in , , ,

COOLCOOL

(video) Cu aproape 1100 CP la activ, evident că noul Lucid Air îşi “rupe” toţi concurenţii în drag racing

Ore numărate au mai rămas până la premiera noului sedan electric Lucid Air, însă până atunci proaspătul constructor american de electromobile mai dezvăluite detalii interesante despre el. De această dată ne spune despre dinamica sa şi ce putere va putea pune la dispoziţie în configuraţia de top.

Noul Air s-a dovedit a fi atât de puternic şi atât de rapid, încât Lucid deja afirmă că are în palmares cel mai rapid sedan de producţie în serie din lume!

*În filmuleţ este un autentic Tesla Model S Performance de ultimă generaţie, dar şi un Porsche Taycan, cel mai probabil Turbo S

Lucid Motors, care încearcă să stabilească noi standarde pentru transportul durabil cu electromobilele sale avansate de lux, a anunțat astăzi detalii despre a sa proprietate, un sistem de propulsie dezvoltat complet in-house, cel care va alimenta viitorul Lucid Air și îi va permite să devină instant lider de clasă într-o serie de valori cheie de performanță și eficiență.

Cu până la 1.080 de cai putere (anterior ni s-a spus despre maxim 1.000) disponibili datorită unei arhitecturi dual motor şi cu tracțiune integrală respectiv, noul Lucid Air este capabil să parcurgă un sfert de milă (402 metri) în 9.9 secunde, în mod consecvent, repetabil.

Până în prezent, este singurul sedan electric capabil să realizeze un sfert de milă timp sub 10 secunde, oferind un pachet fără compromisuri de spațiu pentru până la cinci pasageri, dar şi un spaţiu interior și spațiu de depozitare lider în clasă. Puterea noului Lucid Air este completată de o autonomie incredibilă cu un singur plin de energie – până la 832 km!

Lucid a fost capabil să se potrivească îndeaproape propriilor sale predicții modelate de calculator în testele din lumea reală prin a dezvolta cu atenție tehnologia sa din proprietate, cu accent pe optimizarea fiecărui aspect al performanței și eficienței sedanului Air.

Pornind de la dezvoltarea internă a grupului motopropulsor, Lucid a creat o linie de motoare electrice cu magnet permanent puternice, compacte și ultra-eficiente. Combinând aceste motoare cu un invertor, o transmisie, dar și un diferențial, toate integrate, se creează o unitate de propulsie electrică de ultimă generație, de 900V+, care cântărește doar 74 kg și este suficient de mică pentru a încăpea într-un troler standard.

Fiecare astfel de unitate poate dezvolta până la 670 CP/4.000 Nm, având o densitate de putere care este cu mult dincolo de orice altceva se oferă pe piaţa electromobilelor – 41 CP per litru. Această compactitate a agregatelor permite ca până la trei unităţi să fie instalate pe noul Air!

În linii generale vorbind, se menţionează că propulsoarele electrice de pe Lucid Air sunt 45% mai ușoare și cu până la 59% mai puternice decât ale celui mai apropiat concurent. În ce priveşte puterea lor, motoarele sunt de două ori și jumătate mai compacte din punct de vedere volumetric decât ale celui mai apropiat concurent. De asemenea, notabil este faptul că motoarele dezvoltate de Lucid se pot roti cu până la 20.000 rpm, un avantaj semnificativ de performanță față de concurență!

Să spunem aşa, activatorii acestor caracteristici remarcabile ale motorului electric a Lucid Motors includ un set de invenții care fac parte din proprietatea intelectuală a companiei. În special, a fost introdusă o nouă tehnologie elegantă și revoluționară de înfășurare a motorului, pentru a maximiza puterea și pentru a reduce pierderile electrice. Motorul are, de asemenea, un sistem inovator de răcire care elimină mai eficient căldura de la înfășurarea statorului, minimizând pierderile și sporind eficiența.

Ultra-compactitatea acestor unități electrice pune bazele pentru abordarea designului de Space Concept. Acest lucru se realizează în parte prin transmisie și diferențial, care au fost complet integrate pentru prima dată într-un motor electric – împreună, ele cuprind un singur sistem de rotație, care este atât ușor, cât și extrem de eficient. Între timp, Lucid utilizează un sistem MOSFET de înaltă tensiune, cu carbură de siliciu, pentru a maximiza eficiența, în special în condiții de conducere din lumea reală.

O arhitectură ultra-înaltă, de 900V+ combinată cu unitatea de încărcare Wunderbox de la bord, este inima platformei electrice a noului Air. Wunderbox este o unitate unică, multifuncțională, dezvoltată în întregime in-house pentru a asigura compatibilitatea cu și maximizarea sistemelor de încărcare de diferite tensiuni, în special încărcarea cu tensiune în creștere. De asemenea, permite noului Lucid Air să se încarce la rate de până la 300 de mile (483 km) în 20 de minute și până la 20 de mile (32 km) într-un minut atunci când este conectat la o rețea de încărcare rapidă DC. Acest Wunderbox permite, de asemenea, o gamă largă de caracteristici de alimentare bidirecționale pregătite pentru viitor, de la vehicul la rețea (V2G) pentru situații cum ar fi gestionarea întreruperilor de curent la domiciliu. De asemenea, poate permite încărcarea vehicul-vehicul (V2V).

Rezultatul tuturor acestor tehnologii sunt numite cei 10 ani de experiență și peste 20 de milioane de mile de testare în lumea reală în crearea pachetelor sale compacte de baterii cu rază extinsă de 113 kWh, cu tehnologie integrată dovedită de curse și densitate de energie de neegalat. Atieva, divizia tehnologică a Lucid, a proiectat, dezvoltat, fabricat și livrat bateriile pentru Formula E din 2018, cu un acord care continuă până în 2022. Rezultatul este un sistem de baterii pentru Lucid Air, care oferă o siguranță de neegalat și performanță într-o formă sculptată în jurul cabinei ocupantului.

Noul Lucid Air va debuta online pe 9 septembrie 2020. În plus față de designul interior și exterior final al vehiculului, vor fi, de asemenea, partajate noi detalii despre specificațiile de producție, configurațiile disponibile și informațiile privind prețurile.