dar și Skoda 130 RS, una dintre cele mai de succes mașini de curse de la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980.

În categoria de până la 1.300 cm3, de exemplu, “Porsche-ul din Est” a dominat Campionatul European de Turisme din 1981 și a înregistrat, de asemenea, numeroase victorii de clasă în raliuri, precum cel din Monte Carlo din 1977.