(video) Cei 30 de ani de la apariţia primului Porsche cu tracţiune integrală au fost marcaţi pe o pârtie de schi

Distribuie:
 • 13
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Mașinile sportive şi zăpada vor rămâne mereu dușmani nemuritori, confruntându-se unul împotriva celuilalt într-o luptă veșnică pentru supremația pe timp de iarnă. Însă tipul de tracțiune și un set corect de anvelope îi pot oferi șansa de a învinge.

În acest an Porsche marchează 30 de ani de la apariţia primului său sistem de tracţiune integrală pe o maşină. Aplicată pentru prima dată în formă experimentală pe supercarul clasic 959, Porsche a aplicat lecțiile învățate pe modelul 911 Carrera 4 (Type 964) în 1988, primul model de serie Porsche cu tracțiune integrală. Configurația transmisiei a fost una fundamentală pentru succesul companiei de atunci.

Cu toate acestea, nicăieri nu există avantajele celui mai recent sistem Porsche Traction Management (PTM) într-un mod mai evident decât în cea mai recentă şi ultimă „încarnare” a tracțiunii integrale într-un 911 – modelul Turbo S. Abilitatea sa de a face față diverselor condiții climaterice îl face unul dintre cele mai capabile și captivante automobile de performanță, după cum s-a dovedit recent, când s-a angajat într-o încercare unică, provocatoare, care a rezumat cel mai bine aceste abilități; o încercare de a trece peste cele mai mari schimbări la capitolul urcare la înălţime, posibilă de un vehicul în Marea Britanie.

Vezi şi: (video) Jocurile Olimpice de iarnă pentru F1. Cum ar putea arăta în viziunea lui Max Verstappen

Protagonistul acestui articol este un exemplar Porsche 911 Turbo S în culoare Miami Blue, care şi-a început aventura din Holme, Lincolnshire, un mic sătuc pe o suprafaţă de pământ care se află la 3 metri sub nivelul mării, cel mai jos punct geografic din Marea Britanie.

După o călătorie de aproximativ 650 de kilometri, automobilul a urcat la peste 610 metri deasupra nivelului mării, în condiții de drum din ce în ce mai periculoase, pe măsură ce vremea se strica.

Destinaţia finală a fost Glenshee Ski Centre, cea mai mare stațiune de schi din Scoția, acolo unde de regulă schiorii vin din deal în vale. Însă acest 911 a urcat în rampă, până la o înălţime record de 750 de metri deasupra nivelului mării, având nevoie pentru asta de doar un simplu set de anvelope de iarnă.

Vezi şi: (video) Învaţă de la un campion. Marc Marquez arată cum să conduci motocicleta pe pârtie

Amintim că în centrul Porsche Traction Management (PTM) este un ambreiaj electromagnetic, plăcile de frecare ale căruia sunt capabile să distribuie o parte a cuplului de acționare a motorului de la puntea spate spre față în decurs de 100 de milisecunde. Pe măsură ce modelul 911 Turbo S și-a făcut drumul în rampă, PTM a alimentat optim roţile cu puterea furnizată de motor în cele mai dificile condiții de conducere posibile.

Sistemul de management al tracțiunii a fost capabil să „privească înainte” pentru a menține un comportament dinamic optimizat. Distribuția dinamică și complet variabilă a cuplului de antrenare între cele două axe întârzie debutul alunecării roților și, prin urmare intervine sistemul Porsche Stability Management (PSM), care „citește” comenzile acceleratorului şi volanului.


Distribuie:
 • 13
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...