in , , ,

(video) Ar putea apărea pe automobile! Experţi NASA au dezvoltat un nou tip de anvelope din nitinol

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare “John Glenn” al NASA au dezvoltat un tip nou de anvelope. Acestea nicicum nu pot fi perforate și își pot recupera forma după deformare.

Iniţial, noul tip de anvelope se va regăsi pe vehicule spațiale care vor fi folosite pe planeta Marte, însă echipa care lucrează la acest proiect dă asigurări că acestea pot fi folosite şi pe autovehiculele de pe Pământ, înlocuindu-le pe cele pneumatice tradiționale.

Noile anvelope super elastice au devenit o evoluție a anvelopelor cu arcuri, dezvoltate anterior de NASA în colaborare cu firma Goodyear. Acestea sunt împletite ca şi cămășile din zale folosite în epoca medievală, însă nu sunt dintr-un simplu oţel, ci dintr-un aliaj de nichel şi titan, cunoscut ca nitinol.

Acest material este un lider printre aliaje şi are un efect de memorare a formei. Astfel, o anvelopă făcută din nitinol poate să-şi restaureze complet forma după o deformare de 10%.

Rotile Spring Tireb by NASA 5

Printre alte caracteristici ale anvelopelor din nitinol se remarcă o greutate mică (doar 9 kg!), capacitatea de a regla nivelul aderenței pentru orice suprafață și proprietăți de amortizare ridicată.

Vezi şi: (galerie foto) Anvelopele viitorului: Cum vor arăta şi ce caracteristici vor avea

Cercetătorii NASA au afirmat deja că utilizarea noilor anvelope super elastice nu poate fi limitată doar la programul spațial. Există un potenţial de instalare a acesora pe mașini și SUV-uri, echipamente militare, agricole și de aviație, iar drept exemplu au probat o anvelopă experimentală pe un Jeep Wrangler și au testat-o în condiții reale.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!

Set opt filmuleţe tematice: 

Rotile Spring Tireb by NASA 1

Rotile Spring Tireb by NASA 3

Rotile Spring Tireb by NASA 4

Rotile Spring Tireb by NASA 0

Rotile Spring Tireb by NASA 6