in , ,

(video) Americanii au supus testelor blocurile optice a 31 de automobile. Iată care sunt cele mai bune

Institutul American de Siguranţă (IIHS) a testat pentru prima dată farurile automobilelor. Testele au fost organizate pe timp de noapte, pe un poligon special, acolo unde au participat 31 de modele de maşini.

Fiecare dintre ele au fost oferite cu toate tipurile de blocuri optice disponibile, atât standard cât şi opţional. Astfel, experţii au testat şi verificat 82 de tipuri de faruri.

Pe poligon, specialiştii IIHS au imitat cinci situaţii rutiere: deplasare înainte, deplasare lentă spre dreapta şi manevre spre dreapta, dar şi manevre bruşte spre stânga. Au fost evaluate atât luminile de drum, cât şi cele de întâmpinare.

Experţii institutului au menţionat că evaluarea luminozităţii şi a efectului de orbire a fost efectuată fără a fi modificată direcţia verticală a fasciculului de lumină. Mașinile au fost testate în aceleași condiții în care cumpărătorii le obțin de la dealeri.

După ce a fost măsurată lumina cu ajutorul unui echipament special, specialiştii au comparat rezultatele cu un bloc optic ideal din punct de vedere ipotetic, după care au acordat note maşinilor.

FOTO: audisouthdublin.ie

Cea mai mare notă a primit-o monovolumul compact Toyota Prius v, aceasta fiind echipată cu blocuri optice pe bază de LED-uri, cu funcţie de comutare automată a luminilor de drum şi a celor de întâlnire, care sunt oferite doar pe cea mai scumpă versiune a Prius în calitate de opţiune. Blocurile optice cu halogen ale Toyota Prius au primit o notă mică din partea IIHS.

De asemenea, cele mai “rele” blocuri optice cu halogen, potrivit IIHS, sunt instalate pe BMW Seria 3. Chiar şi dacă BMW pune la dispoziţie pentru acest model şi lumini pe bază de LED-uri, nota a fost doar satisfăcătoare.

Totodată, specialiştii au mai specificat că nota mare nu depinde nici de faptul dacă blocurile optice ale maşinii se pot întoarce sub un anumit unghi. De exemplu, Mercedes-Benz C-Class, Cadillac ATS şi Kia Optima, dotate cu astfel de faruri, au primit calificative satisfăcătoare.

Rezultatele testelor IIHS:

Excelent Bine Satisfăcător Nesatisfăcător
Toyota Prius v Audi A3 Acura TLX Buick Verano
Honda Accord Audi A4 Cadillac ATS
Infiniti Q50 BMW 2-Series Chevrolet Malibu
Lexus ES BMW 3-Series Chevrolet Malibu Limited
Lexus IS Chrysler 200 Hyundai Sonata
Mazda6 Ford Fusion Kia Optima
Nissan Maxima Lincoln MKZ Mercedes-Benz C-Class
Subaru Outback Subaru Legacy Mercedes-Benz CLA
Volkswagen CC Toyota Camry Nissan Altima
Volkswagen Jetta Volkswagen Passat
Volvo S60