in , , ,

(video) Declaraţie ambiţioasă: Ford anunţă că va lansa o maşină fără volan şi pedale

Compania Ford planifică ca spre anul 2021 să lanseze în masă un automobil care va avea un sistem Autopilot complet funcţional. Totodată, o asemenea maşină nu va avea nici volan şi nici pedale de acceleraţie sau frânare.

Declaraţiile ambiţioase au fost făcute publice într-un comunicat de presă.

Maşinile Ford cu Autopilot vor corespunde categoriei IV potrivit clasificării Comunităţii inginerilor auto (SAE). Asta înseamnă că toate funcţiile de control ale unităţii de transport vor fi luate pe umerii sistemelor electronice.

Se presupune că Ford va folosi iniţial astfel de maşini în cadrul unui program numit carpooling (partajare de maşină) – folosirea comună a unui automobil care va duce călători care merg spre aceeaşi destinaţie, aceştia fiind căutaţi cu ajutorul unor servicii online pentru a putea fi luaţi şi din drum.

Ford_Fusion_AV_01_HR

Ford spune că va investi bani în patru companii start-up care vor crea dispozitive şi soft-uri de control a maşinilor fără pilot. Prima firmă, Velodyne, se va ocupa de crearea unui telemetru optic LiDAR accesibil, cu scopul de a-l produce în masă.

A doua companie israeliană SAIPS va crea un sistem de învăţare automată a inteligenţei artificiale, care va permite ca maşinile cu Autopilot să se adapteze mai rapid la mediul înconjurător.

Ford_Fusion_AV_02_HR

Nirenberg Neuroscience LLC va avea ca scop dezvoltarea unei platforme “vizuale” a calculatorului de bord, care va fi responsabilă de sistemul de navigare şi recunoaşterea tuturor obiectelor de pe drum.

Într-un final Ford va aloca bani pe contul firmei Civil Maps care va face hărţi 3D cu o detalizare foarte precisă.

Ford-Fusion-AV-Public-Road

Compania Ford a început testele unor maşini cu sisteme de condus autonom încă din anul 2013. Experimentele sunt realizate cu sedanuri Ford Fusion, acestea participând la exerciţii în diverse condiţii meteo sau climaterice.

New-Ford-RIC-Building-with-AV

Iti place articolul?