in , ,

(video) Crash teste Euro NCAP cu 15 maşini noi, printre care Dacia Duster şi un FIAT care a luat zero stele

Organizaţia europeană Euro NCAP a făcut publice rezultatele ultimei runde de crash teste din acest an. În total a fost verificat nivelul de siguranţă a 15 automobile noi, printre care: Alfa Romeo Giulietta, BMW Seria 6, Dacia Duster, DS 3, FIAT Punto, Ford C-Maх şi Grand C-Max, Hyundai KONA, Jaguar F-Pace, KIA Stinger, KIA Stonic, MG ZS, Opel Karl, Toyota Aygo şi Toyota Yaris.

Dintre toate doar cinci s-au ales cu punctaj maxim, în timp ce un model a primit pentru prima dată în istoria Euro NCAP zero puncte!

493154

Automobilul care a primit zero stele şi poate prezenta un pericol major pentru pasageri în cazul unui accident rutier este FIAT Punto. Potrivit experţilor de la Euro NCAP, nivelul de protecţie pentru pasageri şi copii, evaluat general, permite notarea modelului doar cu două stele din cinci posibile.

Însă, luând în considerare faptul că acesta nu este dotat cu sisteme suplimentare de protecţie precum acelaşi limitator de viteză sau semnal de avertizare în cazul necuplării centurii de siguranţă, organizaţia din Bruxelles nu i-a putut acorda nicio stea.

fiar punto euroncap

În cazul unui impact frontal cu un obstacol deformabil, într-un obstacol cu toată lăţimea maşinii şi în cazul unei lovituri cu toată suprafaţa laterală, pieptul şi picioarele pasagerilor sunt protejate foarte prost. Fracturi ale gâtului şi chiar incidente fatale se pot întâmpla în cazul unei lovituri puternice din spate.

Pentru copii sunt de asemenea periculoase accidentele cu implicarea părţii frontale şi laterale ale maşinii, iar pentru pietoni prezintă pericol montanţii A şi marginea capotei de lângă parbriz.

Spre deosebire de alte maşini, FIAT Punto are doar două perne de aer pentru pasagerii din faţă!


Iată detalii despre rezultatele crash testelor organizate pentru celelalte 14 maşini:

Compacta italiană oferă o protecţie generală bună, mai slabă însă în cazul unui impact frontal cu toată suprafaţa maşinii şi pentru pieptul pasagerului din dreapta. Dacă o Giulietta este lovită agresiv din spate există riscul apariţiei unor traume în zona gâtului pentru pasagerii din spate.

Protecţia pasagerilor minori nu este una ideală, dar nici proastă, aceştia alegându-se doar cu leziuni uşoare şi doar în cazul unui impact frontal.

Pentru pietoni este periculos să ajungă cu diverse părţi ale corpului său pe montanţii A şi pe partea de jos a parbrizului. Standard această maşină nu are un sistem de frânare automată.

alfa romeo giulietta euroncap

Bavarezul testat recent şi de noi s-a ales cu cinci stele şi cu nici una mai puţin. În cazul unor coliziuni frontale cu toată suprafaţa maşinii şi/sau într-un obstacol deformabil, pasagerii maturi au de suferit traume de o gravitate uşoară şi medie în zona picioarelor, a pieptului şi gâtului.

Euro NCAP mai remarcă o protecţie slabă pentru pieptul şoferului în cazul în care maşina se loveşte lateral de un stâlp.

Pasagerii minori, în cazul Euro NCAP nişte manechine care imită copii de 6 şi 10 ani, se vor alege cu nişte traumatisme uşoare doar în cazul unei lovituri frontale a maşinii.

Evident un astfel de automobil poate frâna automat, iar periculoasă pentru pietoni este doar marginea superioară a părţii din faţă a caroseriei.

bmw seria 6 gt euroncap

Mai nou, ales Maşina Anului în România, noul Duster nu a excelat în materie de siguranţă potrivit Euro NCAP. În cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil, au de suferit ambii pasageri de pe scaunele din faţă diverse traumatisme de gravitate uşoară şi medie. Când maşina este lovită din spate, pasagerii maturi din faţă şi din spate riscă traume în zona gâtului.

Pe de altă parte, dacă noul Duster intră dur într-un obstacol fix cu toată suprafaţa maşinii, şoferul riscă traumatisme grave doar în zona capului!

Nivelul de protecţie asigurat pasagerilor minori este unul bun, în diverse situaţii aceştia alegându-se doar cu nişte traumatisme uşoare.

Noul Dacia Duster nu are un sistem de frânare automată nici opţional, iar periculoşi pentru pietoni sunt montaţii A în partea lor inferioară, dar şi marginea capotei de lângă parbriz.

dacia duster euroncap

  • DS 3 – 3 stele

Hatchback-ul compact făcut de brandul premium francez a luat doar trei din cinci stele la testele Euro NCAP. Este îmbucurător faptul că micuţul oferă o protecţie bună pentru ambii pasageri din faţă care se vor alege cu nişte traumatisme uşoare după un impact într-un obstacol deformabil.

Pe de altă parte, impactul maşinii într-un perete cu toată suprafaţa maşinii, de exemplu, poate fi fatal pentru pasagerul din dreapta şoferului, acesta primind traumatisme deosebit de grave în zona capului şi a pieptului.

Copii se vor simţi în deplină siguranţă doar în cazul unei lovituri laterale, însă dacă maşina se loveşte de ceva cu partea sa posterioară atunci pasagerii minori riscă traumatisme de o gravitate uşoară şi medie.

DS 3 nu are un sistem de frânare automată în nivel de echipare de bază şi este periculos pentru pietoni în zona montanţilor A, dar şi a capotei de lângă parbriz.

ds 3 euroncap

  • Ford C-Maх şi Ford Grand C-Max – 3 stele

Monovolumele C-Max şi Grand C-Max produse de Ford au fost evaluate la pachet. Ambele au primit trei din cinci stele şi rezultatele testelor sunt aproape identice.

În cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil este de remarcat că pasagerul din dreapta şoferului nu se alege deloc cu traume, însă în cazul unui impact frontal într-un obstacol fix cu toată suprafaţa maşinii acesta riscă traumatisme serioase în zona pieptului.

Pasagerii minori cu o vârstă de 10 ani riscă traume doar în zona gâtului în cazul în care automobilele se lovesc de obstacole cu părţile lor frontale.

Ambele maşini nu dispun de sistem de frânare automată standard şi sunt periculoase pentru pietoni în zona montanţilor A, dar şi în câteva zone mici de pe marginea capotei şi a barelor de protecţie.

ford c max euroncap

ford grand c max euroncap

Noul crossover al celor de la Hyundai, care urmează să ajungă şi în ţara noastră, impresionează din start cu cinci stele obţinute la testele Euro NCAP şi asta fără pachet de siguranţă suplimentar!

Interesant este să vedem că în cazul unui impact cu un obstacol deformabil are de suferit doar şoferul, uşor, în zona picioarelor! De cealaltă parte, în cazul unui impact frontal cu toată suprafaţa maşinii, şoferul este maxim protejat, iar pasagerul din dreapta se poate alege cu traume uşoare în zona pieptului.

Nivelul de protecţie pe care îl oferă noul KONA pasagerilor minori este foarte bun. Doar în cazul unui impact lateral, minorul de zece ani se poate alege cu o lovitură uşoară în zona capului.

Un sistem de frânare automată poate fi comandat opţional, iar pentru pietoni periculoşi sunt doar montanţii A.

hyundai kona euronca

Primul SUV al celor de la Jaguar asigură o protecţie mai mult decât suficientă pentru pasagerii care călătoresc în el. Cei maturi se pot alege cu traumatisme de o gravitate uşoară şi medie în toate testele de impact, în afară de cel lateral.

Pasagerii minori, la fel, riscă traume uşoare în zona pieptului şi gâtului în cazul unui impact frontal.

Maşina are un sistem de frânare automată care funcţionează aşa cum trebuie, iar pietonii nu vor primi niciun fel de traumatisme grave dacă vor fi luaţi pe capotă.

Euro NCAP menţionează că o mare parte din structura lui F-Pace se aseamănă cu cea a noului Range Rover Velar, de aceea în imaginile video de mai sus au fost incluse secvenţe din testele lui Velar.

jaguar f pace euroncap

La testele Euro NCAP a ajuns şi KIA Stinger. Modelul poziţionat în categoria Executive asigură un nivel de protecţie superior pentru pasagerii maturi. În testul cu impact frontal într-un obstacol fix niciunul din călătorii de pe scaunele faţă nu este rănit aproape deloc!

Doar în cazul unui impact lateral şoferul riscă traume în zona pieptului, iar după o lovitură frontală într-un obstacol deformabil ambii se pot alege cu traume în zona picioarelor + şoferul în zona cutiei toracice.

La capitolul protecţie pasageri minori, doar manechinul de 10 ani a înregistrat traumatisme de gravitate uşoară şi medie în zona gâtului şi pieptului.

Sistemul de frânare automată este prezent standard, iar datorită faptului că mai mare şi o capotă activă, pietonii riscă să se lovească uşor de potențialele zone periculoase.

kia stinger euroncap

  • KIA Stonic5 sau 3 stele (cu pachet de siguranţă şi fără)

Noul KIA Stonic a fost testat cu şi fără un pachet de sisteme de siguranţă opţionale, însă un material video din care putem vedea cât de tare este avariat automobilul în urma simulării unor accidente nu a fost făcut public. Euro NCAP menţionează că din punct de vedere a structurii Stonic este identic cu KIA Rio.

Din punct de vedere a protecţiei oferite pentru pasagerii maturi în diverse probe de impact frontal şi lateral pasagerii maturi se vor confrunta doar cu leziuni uşoare şi de gravitate medie doar în unele cazuri. Experţii menţionează doar că în perna de aer pentru şofer nu există suficientă presiune, astfel încât capul se poate lovi de altceva în afară de a intra în pernă.

kia stonic euroncap 2

Copiii la fel vor primi traumatisme uşoare în cazul unui impact frontal, însă dacă automobilul va fi proiectat lateral într-un stâlp atunci pasagerii minori vor fi protejaţi foarte bine.

Periculoşi pentru pietoni sunt montanţii A în partea lor inferioară, iar un sistem de frânare automată este disponibil opţional, împreună cu un asistent pentru monitorizarea vitezei şi sistem de menţinere în bandă.

kia stonic euroncap

  • MG ZS – 3 stele

Acest crossover de producţie britanică, necunoscut pentru noi, asigură celor care călătoresc în el o protecţie bună, dar nu excelentă. Dacă maşina intră frontal într-un obstacol deformabil pasagerii maturi din faţă riscă traumatisme în zona picioarelor, dar şi a pieptului, cel mai mult fiind afectat şoferul.

Deosebit de periculoase pot fi urmările unui accident în urma căruia maşina intră frontal într-un obstacol fix cu toată suprafaţa sa. Pasagerul din dreapta şoferului riscă leziuni foarte grave în zona cutiei toracice.

Chiar şi în cazul în care crossoverul este lovit din spate, toţi pasagerii maturi de pe orice scaune riscă leziuni sau chiar fracturi ale gâtului.

Nivelul de protecţie al pasagerilor minori este unul slab. Dacă maşina intră lateral într-un stâlp, copilul de 10 ani se poate alege cu traumatisme serioase în zona capului. Pe de altă parte, în cazul unui impact frontal, ambele manechine care imită minori de 6 şi 10 ani s-au ales cu leziuni grave în zona pieptului şi gâtului.

MG ZS nu are un sistem de frânare automată, iar periculoşi pentru pietoni sunt montanţii A şi marginea din faţă a capotei.

mg zs euroncap

  • Opel Karl – 3 stele

Micul Opel Karl a mai fost testat o dată în 2015, însă după ce a primit câteva îmbunătățiri producătorul l-a trimis din nou la Bruxelles pentru revizuire. O lovitură frontală într-un obstacol deformabil îi poate aduce leziuni uşoare doar şoferului, iar dacă maşina se loveşte frontal cu toată suprafaţa sa atunci are de suferit uşor doar pasagerul din dreapta şoferului şi doar în zona pieptului.

În cazul în care un Opel Karl este lovit din spate, toţi pasagerii maturi riscă leziuni în zona gâtului, iar în cazul unui impact lateral există riscul unor traume deosebit de periculoase pentru şofer în zona capului.

Nivelul de protecţie al pasagerilor minori este unul slab doar în cazul unei coliziuni frontale. Există riscul unor traumatisme grave în zona pieptului şi gâtului.

Pentru pietoni periculoase sunt zonele capotei care sunt deasupra blocurilor optice, lângă parbriz, parbrizul în sine şi montanţii A în partea lor inferioară. Compacta germană nu are un sistem de frânare automată.

opel karl euroncap

  • Toyota Aygo – 4 sau 3 stele (cu pachet de siguranţă şi fără)

Toyota Aygo este un hatchback care cântăreşte doar 910 kilograme şi o astfel de maşină este capabilă să asigure un nivel bun de protecţie, însă nu în toate cazurile. Specialiştii Euro NCAP au remarcat un nivel de protecţie satisfăcător pentru şofer în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil.

Pe de altă parte, dacă maşina intră frontal într-un obstacol cu toată suprafaţa maşinii, pasagerul din dreapta şoferului se poate alege cu traumatisme periculoase pentru viaţă deoarece va suferi leziuni în zona capului şi pieptului.

Dacă un Aygo este lovit din spate, leziuni în zona gâtului riscă doar pasagerii de pe scaunele spate. În testul simulării unui impact lateral nu există nicio observaţie.

Pasagerii minori care vor călători într-un Aygo riscă traumatisme de gravitate uşoară şi medie în zona pieptului şi gâtului, doar atunci când maşina va intra frontal într-un obstacol. În cazul unui incident cu impact lateral, doar cel mai mare dintre minori se poate alege cu leziuni periculoase pentru viaţă în zona pieptului.

toyota aygo euroncap

Periculoşi pentru pietoni sunt montanţii A doar. Pentru că pachetul opţional de sisteme de siguranţă include un sistem de frânare automată şi un asistent de menţinere în bandă, nota generală a putut creşte de la trei la patru stele.

toyota aygo euroncap 2

Un alt hatchback compact făcut de Toyota este popularul Yaris care s-a ales în acest an cu un facelift. Modelul este unul din cele cinci care au primit o notă maximă în urma testelor Euro NCAP.

În cazul unor coliziuni frontale cu toată suprafaţa maşinii şi/sau într-un obstacol deformabil, pasagerii maturi au de suferit traume de o gravitate uşoară şi medie în zona picioarelor, a pieptului şi gâtului, toate nefiind periculoase pentru viaţă.

Dacă maşina este lovită din spate pasagerii se vor simţi în siguranţă, iar în cazul în care maşina intră lateral într-un stâlp şoferul se poate alege cu traumatisme în zona pieptului.

În proba de verificare a nivelului de protecţie al pasagerilor minori, manechinul cu o vârstă de şase ani se poate alege cu leziuni uşoare în cazul unui impact frontal. Dacă un Yaris suferă un impact lateral, pasagerul minor cu o vârstă de 10 ani se poate lovi la cap.

Periculoase pentru pietoni sunt zonele de deasupra blocurilor optice şi montaţii A. Pachetul Toyota Safety Sense care vine standard include un sistem de frânare automată şi un asistent de menţinere în bandă.

toyota yaris euroncap

Vezi rezultatele rundelor anterioare de crash teste:

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul BMW X3, DS7 Crossback, Jaguar E-Pace şi Porsche Cayenne

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Mercedes-Benz X-Class, Subaru Impreza, Subaru XV, Citroen e-Mehari şi Honda Civic