in , ,

(video) Cele mai nesigure maşini ale anului 2018! Rezultatele crash testelor sunt neaşteptat de slabe

Organizaţia europeană independentă Euro NCAP a anuţat rezultatele ultimei sesiuni de teste din acest an, o parte dintre care le-am relatat deja. Noile Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508, Volvo V60 și fratele său sedan S60, toate au luat un rating de maxim cinci stele, însă maşinile nu sunt ideale la capitolul siguranţă.

Cu toate acestea, două vehicule produse de grupul FCA, care au participat în aceeaşi rundă, noul Jeep Wrangler şi îmbătrânitul FIAT Panda, au demonstrat rezultate catastrofale am spune, de una şi respectiv zero stele!

FIAT Panda, un model testat ultima dată de către Euro NCAP în 2011, a fost acum depășit în mod exhaustiv de către alţi rivali din segmentul super mini în cursa pentru siguranță. Cu nimic mai mult în dotare decât un sistem de alertă în cazul necuplării centurii de siguranţă, vehiculul nu a înregistrat în urma testelor nici măcar o singură stea, o distincție dubioasă, similară cu cea luată de FIAT Punto exact acum un an.

În contrast, Jeep Wrangler este un vehicul complet nou, proaspăt pentru piață în 2018. Cu un memento pentru necuplarea centurii de siguranță și un simplu limitator de viteză setat de șofer, dar fără altă formă de sisteme de asistență pentru șoferi, Wrangler-ul standard dotat a luat un rating de doar o stea şi se află astfel cu mult în urma concurenților săi. Păcat.

“Este cu adevărat dezamăgitor să vedem o mașină nou-nouță care a fost pusă în vânzare în 2018 fără un sistem autonom de frânare și fără asistență la bord. Este timpul să vedem produse de la grupul FIAT-Chrysler care oferă siguranță maximă, pentru ca astfel să facă faţă concurenţilor”, a declarat Michiel van Ratingen, secretarul general al Euro NCAP.


FIAT Panda este un model produs din anul 2012 şi între timp a suferit un facelift minor. Maşinile participante la teste sunt în nivele de echipare Easy, au motoare de 1.2 litri şi o greutate de doar 940 de kg. Ratingul general este de zero stele, cel mai prost din acest an.

Maşinuţa are doar două perne de aer pentru pasagerii din faţă şi câte două de tip cortină pentru pasagerii faţă şi cei din spate. Lipsa unor alte sisteme de asistenţă şi protecţie, în anul 2018, o face periculoasă pentru călătorii de lungă durată.

Rezultatele testului cu impact frontal într-un obstacol deformabil au arătat următoarele: traumatisme deosebit de grave pentru şofer în zona pieptului şi uşoare la piciorul stâng, traumatisme uşoare la piciorul drept şi piept, dar şi unele de gravitate medie la piciorul stâng al pasagerului din dreapta.

Rezultatele testului cu impact frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol care nu se deformează, în acest caz un perete: traumatisme periculoase pentru viaţă în zona pieptului, care pot provoca hemoragii şi fracturi interioare, alături de traumatisme deosebit de grave în zona gâtului pentru pasagerul din dreapta şoferului; traumatisme deosebit de grave în zona capului şi gâtului, dar şi unele de gravitate medie în zona pieptului şoferului.

În cazul în care automobilul este lovit tare din spate, pasageri de pe toate scaunele îşi pot efectiv fractura gâtul sau mai grav. Iar dacă un o altă maşină este proiectată pe partea laterală a acestui Panda, dinspre şofer, acesta din urmă are de suferit traumatisme de gravitate medie. Testul de impact lateral într-un stâlp nici nu a fost organizat.

Nivelul de protecţie oferit copiilor este foarte prost. Pericol major de apariţie a unor traumatisme periculoase pentru viaţă, în zona capului, dar şi de o gravitate medie în zona gâtului şi pieptului, se poate atesta fie atunci când un accident are loc frontal, fie când o maşină intră din lateral într-un Panda. De asemenea, nu toate scaunele sunt compatibile cu majoritatea sistemelor de prindere a scaunelor auto.

Periculoase pentru pietoni sunt următoarele zone: marginea inferioară a barei de protecţie, practic toată capota, montanţii frontali în partea lor inferioară şi parbrizul prin părţi. Maşina nu are nici un fel de capotă activă şi nici un sistem de frânare automată în nivel de echipare standard. Singurul sistem de asistenţă este unul de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă.

Ok, FIAT Panda e cum e, însă de la noul Jeep Wrangler nimeni nu s-a aşteptat la aşa rezultate. Credem că însuşi producătorul şi-a pus mâinile în cap când le-a văzut şi la sigur va interveni cu modificări pentru a-şi îmbunătăţi produsul, pentru că în caz contrar puţini îl vor cumpăra.

Maşinile de teste au fost de model Wrangler Sahara, în nivele de echipare Unlimited şi cu o greutate de 2.089 de kg. Ratingul acordat este de doar o stea, de trei ori mai slab decât al unui Suzuki Jimny standard. Este aplicabil şi variantei cu trei uşi a SUV-ului.

 

Rezultatele testului cu impact frontal într-un obstacol deformabil au arătat următoarele: traumatisme deosebit de grave pentru şofer în zona pieptului şi uşoare la gamba stângă, alături de unele de gravitate medie în zona coapsei şi labei piciorului stâng, dar şi în zona întregului picior drept; pasagerul din dreapta s-a ales cu traumatisme uşoare la piept şi de gravitate medie la ambele coapse.

Rezultatele testului cu impact frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol care nu se deformează, în acest caz un perete: traumatisme periculoase pentru viaţă în zona pieptului, care pot provoca hemoragii şi fracturi interioare, alături de traumatisme deosebit de grave în zona gâtului pentru pasagerul din dreapta şoferului; traumatisme deosebit de grave în zona pieptului şoferului.

Copii se vor simţi mai în siguranţă într-un Wrangler decât într-un Panda. Totuşi, testele au arătat traumatisme deosebit de grave în zona gâtului şi uşoare la piept pentru minorul de 10 ani în cazul unui impact frontal; de asemenea, în cazul unui impact lateral, la fel cel mai mare copil s-a ales cu traumatisme de gravitate medie în zona capului.

Nivelul de protecţie al pietonilor de la exterior nu este chiar atât de prost. Totuşi, dacă membrele unui pieton vor intra în contact cu părţile barei de protecţie care ies în relief, sau cu marginea capotei, s-ar putea înregistra traumatisme deosebit de grave.

Standard, un Wrangler vine dotat doar cu un limitator de viteză care trebuie setat manual şi un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă. Nici un fel de funcţie de frânare automată nu există decât opţional, alături de alte câteva zeci de sisteme de asistenţă şi protecţie.

Iti place articolul?