in , , ,

(video) Alpina a pregătit rapid primul program de tuning pentru noul BMW X4

După ce a fost prezentat acum exact o lună de zile în urmă, noul BMW X4 a primit un prim program de tuning din partea atelierului german Alpina. În doar 20 de zile, specialiştii bavarezi l-au pregătit după propriul gust şi l-au adus pe neaşteptate la Salonul Auto de la Geneva.

Astfel, pentru prima dată în istoria sa, Alpina are acum în gama de modele modificate două crossovere, iar noul XD4 îl imită practic în totalitate pe XD3. Cu noile forţe devine, nu doar cel mai bun din categoria din care face parte, ci şi mai performant decât toate versiunile oferite din uzină, inclusiv M40i şi M40d.

Sub capotă a fost montat acelaşi agregat diesel de 3.0 litri şi cu şase cilindri în linie, care produce 388 CP (între 4.000 şi 5.000 de rpm) şi 770 Nm de cuplu. Propulsorul dispune de patru turbo compresoare şi un sistem de injecţie directă common rail.

Cu ajutorul unei cutii de viteze noi cu opt trepte ZF Sport Automatic Transmission, cu funcţie ALPINA SWITCH-TRONIC şi Launch Control, acceleraţia 0-100 de km/h o face în 4.6 secunde, iar viteza maximă poate ajunge la 268 de km/h, cu 2 km/h mai mulţi decât XD3.

Vezi şi: (video) Noul Alpina XD3 este un crossover diesel quad turbo, la fel de rapid ca un M550d Touring

Mai multă performanţă sub capotă necesită mai multă răcire. Pachetul de răcire al noilor modele BMW Alpina XD3 și XD4 este proiectat pentru o eficiență maximă. Răcitoarele cu volum mare și optimizarea debitului lichidului de răcire permit viteze mari de transfer. O configurație indirectă de intercoolere menține distanțele de admisie a aerului scurte. Un răcitor primar cu apă-aer, amplasat în partea din față a motorului, oferă un suport unui intercooler cu apă-aer cu volum mare. În plus, trei răcitoare externe și un răcitor de ulei de transmisie garantează stabilitatea termodinamică chiar și sub sarcini mai mari.

 

Pentru Alpina, consumul redus și emisiile au fost întotdeauna o prioritate ridicată, adesea rezultând soluții de pionierat introduse pentru producția de serie mică. SUPERKAT – un convertor catalitic metalic încălzit electronic – este un exemplu extraordinar, ceea ce înseamnă că emisiile de NOx și CO sunt cu 80% mai reduse decât cele impuse de reglementările din 1996.

Noul BMW Alpina XD3 și XD4 prezintă cea mai recentă tehnologie de tratare a gazelor de eșapament. În plus față de un filtru de particule diesel și un convertor catalitic de stocare a NOx, un convertor catalitic SCR cu soluție injectabilă de soluție de uree (AdBlue) reduce emisiile la minimum. Volumul rezervorului AdBlue este de 20 de litri, care de obicei echivalează cu un interval mediu de 10.000 km.

Consumul mixt şi mai realistic, măsurat prin procedura WLTP este de 9 litri la 100 de km parcurşi.

Printre alte dotări la capitol tehnic, care vin standard, se numără: tracţiune integrală cu sistem specific Alpina de distribuţie a cuplului, diferenţial spate controlat electronic, suspensie sport cu amortizoare adaptive, regimuri de rulare Sport+ şi Comfort+ şi jante specifice atelierului de 20 de inci.

Cu un design tehnic minimalist, jantele opţionale din aluminiu ALPINA CLASSIC de 22 de inci, cu înaltă densitate, au ca rezultat o reducere a masei de 15 kg sau aproape 30% în comparație cu roțile din aluminiu turnate convenționale de aceeași mărime.

Concepute pentru a se potrivi cu performanțele noilor modele, mecanismele de frânare au câte patru pistoane în etriere şi discuri de 395 mm în față/370 mm în spate. Un sistem de frânare de înaltă performanță este opțional disponibil, combinând discuri compozite ușoare, cu un diametru de 395 mm în față și 398 mm în spate, cu plăcuțe de frână specializate pentru o rezistență și mai mare la sarcini foarte mari.

Din punct de vedere estetic, crossoverul a primit nişte inserţii noi pe barele de protecţie, un spoiler pe portbagaj şi un sistem original sport de evacuare a gazelor de eşapament. La interior a fost modificat panoul de bord şi la comandă se poate tapiţa complet habitaclul cu piele fină Lavalina în locul celei oferite de BMW. Gama de culori şi inserţii decorative nu are vreo limită.

Dacă anterior, pentru XD3, Alpina spunea că îl va livra clienţilor în a doua jumătate a acestui an, în baza noilor informaţii ambele maşini vor fi trimise la proprietari începând cu anul 2019!

Mai multe detalii şi caracteristici: