(video) Cel mai sigur automobil din istoria SEAT. Nu porneşte dacă nu expiri într-un alcoolmetru

Distribuie:
 • 31
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Marca spaniolă SEAT a prezentat în cadrul expoziţiei Smart City Expo din Barcelona conceptul Leon Cristobal. Automobilul se deosebeşte de unul obişnuit printr-un şir de sisteme de siguranţă care nu vor fi pe placul celor care iubesc să consume alcool şi ulterior să urce la volan.

Cu accent pe mobilitatea în condiții de siguranță, compania a prezentat conceptul SEAT Leon Cristobal, numit drept cea mai sigură mașină din istoria mărcii. Acest „înger păzitor” este echipat cu șase asistenți avansați în domeniul siguranței, ai căror funcții pot contribui la reducerea cauzelor principale ale accidentelor rutiere, cum ar fi distragerea atenției, somnolența, viteza sau consumul de alcool. Acești factori sunt în prezent cauza a 80% din toate accidentele rutiere.

SEAT Leon Cristobal Concept este echipat cu următoarele funcții:

1. Drive-lock: un alcoolmetru mobil care este conectat la sistemele electronice ale maşinii și nu permite pornirea motorului dacă se va detecta alcool în aerul expirat.

2. Drive-coach: un asistent vocal care permite personalizarea avertizărilor de siguranță.

3. Modul „înger păzitor”: în acest mod sunt activate toate cele 15 sisteme de siguranță activă și pasivă din echiparea automobilului.

4. Oglinda retrovizoare digitală: oglinda retrovizoare poate fi şi un ecran care proiectează imagini video cu ajutorul camerei spate, pentru o vizibilitate mai bună şi pentru o excludere a unghiurilor moarte.

5. Cutie neagră: înregistrează date și imagini video din timpul condusului și le trimite în memoria unui smartphone selectat în caz de accident.

6. Mod mentor: o aplicație care permite părinților să controleze viteza vehiculului și să monitorizeze locația acestuia atunci când copiii îl conduc.

După cum am menţionat, cea mai neobişnuită dotare din acest automobil este un alcoolmetru care trebuie folosit de şofer obligatoriu înainte de a începe deplasarea. Fără a expira în acesta sistemul electronic nu va permite pornirea motorului.

În cazul în care se vor găsi şi nişte conducători „deştepţi” care vor încerca să înşele sistemul, există mai multe camere video care vor monitoriza dacă cel din spatele volanului foloseşte sau nu alcoolmetrul.

De asemenea, asistentul personal Drive-Coach va putea evalua profesionalismul şoferului în materie de condus şi îi va putea oferi recomandări personale. În cazul în care se va detecta că şoferul a aţipit, imediat sistemul electronic va conecta sincronizarea telefonului pentru a transmite informaţii din cutia neagră şi va conecta vibraţia în scaun.

SEAT Leon Cristobal Concept îl mai poate salva pe conducător de foame sau sete: dacă sistemul va detecta că omul se distrage mereu de la urmărirea a ceea ce se întâmplă în faţa sa, calculator de bord va conecta sistemul de navigaţie şi va găsi cea mai apropiată cafenea, doar după ce şoferul va răspunde la întrebarea dacă îi este foame.

Vezi şi: (foto) În viitor, cheile automobilelor ar putea include acest dispozitiv util creat de Honda şi Hitachi

În concluzie, SEAT afirmă că toate sistemele de protecţie existente pe Leon Cristobal ar putea reduce numărul accidentelor rutiere cu 40%, dacă mai mult de jumătate din vehiculele de pe drumuri ar fi echipate cu acestea.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!


Distribuie:
 • 31
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •