(video) Cum să porneşti maşina dacă acumulatorul s-a descărcat. Patru metode care funcţionează

0

În Moldova încă nu a venit primăvara şi temperaturile negative de afară pot aduce neplăceri chiar şi acelor şoferi care îşi schimbă în mod regulat acumulatorul.

Dacă afară este -20 °C sau mai puţin, un acumulator nou-nouţ sau într-o stare bună, poate pierde timp de o noapte până la jumătate din volumul total de lichid. Electrolitul se îngroașă, timpul reacțiilor chimice încetinește, iar bateria nu poate oferi toată energia stocată.

FOTO: racshop.co.uk

Deplasarea permanentă în condiţii urbane cu „soba” aprinsă, cu oglinzile retrovizoare şi scaunele încălzite, de asemenea nu vor permite reîncărcarea corectă a acumulatorului, ne mai vorbind despre faptul că unii şoferi pot uita să deconecteze luminile de gabarit sau alte dispozitive atunci când îşi lasă maşina la vreo parcare.

O baterie descărcată va da un sunet special al demarorului atunci când se va încerca pornirea motorului. De asemenea, la rotirea cheii, se poate observa că lumina panoului de bord este mai slabă decât de obicei.

Dacă acumulatorul dvs nu mai dă semne de viaţă, nu trebuie îndată să vă panicaţi sau să chemaţi o maşină cu platformă de evacuare. Situaţii fără nicio ieşire în acest caz nu sunt.

Iată deci patru metode care vă vor ajuta să vă porniţi automobilul chiar dacă are bateria descărcată.

1. Cum să porniţi maşini cu ajutorul unui acumulator-donator

FOTO: depositphotos.com

Această metodă este universală şi poate chiar cea mai corectă metodă de reanimare a unui acumulator descărcat. La aceasta apelează cei mai mulţi şoferi.

Este compatibilă pentru automobile cu injectoare, carburatoare sau cele diesel, cu orice tip de transmisie.

 • Ce trebuie să aveţi la îndemână:

Pentru aceasta veţi avea nevoie de: un automobil-donator cu un acumulator funcţional şi un set de cabluri pentru transferul curentului.

De exemplu, dacă vi s-a întâmplat neplăcerea pe un drum montan sau care trece printr-o pădure, probleme cu apariţia unei alte maşini nu ar trebui să fie. Însă cu aceste cabluri pentru pornire situaţia se poate complica. Dacă nu le aveţi în portbagaj, nu mizaţi că şi şoferul care vă sare în ajutor le are.

FOTO: adis.ws
 • Ce trebuie să faceţi:

Pentru a porni cu succes maşina dvs oprită şi pentru a nu aduce daune maşinii-donator, trebuiesc respectate câteva reguli care trebuie îndeplinite pe rând.

 1. Poziţionaţi automobilele cât mai aproape unul de celălalt. Bară de protecţie către bară de protecţie sau bară de protecţie către aripă, în dependenţă de locul acumulatorului sub capotă.
 2. Opriţi motorul automobilului-donator şi neapărat deconectaţi contactul pentru ca sistemul electronic să nu se ardă.
 3. Conectaţi bornele pozitive ale ambelor acumulatoare cu ajutorul cablului, de regulă de culoare roşie, începând cu cel care este funcţionabil!
 4. Un capăt al cablului de culoare neagră conectaţi-l de blocul cilindrilor sau de un alt detaliu metalic, important să fie cât mai departe de elementele sistemului de alimentare cu combustibil, iar celălalt capăt la borna negativă a automobilului-donator.
 5. Încercaţi să vă porniţi maşina dvs, făcând doar 2-3 încercări şi nu mai mult!
 6. Dacă motorul s-a pornit, lăsaţi-l câteva minute să lucreze şi deconectaţi cablurile în ordine inversă!

Menţiune!

Aici mai trebuie să vă spunem că nu merită să încercaţi să primiţi energie de a o maşină cu motor mic, mai ales dacă nu are cel puţin 2.0 litri volum şi este diesel. Volumul acumulatorului-donator trebuie să fie mai mare sau egal cu cel al bateriei care trebuie reanimată.

Totodată, ambele dispozitive trebuie să aibă una şi aceeaşi tensiune: pentru pornirea unui acumulator de 12 volţi nu poate fi folosit unul care are 24 de volţi sau invers.

2. Cum să porniţi masina prin remorcare sau împingere

FOTO: spokoino.ru

Metoda clasică, la fel de populară ca şi prima, prin care motorul se poate porni cu ajutorul accelerării rapide a maşinii şi cuplarea în treaptă.

Un propulsor cu injector poate fi pornit printr-o asemenea soluţie, dar dacă acumulatorul nu îi este descărcat complet şi va avea destulă energie pentru ca pompa de combustibil să tragă carburant din rezervor.

De menţionat că metoda este recomandabilă doar pentru automobilele cu transmisie mecanică.

 • Ce trebuie să aveţi la îndemână:

Şoferii trebuie să deţină un cablu de remorcare şi să facă rost de un alt automobil, respectiv să ceară ajutorul cuiva.

Chiar dacă maşina vi s-a oprit într-o zonă în care nu circulă prea multe maşini, mereu se vor găsi nişte oameni gata să vă ajute la împins. Totodată, cablul de remorcare este necesar să fie în portbagaj pentru orice eventualitate.

FOTO: vybratauto.ru
 • Ce trebuie să faceţi:

Metoda este simplă, iar şoferii nu au nevoie de careva abilităţi speciale pentru a o pune în aplicare, în afară de o bună conlucrare cu ajutorii prin acţiuni şi semnale.

 1. Conectaţi cablul de remorcare pe ambele maşini.
 2. Introduceţi cheia în contact şi rotiţi până când se aprind luminile panoului de bord, apăsaţi ambreiajul şi cuplaţi a treia treaptă fără a lua piciorul de pe pedala apăsată.
 3. Comunicaţii şoferului trăgător să înceapă mişcarea.
 4. După dezvoltarea unei viteze de 10-20 km/h liniştit luaţi piciorul de pe ambreiaj.
 5. Atunci când motorul se va porni, apăsaţi din nou pedala ambreiajului şi înştiinţaţi-l pe şoferul trăgător.

Menţiune!

Nu vă grăbiţi să comutaţi levierul în treapta neutră şi lăsaţi motorul să lucreze un timp ţinând apăsată pedala ambreiajului. În caz contrar, din cauza uleiului rece din transmisie, acesta se poate opri brusc.

Ţineţi cont de asta şi în cazul în care vă vor ajuta băieţi cu muşchi.

Vezi şi: (video) Mașina refuză să pornească iarna? Iată ce ar trebui să faceți

3. Cum să porniţi maşina cu ajutorul unei frânghii

Metoda aceasta este una complicată şi o pot încerca cei care nu au nicio ieşire din situaţie (nici nu pot apela la un ajutor). Este compatibilă doar pentru maşinile cu transmisie manuală.

 • Ce trebuie să aveţi la îndemână:

Un cric şi un cablu de remorcare, sau o frânghie obişnuită.

Fiecare şofer trebuie să aibă în maşină un cric. De asemenea şi un cablu de remorcare. În cazul în care ultimul lipseşte, poate fi folosită orice frânghie care are cel puţin 2-3 metri lungime.

 • Ce trebuie să faceţi:
 1. Trageţi frâna de mână a automobilului şi puneţi câteva pietre sau alte suporturi sub roţi.
 2. Cu ajutorul cricului, ridicaţi maşina astfel încât în aer să fie una din roţile directoare.
 3. Introduceţi cheia în contact şi rotiţi până când se aprind luminile panoului de bord, apăsaţi ambreiajul şi cuplaţi a treia treaptă.
 4. Foarte strâns înfăşuraţi cablul sau frânghia pe roată, după care o trageţi brusc de capătul rămas în afară.
 5. Dacă nu s-a reuşit pornirea motorului de la prima încercare, repetaţi procedura.
 6. În cazul în care motorul porneşte, cuplaţi treapta neutră şi coborâţi maşina pe pământ.

Menţiune!

Nici într-un caz nu ataşaţi cablul sau frânghia de discul roţii sau să o înfăşuraţi pe mână atunci când trageţi. Atunci, după pornirea motorului există riscul de a primit o traumă serioasă, când cablul se va înfăşura singur pe roata care se învârte.

Vezi şi: AutoBlog.MD recomandă: 10 sfaturi simple pentru un condus în siguranţă pe timp de iarnă

4. Cum să porniţi maşina cu ajutorul unui dispozitiv portabil de reîncărcare-pornire

FOTO: coolshop.com

Astfel de dispozitive, cunoscute ca „baterry booster” – este cea mai tehnologizată metodă prin care un acumulator descărcat poate fi reabilitat. Datorită acumulatorilor din litiu-fier-fosfat, aceste gadgeturi compacte sunt capabile să ofere nişte curenţi mari, chiar dacă au o capacitate redusă.

Metoda este compatibilă pentru automobile cu injectoare, carburatoare sau cele diesel, cu orice tip de transmisie.

 • Ce trebuie să aveţi la îndemână:

Un astfel de dispozitiv. Avantajul acestora este că sunt complet autonome. În afară de el nu mai trebui nimic altceva. Un minus ar fi preţul care nu este unul ieftin.

FOTO: readersdigest.ca
 • Ce trebuie să faceţi:

Fiecare dispozitiv este oferit cu o instrucţiune detaliată de folosire, însă principiul de funcţionare a fiecăruia este asemănător.

 1. Maşina trebuie să fie pusă în contact.
 2. Conectaţi cablurile care vin cu acest dispozitiv la bornele acumulatorului, respectând indicaţiile + şi -.
 3. Porniţi maşina.

Automobilele care au un volum de până la 2.0 litri se vor porni fără probleme cu ajutorul acestor dispozitive, chiar dacă afară e o iarnă geroasă şi acumulator e complet descărcat. Dificultăţi pot fi doar cu maşinile care au motoare mai mari de 2.0 litri, în special cu cele diesel.

Într-un final, ce trebuie să faceţi pentru a nu permite descărcarea acumulatorului:

FOTO: autoevolution.com
 1. Pentru a nu ajunge în situaţii neplăcute, trebuie să urmăriţi starea acumulatorului şi să îl schimbaţi la timp, fără ca să aşteptaţi „moartea” acestuia.
 2. În timpul pornirii motorului mereu apăsaţi pedala ambreiajului. Acest lucru nu va obliga demarorul să învârtă agrenajele cutiei de viteze în uleiul răcit al acesteia şi astfel procesul de pornire va fi mai uşor.
 3. Dacă vă planificaţi o călătorie importantă şi de lungă durată, cel mai eficient este să scoateţi acumulatorul de sub capotă şi să îl lăsaţi în casă pe timp de noapte. Şansele de pornire dimineaţa vor fi mai mari.
 4. Nu în ultimul rând, nu uitaţi să verificaţi dacă nu aţi lăsat conectate luminile de gabarit sau alte dispozitive atunci când maşina va urma să stea la parcare.

Vezi şi: Acumulatorul maşinii pe timp de iarnă. Problemele care pot apărea şi sfaturi simple pentru întreţinere

Sursă: Lifehacker

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata