in

(video) Cultură şi la cel mai înalt nivel. Vezi cum se deplasează coloana oficială a premierului Japoniei

În majoritatea ţărilor şi chiar în Moldova, atunci când o coloană oficială trebuie să se deplaseze pe un drum public, se face mare vâlvă. În unele cazuri străzile se închid, iar în altele toţi şoferii trebuie să se oprească cât mai aproape de marginea carosabilului.

Nu este aşa şi în Japonia. Acolo persoanele cheie în stat au un respect mai mare faţă de popor şi nu îl ia prin surprindere cu girofaruri sau cu sunete care înfiorează. Mai mult, automobilişti nu sunt siliţi să treacă toţi pe marginea drumului, în cazul lor lângă parapetul din centru.

Iată deci cum procedează coloana oficială a prim-ministrului japonez Shinzo Abe care este compusă din mai multe maşini de producţie autohtonă şi care nu au geamuri fumurii.

Fiind în apropiere de un drum cu trafic intens, șoferii aud întâi un scurt semnal sonor de atenționare. După câteva secunde din automobilele coloanei ies pe geam câțiva bărbați care au mănuși albe și fluiere, jucând un rol de agenți de patrulare speciali care le arată șoferilor că trebuie să le cedeze trecerea.

Vezi şi: (video) Coloana oficială a președintele R.Moldova va circula fără girofaruri și va staționa la semafor