in , ,

(video) Autopilotul perfect? Un fost angajat Uber a mers dintr-un capăt îl altul al Americii fără să atingă volanul unui Prius

Inginerul Anthony Levandowski, un nume cunoscut peste ocean în industria dezvoltatoare de tehnologii pentru condusul autonom a vehiculelor, a anunţat că a reuşit să facă un progres major în acest sens.

Potrivit acestuia, compania sa de tip startup numită Pronto AI, a reuşit să construiască o versiune avansată a unui sistem de pilotare automată de nivel 2. Instalat pe o Toyota Prius, s-a reuşit parcurgerea Americii de la un capăt la altul, prin 13 state şi pe o distanţă de aproximativ 4.988 de km, în peste 50 de ore de mers, practic fără atingerea volanului!

Vezi şi: (video) Nu doar Google dezvoltă un autopilot pentru maşini. Iată ce au reuşit să facă ruşii de la Yandex

Lewandowski susține că tehnologia creată de el este doar un autopilot avansat clasificat în al doilea nivel de autonomie. Recepționează date numai de la camerele de luat vederi și de la hărțile digitale de bază ale zonelor prin care maşina rulează. Doar atât!

Autopilotul funcţionează pe baza unei reţele neurale creată de la zero, care combină capacitățile inteligenței artificiale de a se auto învăţa şi auto dezvolta, metodele de învățare profundă și vizualizarea pe calculator.

Un astfel de sistem, crede Lewandowski, nu încearcă să spună unei maşini cum să conducă, dar se învaţă să conducă la fel ca oamenii. Complexul hardware-software Pronto este capabil să prezică comportamentul participanților la trafic și să ia decizii pe baza acestor fapte. Sistemul funcționează în condiții de iluminare scăzută, lumină directă a soarelui, zăpadă și ploaie, și este, de asemenea, capabil să conducă pe noi autostrăzi pe baza experienței acumulate anterior.

Primul produs comercial al companiei lui Lewandowski va fi numit Copilot by Pronto. Acesta va fi un set avansat de sisteme de asistență pentru șoferi (ADAS), conceput pentru camioane care circulă pe distanțe lungi, camioane miniere și autobuze turistice. Debutul Copilot va avea loc la începutul anului viitor.

Vezi şi: (video) Maşinile cu autopilot ale Waymo au ieşit la teste pe străzi publice fără şoferi-operatori

FOTO: fortune.com

Într-o postare pe un blog, Anthony Levandowski spune că a revenit în această industrie după o mică pauză şi în tot acest timp s-a gândit la trecutul şi la viitorul care îl aşteaptă, trăgând câteva concluzii interesante. De ce a revenit? Pentru că pasiunea vieții sale este de a transforma potențialul de salvare a autovehiculelor într-o realitate. “Realitate” înseamnă autovehicule reale care rezolvă probleme reale pentru oamenii reali, în timp ce îmbunătățește siguranța pe drumurile reale.

“În ultimii 15 ani, am înregistrat numeroase progrese în tehnologia de auto-conducere. Sunt mândru că am jucat un rol important în asta. În același timp, cu siguranță am devenit frustrat – și uneori nerăbdător – cu incapacitatea industriei de a-și respecta promisiunile.

În loc să livrăm produse care ar putea ajuta oamenii chiar acum, vorbim de “viziuni” sau de “viitorul mobilității” ad nauseum. Mai degrabă decât să democratizăm progresele tehnologice pe care le-am făcut în beneficiul tuturor, le rezervăm pentru “demonstrații” sau “dovezi ale conceptului” extrem de înguste și nereprezentative, care au o speranță redusă de a scala vreodată într-un mod viabil din punct de vedere comercial. Și evităm conversațiile intelectuale oneste despre siguranța rutieră prin plăți aspiraționale și materiale lucioase de marketing care sunt transmise ca “rapoarte de siguranță”. În mod colectiv, avem resursele și capacitățile de a face mult mai bine.

În trecut, refuzul meu de a îmbrățișa linia corporativă, subliniind cele de mai sus, m-a făcut să aterizez în “apă fierbinte”. Așa cum deschiderea mea spre abilitatea de a aborda abilitățile tehnologiei și limitările ei au făcut ca eu să fiu etichetat drept “nesăbuit”. Siguranța rutieră nu este ceva ce presupune abordarea pe o perioadă scurtă de timp. Aceasta implică compromisuri și discuții importante și nuanțate. Sunt dezamăgit de cât de superficial a fost și continuă să fie discursurile pe acest front. Dar, de asemenea, recunosc că unele dintre comentariile mele anterioare nu au ajutat.

În ultimele 18 luni, după ce am fost “pictat într-o caricatură ticăloasă” (un conflict între Uber şi Waymo), am avut o mulțime de timp pentru o introspecție. Într-un anumit sens, greutățile personale profunde pe care familia mea și eu le-am avut de suferit au oferit o oportunitate importantă de a renunța și de a reevalua sincer trecutul meu, precum și planul pentru viitor. Un lucru pe care continuu să-l susțin este recordul meu atins în materie de siguranță, unul care nu îl mai are nimeni în această industrie. Echipele mele au demonstrat de asemenea un record impecabil. La fiecare companie unde am lucrat, siguranța a fost mai bună în timpul mandatului meu decât înainte sau după. Pe frontul de siguranță, mereu privesc înainte și sunt mândru să lucrez și să fiu provocat zilnic de cei mai buni din afaceri.

Astăzi, vreau să împărtășesc câteva lucruri pe care le-am învățat recent, despre care cred că vor fi un punct central pentru a face vehiculele autonome o realitate. Încep prin a spune că mai multe tendințe au devenit din ce în ce mai evidente:

  • În primul rând, în ciuda sumelor mari de bani și a timpului dedicat dezvoltării și lansării autovehiculelor autonome, astăzi nu există vehicule autonome reale! Sunt doar demonstrații din ce în ce mai complexe și costisitoare ale viziunilor pe care le-am menționat mai sus.
  • În al doilea rând, adevăratele vehicule cu autopilot de nivel 4 sau 5 nu vor apărea pe piaţă încă mulţi, mulţi ani.
  • În al treilea rând, motivul pentru care nimeni nu a atins acest nivel de funcționalitate este că software-ul de astăzi nu este suficient de bun pentru a prezice viitorul. Încă nu este nici pe aproape de a se potrivi cu instinctele șoferilor umani, care este singurul factor important în siguranța rutieră.
  • În al patrulea rând, producătorii auto care se ocupă de dezvoltarea unei astfel de tehnologii încearcă să compenseze deficiențele predictive ale software-ului lor prin hardware din ce în ce mai complex. LIDAR-urile sau hărţile HD de înaltă rezoluţie oferă o senzație uimitoare și o localizare a momentului prezent, dar această precizie are un cost prea mare (în ceea ce privește siguranța, scalabilitatea și robustețea), obținând în același timp câștiguri limitate în capacitatea de predicție.

Pur și simplu, industria “self-driving” a dobândit două lucruri esențiale greșite: s-a concentrat asupra realizării visului de condus complet autonom de la operarea manuală a vehiculelor și a urmărit acest vis fals cu tehnologii care “merg într-o cârjă”. Așa că ne aflăm acum într-o poziție în care autoritățile de reglementare, investitorii și publicul se trezesc la realitatea că nimeni nu este în favoarea cursei de a furniza vehicule autonome, deoarece cursa reală este un maraton care încă nu a început. În ultimii 15 ani, am mers mai mult pe loc, la linia de start.

De ce am dezvoltat un sistem de pilotare automată de nivel 2 şi unul mai superior? Deoarece pentru toate discuțiile despre trecerea directă la nivelul 4, credem că este mult mai interesant și promițător să dezvoltăm primul și să extindem un sistem cu adevărat de nivel 2. Mai bine să faci mai multe lucruri – frânare, direcție și accelerație – super bine pe o mare varietate de drumuri și condiții reale, în loc să încerci să faci orice altceva ce conduce în mod artificial. Motivul pentru care acest lucru este atât de interesant este că putem capta câteva dintre beneficiile tehnologiei de auto-conducere astăzi, înainte de sosirea vehiculelor autonome perfecte de mâine.

Conduceți preventiv.”

Vezi şi: (video) Maşini cu autopilot la Goodwood! Vezi cum a mers un Mustang modificat de Siemens sau un Robocar

Iti place articolul?