(video) BMW i3 şi BMW i3s facelift s-au ales cu dotări noi şi baterii mai voluminoase de 120 Ah

Distribuie:
 • 8
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Dezvoltarea constantă a tehnologiei BMW eDrive asigură încă o dată un plus în plăcerea de a conduce modelele pur electrice ale mărcii BMW i. Marca germană are plăcerea să anunţe modelele BMW i3 şi i3s cu o capacitate a celulelor bateriilor crescută la 120 amperi-oră (Ah) şi o capacitate energetică brută de 42.2 kilowatt-oră (kWh), cu ajutorul cărora vor înregistra o autonomie semnificativ îmbunătăţită.

Alături de motoarele electrice şi sistemele electronice, bateriile de înaltă tensiune sunt o parte integrantă a tehnologiei BMW eDrive utilizată la automobilele BMW i. Toate acestea sunt dezvoltate de BMW Group prin soluţii proprii. Celulele litiu-ion sunt produse exclusiv pe baza specificaţiilor definite de BMW Group.

Instalată jos în podeaua automobilului, bateria de înaltă tensiune este produsă la uzina BMW din Dingolfing şi constă din opt module, fiecare cu 12 celule de stocare: cele mai noi evoluţii au dus la o capacitate de 120 Ah, alături de o capacitate energetică brută de 42.2 kWh – în timp ce dimensiunile au rămas neschimbate. Acesta este un alt pas major spre o autonomie crescută. Pentru comparaţie: la momentul lansării pe piaţă a lui BMW i3 în 2013, datele echivalente au fost 60 Ah şi 22.6 kWh, în timp ce a doua generaţie a bateriei, introdusă în 2016, a atins un nivel de 94 Ah şi 33 kWh respectiv.

Pe lângă masa automobilului şi spaţiul de instalare necesar bateriei de înaltă tensiune, performanţele şi consumul de energie au rămas aproape neafectate de autonomia crescută obţinută prin cele mai recente evoluţii. BMW i3, propulsat de un motor electric ce produce 170 CP, accelerează în 7.3 secunde la 0 la 100 km/h, în timp ce BMW i3s oferă 184 CP şi realizează sprintul standard în 6.9 secunde. Aceasta înseamnă că cele două modele stabilesc reperul pentru performanţe sportive în segmentul din care fac parte.

Datorită livrării spontane a puterii – caracteristică pentru motoarele electrice, BMW i3 şi BMW i3s ating chiar nivelul maşinilor sport care au motoare termice considerabil mai puternice: acceleraţia în reprize (de la 80 la 120 km/h) se realizează în 5.1, respectiv 4.3 secunde.

Consumul mixt de energie variază între 13.6 şi 13.1 kWh/100 km* pentru BMW i3 (120 Ah), în timp ce BMW i3s (120 Ah) are un consum de putere de 14.3 kWh/100 km*. Eficienţa ridicată a motorului electric şi capacitatea îmbunătăţită a bateriei au ca rezultat o autonomie care este mai mare cu aproape 30% faţă de modelele precedente.

Autonomia lui BMW i3 (120 Ah) este de 380-395 kilometri* (anterior 290-300 km) conform ciclului de calcul NEDC şi de 285-310 kilometri** (anterior 235-255 km) conform noului standard mai realist WLTP. Pentru BMW i3s (120 Ah), o autonomie de 360 kilometri* (anterior 280 km) a fost calculată conform NEDC, în timp ce WLTP a anunţat o autonomie de 270-285 kilometri** (anterior 235-245 km). În condiţii de zi cu zi, ambele modele sunt capabile să ofere acum o autonomie de 260 kilometri*** (anterior 200 km)!

Cablul de încărcare standard este conceput să fie conectat într-o priză casnică convenţională. În acest caz, bateria poate fi încărcată până la 80% din capacitatea totală în aproximativ 15 ore cu o putere de încărcare de 2.4 kW. Conectarea la un panou BMW i (Wallbox) permite încărcare AC cu o putere de până la 11 kW. În acest caz, timpul necesar pentru atingerea a 80% din capacitatea bateriei de înaltă tensiune este de 3.2 ore.

Electronica de putere şi bateria de înaltă tensiune ale BMW i3 şi BMW i3s pot fi utilizate şi în combinaţie cu o staţie de încărcare rapidă care funcţionează pe curent continuu (DC). În acest caz, capacitatea de încărcare este de 50 kW, iar bateria de înaltă tensiune ajunge la 80% din capacitatea sa totală în doar 42 de minute.

Pachet sport ca opţiune nouă pentru BMW i3

În viitor, noul pachet sport va permite accentuarea suplimentară a plăcerii condusului specifică mărcii, derivată din mobilitatea fără emisii, la BMW i3. Elementul principal al noii opţiuni este suspensia sport, care este dotare standard la BMW i3s şi include amortizoare, arcuri şi bare stabilizatoare specifice, o suspensie coborâtă cu 10 milimetri, un ecartament extins şi jante de 20 de inci din aliaj uşor, în finisare Jet Black sau bicoloră cu anvelope mixte.

Acest plus de dinamică este subliniat vizual prin intermediul contururilor negre ale pasajelor roţilor, care fac şi ele parte din pachetul sport BMW i.

Vezi şi: Premieră: Primul BMW i3 înmatriculat în Republica Moldova

Noi finisări pentru caroserie, faruri LED adaptive, comenzi şi conectivitate optimizate

Din 2014, BMW i3 a fost cel mai bine vândut automobil electric din lume în segmentul compact premium. Pe străzile aglomerărilor urbane a ajuns să fie un simbol al mobilităţii cu caracter de pionierat. Forma sa caracteristică este strâns legată de arhitectura LifeDrive a automobilului, care combină şasiul de aluminiu cu celula pasagerilor realizată din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP).

Prin introducerea noii generaţii de baterie, designul modelelor BMW i3 şi BMW i3s a fost îmbogăţit cu accente noi. Varietatea de finisaje pentru caroseria celor două modele a fost extinsă pentru a include noua variantă Jucaro Beige metalizat cu accente în Frozen Grey. Totodată, culorile pentru exterior Mineral Grey metalizat, Imperial Blue metalizat, Melbourne Red metalizat, Capparis White şi Fluid Black sunt disponibile în continuare.

Pentru a se potrivi cu noua culoare a caroseriei, designul interior Loft opţional include acum tapiţerie „Electronic” în combinaţie de stofă şi Sensatec – în Carum Grey cu accente maro şi suprafeţe interioare în Electronic Brown.

Ca alternativă la farurile LED standard, farurile LED adaptive sunt disponibile acum cu funcţie automată de atenuare selectivă pentru faza lungă. Tehnologia matrix inovatoare pentru faza lungă creşte raza vizibilităţii şi în acelaşi timp se evită orice efect de orbire a celorlalţi participanţi la trafic. În acest scop este divizată în patru segmente dispuse orizontal, care pot fi activate şi dezactivate independent unele de altele la viteze de peste 70 km/h.

Segmentele fazei lungi sunt controlate în funcţie de situaţia din trafic. Imediat ce camera frontală înregistrează un automobil ce vine din sens opus sau unul care rulează în faţă în aceeaşi direcţie, spaţiul în care este localizat acesta este iluminat doar cu faza scurtă. Acest lucru este realizat prin dezactivarea segmentelor matrix ale fazei lungi care sunt responsabile pentru această zonă. Suprafeţele de drum rămase continuă să fie iluminate de faza lungă.

Funcţiile farurilor LED adaptive includ şi lumini de viraje şi asistent pentru faza lungă.

Afişarea optimizată a meniului pentru sistemul de operare iDrive, cu butoane în structură panou şi mod live, este disponibilă acum în combinaţie cu sistemul de navigaţie Business, disponibil opţional. Prin aceasta, conţinutul dorit este disponibil acum mai rapid şi mai confortabil.

Mai mult, programul de echipamente opţionale include acum şi opţiunea unui încărcător wireless pentru telefoanele compatibile, care permite încărcarea lor fără utilizarea unui cablu. Hotspot-ul LAN wireless, nou disponibil pentru BMW i3 şi BMW i3s, oferă o conexiune online rapidă pentru până la 10 dispozitive finale în automobil.

Maşinile vor intra în producţie cu din luna noiembrie a acestui an şi vor fi livrate clienţilor din decembrie.

Vezi şi: (foto) Premieră: Noul BMW X5 xDrive45e iPerformance poate rula doar cu electricitate până la 80 de km

* Consumul de putere, datele privind emisiile şi autonomia au fost calculate pe baza noului ciclu de testare WLTP şi adaptate la NEDC pentru comparaţie, în funcţie de formatul anvelopelor alese.
** Autonomii pe baza ciclului de testare WLTP, în funcţie de formatul anvelopelor alese.
*** Datele bazate pe măsurătorile de autonomie BMW în condus cotidian utilizând un profil de condus urban, temperatură exterioară 20°C, încălzire/aer condiţionat, precondiţionare, mod de condus COMFORT. Autonomia depinde de diverşi factori, în special: stilul de condus, caracteristicile traseului, temperatura exterioară, precondiţionarea.

Specificaţii tehnice detaliate (valide din noiembrie 2018):

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 8
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •