in , ,

(video) Apelul poliţiei către toți cetățenii: “Atenţie la anunțurile auto plasate online şi/sau pe rețelele de socializare”

Ofițerii Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Centru din cadrul Direcției de Poliție mun. Chișinău, de comun cu Procurorii Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Centru, au destructurat o grupare infracțională specializată în escrocherii pe teritoriul mun. Chișinău.

Membrii acesteia profitau de dorinţa unor oameni de a-şi cumpăra maşini importate la un preţ mai atractiv decât cel real.

Activitatea ilegală a indivizilor a fost monitorizată de polițiști timp de o lună de zile, timp în care forțele de ordine au adunat probe concludente ce demonstrează vinovăția indivizilor în cel puțin cinci cazuri de escrocherie. Membrii grupului s-au dovedit a fi cinci locuitori ai raionului Cimișlia, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani.

Trei din membrii grupului infracțional își ispășesc în prezent pedeapsa în închisoare, de unde şi coordonau activitatea lor infracțională. Aceștia plasau anunțuri online precum că importă automobile din Lituania la un preț foarte avantajos, astfel urmărind scopul dobândirii ilicite a mijloacelor financiare.

Indivizii discutau cu părțile vătămate prin intermediul platformei WhatsApp, sub aspectul că pot să îi ajute să-și procure maşini de marcă BMW sau Mercedes-Benz la un super preț. Ulterior unul din membri avea rolul de a se întâlni cu potențialii cumpărători, mergeau la un notar unde încheiau un contract de împrumut sub formă de avans, după care însușeau mijloacele bănești și nu își mai îndeplineau obligațiunile. Prejudiciul cauzat victimelor se ridică la aproximativ 125.000 lei.

Astfel, cu suportul angajaților Agenției Naționale a Penitenciarelor, au fost efectuate percheziții în celulele unde stau indivizii menţionaţi, iar ca urmare au fost depistate două telefoane mobile, cărți de jucat și alte bunuri interzise. Aceștia sunt cercetați penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, care conform legislației în vigoare prevede o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 8 la 15 ani.

Actualmente polițiștii întreprind acțiuni speciale de investigație și urmărire penală, în vederea stabilirii și a altor persoane complice.

Totodată, poliţia face un apel către toți cetățenii care au avut de pătimit de pe urma la acești escroci să se adreseze la cel mai apropiat Inspectorat de poliție pentru a depune o plângere!

Poliția Capitalei recomandă cetățenilor să nu aibă încredere în toate anunțurile care sunt plasate online sau pe rețelele de socializare, iar înainte de a procura sau a face schimb de bunuri imobile sau automobile să se documenteze pentru a nu cădea în plasa escrocilor și astfel să rămână fără bunuri materiale și mijloace bănești!