in , ,

COOLCOOL

(video) Ce sunt anvelopele Run-Flat, când au apărut, avantajele şi dezavantajele folosirii acestora

O anvelopă Run-Flat este o anvelopă pneumatică, proiectată pentru a rezista dezumflării totale atunci când este înțepată și permite autovehiculului să fie condus în continuare la viteze de până la 90 km/h.

Distanța suplimentară pe care un autovehicul echipat cu anvelope Run-Flat o poate parcurge, atunci când există o pană, este de până la 160 km. În dependenţă de tipul anvelopei cifra poate creşte până la 320 de km.

FOTO: ocdn.eu

Anvelopele Run-Flat sunt capabile de a susține greutatea şi sarcina vehiculului, chiar dacă presiunea în anvelope este zero, datorită flancurilor ranforsate. Un cauciuc special, mai robust, este utilizat pentru flancuri, pentru a suporta astfel aceasta greutatea.

Vezi şi: (galerie foto) Anvelopele viitorului: Cum vor arăta şi ce caracteristici vor avea

FOTO: tyrepower.co.nz

Acest tip de cauciucuri auto este de fapt un concept vechi de 125 de ani şi tehnologia poate fi urmărită înapoi până în anul 1892. Atunci a fost înregistrată prima patentă oficială. Anvelopele auto Run-Flat nu au fost însă comercializate abia decât la începutul anilor 1935. Aceasta avea un interior format dintr-o altă anvelopă, care la rândul ei era creată dintr-un material sintetic.

În 1934 Michelin Tire Co a introdus un concept de anvelope auto bazate pe tehnologia dezvoltată pentru trenuri de navetiști și cărucioare. Aceasta avea o jantă de siguranță în interiorul anvelopei care, dacă ar fi fost perforată, ar fi continuat să circule pe o căptușeală de spumă specială. Aceste cauciucuri auto a fost vândute pentru uz militar și pentru vehicule specializate cum ar fi mașini blindate bancare.

Vezi şi: (video) Cum are loc vulcanizarea uneia dintre cele mai mari anvelope din lume

FOTO: michelin.com

Producătorii promovau acest tip de anvelope pe piața auto ca fiind semi anti-glonț. Cu toate că anvelopa se comportă conform specificațiilor, era totuși mult prea scumpă pentru a fi o opțiune fezabilă pentru utilizatorii privați de automobile.

Chiar dacă evoluțiile în acest domeniu au continuat și în următorii ani, primul producător care a adus prima anvelopă Run-Flat pe piața de consum a fost Goodyear în anul 1978, când a introdus și dimensiunea de anvelope 195 75 R16C.

Vezi şi: Anvelopele Roadstone – acum oficial importate în Republica Moldova

Cu toate că primele proiecte au fost departe de a fi eficiente și cu toate că numai câteva mașini prototip au fost echipate cu astfel de pneuri, cererea pentru o înlocuire a anvelopei de rezervă a crescut continuu. Astfel primul model care dispunea de o anvelopă Run-Flat a văzut lumina zilei în doar 1994.

Chevrolete Corvette a fost primul model de pe întreaga piață auto globală, iar acesta oferea anvelopele Run-Flat doar ca o opțiune. Fiind o mașină cu 2 locuri, aceasta nu oferea prea mult spațiu pentru bagaje așa că o anvelopă de rezervă plus intrumentele necesare pentru a schimba un cauciuc erau, evident, o risipă de spațiu.

Vezi şi: (video) Ştiai asta? Temperatura pe care o ating anvelopele în timpul unui burnout

FOTO: corvsport.com

Astăzi găsim cu ușurință pe piața auto anvelope Run-Flat pentru camioanele ușoare și vehicule de pasageri, respectiv SUV-uri. Sunt disponibile atât anvelope de vară cât și anvelope iarnă.

Cu toate acestea, datorită greutății lor mai mari decât a anvelopelor normale și a caracteristicilor de deformare diferite de acestea, anvelopele Run-Flat pot duce la anumite tipuri de mașini, mai ales cu caracter sportiv, la alterarea ușoară a ținutei de drum pe viraje și în cazul mașinilor “civile” la alterarea ușoară a confortului, datorită flancurilor mai rigide ce nu absorb denivelările atât de ușor.

Totodată, în cazul în care pana a avut loc pe timp de iarnă, când este zăpadă pe carosabil, nu este recomandată rularea în continuare cu anvelopa spartă. Din cauza temperaturilor mici scade aderenţa.

Apropo, trebuie de ştiut că este interzisă montarea anvelopelor Run-Flat pe un vehicul care nu a fost conceput pentru acest scop. În mod similar, este interzisă montarea pe un vehicul, a două anvelope Run-Flat și două anvelope convenționale.

Vezi şi: (foto/video) Oficial: Iată care sunt cele mai scumpe anvelope din lume şi cât costă acestea

Deși industria se așteptă la un boom în cazul acestor anvelope, ele rămân marginale în utilizare. Unul dintre cei mai cunoscuţi producători de automobile care le foloseşte este BMW.

Sursă: ziarulinformatia.ro, Autovit

Iti place articolul?