in ,

(video) Cine face cele mai fiabile maşini? Ratingul fiabilităţii Consumer Reports, ediţia 2018

Motivul pentru cumpărarea unei mașini noi este destul de simplu: obțineți un vehicul mai sigur decât mașina veche și dispune de cele mai noi tehnologie și caracteristici avansate de siguranță. Rezultatele raportului auto anual al celebrei publicaţii americane Consumer Reports demonstrează din nou că această poate avea un efect invers în cazul în care cumpărătorii aleg modele greșite.

Cel mai nou sondaj a colectat informaţii de la peste 500.000 de proprietari de vehicule noi, abonaţi ai revistei, care şi le-au cumpărat în ultimii ani, pe baza cărora a fost creat un ghid care să le permite viitorilor posesori de maşini să le cunoască pe cele care ar putea probleme la diverse capitole.

Potrivit Consumer Reports, studiul consolidează recomandarea conform căreia consumatorii ar trebui să evite modele de generaţie nouă sau cele facelift, şi să aștepte un an sau doi până când producătorul de automobile ar avea șansa de să-şi rezolve problemele și durerile de cap care apar adesea. Important mai este de menţionat că datele acestui studiu/sondaj sunt valabile exclusiv pentru piaţa nord-americană.

Mărcile au fost grupate după fiabilitate, începând cu partea de sus, pe regiuni:

  • Producători auto asiatici

Lexus: Lexus și Toyota conduc din nou clasamentul de fiabilitate al CR pentru al șaselea an consecutiv. În acest an, toate modelele Lexus cu informaţii suficiente au fost evaluate cu o notă medie sau mai mare.

Toyota: Modelul pick-up Tacoma continuă să aibă careva probleme cu transmisia. Modelul Camry din gama anului 2018 a văzut o ușoară scădere în fiabilitate. Posesorii au declarat că întâmpină probleme cu sistemul infotainment Entune și cu transmisia cu opt trepte care le schimbă prea brusc. Acest lucru arată că, chiar și un brand de încredere cum este Toyota, mai are de lucru în îmbunătăţirea continuă a maşinilor sale.

Mazda: Producătorul auto a rezolvat problemele care au afectat modelul CX-9 şi MX-5 Miata. Cu toate acestea, SUV-ul compact CX-3 este evaluat sub medie datorită problemelor sistemului de climatizare.

Subaru: Modelul Impreza a avut careva probleme anul trecut, dar a revenit cu o fiabilitate mai mare decât media. Chiar şi SUV-ul Crosstrek are acum o fiabilitate mult mai bună decât cea medie de acum un an. WRX-ul sportiv a fost singurul Subaru cu fiabilitate sub medie datorită problemelor la transmisie.

KIA: SUV-ul Sportage este similar cu Hyundai Tucson, însă a fost calificat ca fiind mult mai fiabil. De asemenea, hibridul Niro este similar cu Hyundai IONIQ, dar are o fiabilitate predictibilă peste medie. Noul fastback Stinger a demonstrat o fiabilitate bună, în timp ce sedanul Cadenza are o notă satisfăcătoare, proprietarii raportând despre termostate şi senzori defecți, probleme cu sistemul de climatizare și răcirea motorului.

Infiniti: Marca Infiniti a revenit în topul de încredere, cu al său sedan Q50 și SUV QX60 care au demonstrat o fiabilitate peste nivelul mediu.

Hyundai: Modelul Tucson cu motor turbo de turbo de 1.6 litri şi cu patru cilindri, cuplat la transmisia cu şapte trepte şi dublu ambreiaj a fost numită cea mai problematică. Au fost întâmpinate probleme la transmisie, dar şi la calculatorul de bord. Modelul IONIQ Hybrid a ajuns sub nivelul mediu general de fiabilitate după ce proprietarii au reclamat schimbări bruşte al treptelor cutiei cu şase trepte şi careva probleme la unitatea de propulsie.

Genesis: Modelul G80 are un nivel de fiabilitate peste medie, în timp ce modelul G90 a fost sub medie, cu probleme raportate în domeniile hardware ale caroseriei și la echipamentele electrice.

Acura: În ultimii câțiva ani, marca de lux a celor de la Honda a introdus noi transmisii automate și sisteme de infotainment care au provocat dureri de cap. Aceste probleme s-au depistat pe majoritatea modelelor, în timp ce modelul MDX este încă sub medie la aceste două capitole.

Nissan: Noul electromobil LEAF și sedanul Maxima au fost evaluate peste medie. Două modele au fost sub medie: pick-up-ul Titan și Versa Note. Problemele ultimei maşini sunt legate de motor.

Honda: Fiabilitatea Honda este împotmolită de unele dintre modelele sale noi sau reproiectate. Monovolumul Odyssey a avut un nivel de fiabilitate mult mai rău decât media, cu probleme, inclusiv la sistemul de infotainment, și de încuiere/deblocare a uşilor. SUV-ul CR-V şi noul Accord au coborât la un nivel mediu din cauza unor probleme la sistemul multimedia, dar şi a sunetelor care se aud în habitaclu din cauza unor componente care nu sunt fixate bine. Linia de modele Honda Clarity are un nivel de fiabilitate sub mediu. Proprietarii au raportat despre numeroase erori electronice.

Vezi şi: (video) Ratingul fiabilităţii realizat de Consumer Reports, ediţia 2017. Toyota, Lexus şi KIA sunt top

FOTO: autonxt.net
  • Producători auto americani

Ford: Această marcă a fost cea mai bună la capitolul fiabilitate dintre toate autohtone. Taurus, cel mai vechi model din gama Ford, a fost evaluat cu mult peste media de fiabilitate. Însă, modelul Fusion care este de regulă o maşină fiabilă, a scăzut sub nivelul mediu în clasament, în principal din cauza problemelor legate de înghețarea ecranului sistemului infotainment SYNC 3. Modelele Mustang și Explorer au coborât puţin sub nivelul mediu. Ambele maşini au avut unele probleme cu sistemul de climatizare şi cu unele componente hardware din caroserie.

Buick: SUV-ul Enclave reproiectat a avut un rating mult mai rău decât cel mediu, proprietarii raportând probleme legate de noua transmisie cu nouă trepte: schimbări bruște, erori ale computerului transmisiei și a convertizorului de cuplu. Sedanul LaCrosse şi SUV-urile Encore şi Envision au demonstrat o fiabilitate medie.

Lincoln: Singurul model care aduce o lumină pentru Lincoln este Continental, cu un nivel al fiabilităţii mult mai bun decât media. Modelele MKC şi MKX de SUV-uri, dar şi sedanul MKZ, au scăzut uşor sub nivelul mediu.

Dodge: Din mărcile FCA, Dodge a fost cel mai bun. Fiabilitatea sedanului Charger s-a îmbunătățit atât de mult încât a depăşit media, iar monovolum Grand Caravan a atins un nivel mediu. Coupeul Challenger a avut careva probleme cu transmisia şi alături de o serie de defecte remarcate pe Durango și Journey, toate cele trei maşini au rămas în acest an sub media ratingului fiabilităţii Consumer Reports.

Jeep: Această marcă a avut rezultate mixte la capitolul fiabilitate. Modelele Grand Cherokee și Renegade au fost între timp îmbunătățite încât au ajuns la un nivel mediu, iar Cherokee și Compass au coborât sub acesta.

Chevrolet: Noua generaţie Traverse a avut o fiabilitate mult mai rea decât media și a împărtășit aceleași probleme de transmisie cu modelul Enclave, împreună cu afișajul ecranului sistemului de infotainment care îngheţa sau rămânea gol. Modelul Equinox a demonstrat un nivel mediu de fiabilitate, SUV-urile Suburban și Tahoe s-au îmbunătățit la nivel mediu sau mai bine, iar mașina electrică Bolt a rămas la un nivel mediu.

Chrysler: În timp ce fiabilitatea sedanului Chrysler 300 s-a îmbunătățit şi a ajuns la un nivel mediu, monovolumul Pacifica a scăzut sub nivelul mediu. Problemele principale au fost ecranul sistemului multimedia care îngheţa imaginea sau nu o afişa deloc, probleme ale sistemului de navigaţie şi al radioului. Proprietarii s-au plâns şi de probleme la computerul cutiei de viteze.

GMC: Există trei modele GMC cu fiabilitate medie sau mai bună: SUV-urile TerrainYukon și Yukon XL. Doar SUV-ul GMC Acadia a fost mai rău decât media la capitolul fiabilitate, cu probleme la sistemul infotainment și la echipamente electrice.

Ram: Generația anterioară a modelului 1500 și 2500 aveau o fiabilitate medie. Modelul 3500 a fost sub medie la acest capitol.

Tesla: Nivelul de fiabilitate al lui Model S a scăzut sub nivelul mediu al ratingului CR datorită unor probleme la suspensie şi a altora care includ mânerele retractabile. Noul Tesla Model 3 are un nivel mediu de fiabilitate, în timp ce Model X a rămas mult mai rău decât media, cu probleme, inclusiv la uşile lui posterioare neobişnuite și la ecranul central din habitaclu.

Cadillac: Brandul de lux al General Motors rămâne tulburat, doar cu sedanul XTS care vine cu o fiabilitate mai bună decât cea medie. Celelalte modele au rămas sub medie, probleme legate de schimbări bruşte ale treptelor cutiilor de viteze remarcându-se pe sedanul CT6 și SUV-ul Escalade, în timp ce proprietarii altor modele s-au confruntat cu diverse probleme la componentele electronice din interior.

Vezi şi ediţia din 2016: Ratingul fiabilităţii realizat de Consumer Reports: Lexus şi Toyota pe primele poziţii, Tesla printre ultimele

FOTO: motoringresearch.com
  • Producători auto europeni

Audi: Toate modelele Audi au date suficiente de fiabile pentru o calificare la nivel mediu sau mai bun decât acesta, deși scorurile nu au fost la fel de mari ca în anii precedenți.

BMW: Noul BMW X3 deja a dat bătăi de cap unor proprietari, însă acestea au fost rezolvate în cadrul programului de garanţie. Totuşi s-au remarcat careva probleme la sistemul de climatizare, scurgeri de lichid de răcire şi probleme la comenzile scaunelor, care până la urmă au necesitat schimbarea spătarului. Modelul BMW X1 a coborât sub nivelul mediu, cu probleme la suspensie, uzură prematură a mecanismelor de frânare şi vibraţii în volan.

MINI: Cele mai noi modele Cooper au un nivel de fiabilitate îmbunătăţit, motiv care le-a dus la un nivel mediu în rating, în timp ce modelul Countryman a urcat mai sus, la un nivel peste mediu.

Porsche: Marca germană de performanță prezintă un nivel variabil la capitolul fiabilitate. Peste ocean, cel mai puţin fiabil model Porsche este Cayenne, în timp ce în partea opusă se află modelul 911.

Volkswagen: Noul SUV Atlas demonstrează un nivel de fiabilitate mult mai prost decât cel mediu. Cele mai multe probleme remarcate sunt legate de sistemul de climatizare. Hatchback-ul Golf şi noul Tiguan se află la un nivel mediu, însă GTI rămâne în continuare sub el.

Mercedes-Benz: Modelelor C-Class Coupe și Sedan le-a fost îmbunătăţit caracterul fiabil, astfel încât au ajuns la un nivel mediu în ratingul CR, în timp ce SUV-ul GLC şi clasa E au fost sub medie. Posesorii de E-Class au raportat diversele probleme la sistemul electronic şi motorul maşinii.

Volvo: Despre maşinile mărcii suedeze, unii posesori de XC60 au raportat probleme la ecranul sistemului multimedia pe care imaginea îngheaţă, probleme cu sistemul de climatizare şi diverse zgomote care se fac auzite în timpul deplasării (la capitol construcţie). Aceleaşi probleme cu sistemul multimedia au fost comunicate şi de către proprietarii de XC90. Unele sedanuri S90 împart problema comună, dar au mai fost şi plângeri la capitolul tehnic: motorul bate sau şuieră în timpul funcţionării.

Altele: Reclamaţii suficiente au fost adunate de la proprietarii de Alfa Romeo Giulia, motiv pentru care în rating are o fiabilitate mult mai rea decât media. Probleme notabile au fost la sistemul de acces fără cheie și la comenzile electrice ale scaunelor, care se pot defecta. Singurul Jaguar cu probleme este F-PACE. Maşina a prezentat diverse probleme la sistemele electronice din maşină, printre care şi îngheţarea imaginii sau afişarea unui ecran gol al sistemului multimedia, alături de unele scurgeri de lichide.

Vezi şi: Sondaj printre 37000 de şoferi: 19 cele mai fiabile maşini în exploatare de cel mult trei ani

FOTO: motoringresearch.com

Clasamentele Consumer Reports se bazează pe fiabilitatea medie a vehiculelor într-o gamă a unei mărci. În tabelul care urmează sunt enumerate de asemenea, cel mai bun şi cel mai puţin fiabil model de maşină din fiecare gamă, în baza informaţiilor din sondaje. Pentru ca un brand să fie inclus trebuie suficiente informaţii despre probleme a celor puţin două maşini. CR nu a dispus de date pentru a clasifica Alfa Romeo, FIAT, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mitsubishi sau smart.

Poziţia Poziţia schimbată
comparativ cu
cea de anul trecut
Brand
(numărul de modele
care au intrat în sondaj)
Cel mai puţin
fiabil model
Scorul fiabilităţii
(în medie)
Cel mai fiabil
model
1 1 LEXUS (6) IS GX
2 1 TOYOTA (14) Tacoma Prius C
3 9 MAZDA (6) CX-3 MX-5 Miata
4 2 SUBARU (6) WRX Crosstrek
5 2 KIA (8) Cadenza Sedona
6 1 INFINITI (4) Q50 Q60
7 3 AUDI (6) A3 Q5
8 3 BMW (7) X1 i3
9 N/A MINI (2) Cooper Countryman
10 HYUNDAI (5) Ioniq Santa Fe XL
11 2 PORSCHE (3) Cayenne 911
12 N/A GENESIS (2) G90 G80
13 6 ACURA (3) MDX ILX
14 3 NISSAN (11) Versa Note Maxima
15 6 HONDA (9) Clarity Fit
16 VOLKSWAGEN (8) Atlas Passat
17 3 MERCEDES-BENZ (7) E-Class GLS
18 3 FORD (11) Mustang Taurus
19 11 BUICK (5) Enclave Encore
20 2 LINCOLN (4) MKZ Continental
21 3 DODGE (5) Journey Charger
22 2 JEEP (4) Compass Renegade
23 5 CHEVROLET (16) Traverse Impala
24 7 CHRYSLER (2) Pacifica 300
25 1 GMC (8) Sierra 2500 HD Yukon
26 1 RAM (3) 3500 2500
27 6 TESLA (3) Model X Model 3
28 1 CADILLAC (6) ATS XTS
29 6 VOLVO (3) S90 XC60

Iti place articolul?