in , ,

(video) Câteva autocamioane Mercedes-Benz Actros vor testa autopilotul pe o distanţă de 600 de km

Compania Mercedes-Benz în colaborare cu proiectul olandez European Truck Platooning, au trimis în cadrul unor teste, trei autocamioane Actros dotate cu sistem autopilot, pentru a parcurge o distanţă de cel puţin 600 de kilometri. Expediţia va începe în oraşul Stuttgart şi se va încheia în Rotterdam.

Caracteristica principală al acestui sistem de condus autonom, numit Highway Pilot Connect, este cea de a conecta toate vehiculele lungi într-o coloană. Toate autocamioanele, fiind conectate între ele printr-un sistem WiFi şi dotate cu camere şi senzori, se vor putea deplasa unul după altul, la o distanţă de 15 metri, fără ajutorul şoferilor.

16A302

Scopul principal al proiectului European Truck Platooning este de a introduce pe drumurile Uniunii Europene astfel de maşini, capabile să meargă una după alta. Un astfel de stil de condus sporeşte siguranţa, micşorează locul ocupat pe carosabil de către maşini, economiseşte combustibilul şi diminuează nivelul de noxe emanate în atmosferă.

16A303

Specialiştii au calculat că o coloană formată din trei autocamioane autonome Actros măsoară doar 80 de metri, în comparaţie cu cele care nu au sistemul Highway Pilot Connect – 150 de metri. Economia de combustibil şi nivelul de noxe se poate micşora cu 10%.

Cât priveşte siguranţa sistemului, cei de la Mercedes-Benz menţionează că sistemul electronic reacţionează la condiţiile de pe drum mai rapid decât omul. Viteza de reacţie este egală 0.1 secunde, comparativ cu 1.4 secunde (reacţia omului).

Călătoria autocamioanelor Mercedes-Benz Actros se va încheia la 6 aprilie.

Iti place articolul?