in , , ,

(video) Detalii despre noul Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. Este cel mai rapid SUV de pe Nurburgring

Salonul Auto Internaţional de la Los Angeles, care se încheie la sfârşitul acestei săptămâni, a fost folosit de Alfa Romeo drept platformă de lansarea a primului său crossover – Stelvio.

Maşina pe care italienii o atribuie segmentului SUV a fost numită în cinstea unui drum montan din munţii Alpi, analogic Transfăgărăşanului. Este construită pe baza platformei folosită pe sedanul Giulia şi a debutat iniţial, ca şi modelul numit anterior, în versiunea cea mai performantă, numită Quadrifoglio.

Pentru prima dată Alfa Romeo s-a gândit că o maşină de teren nu ar strica în gamă, încă acum 13 ani în urmă. Anume în 2003 marca a arătat lumii conceptul Kamal.

În acea perioadă italienii nu au avut destule resurse financiare pentru a pune pe “picioare” maşina. Însă iată că în sfârşit au ajuns să realizeze asta, demonstrând că în toţi aceşti ani nu au renunţat la idee.

Alfa Romeo Kamal Concept
Alfa Romeo Kamal Concept

Alfa Romeo Stelvio a păstrat de la Giulia suspensia sa sport şi tracţiunea permanentă pe puntea din spate.

În genere, acest crossover poate fi numită o versiune a sedanului Giulia, însă care are o gardă la sol mai proeminentă. Ambele modele au un exterior şi un interior aproape identic. Mai mult, s-au păstrat şi indicatorii de pe panoul de bord, dar şi butonul de pornire a motorului de pe volan.

Consola centrală, în schimb, a fost făcută mai masivă, pentru a corespunde arhitecturii.

La prezentarea din Los-Angeles compania a demonstrat două versiuni ale maşinii de teren. În primul caz este vorba de o maşină cu motor de 2.0 litri volum, cu patru cilindri şi care dezvoltă 280 CP/415 Nm. Cu ajutorul unei transmisii automate cu opt trepte, viteza maximă dezvoltată poate atinge 231 km/h.

Deja în nivel de echipare standard, această versiune a maşinii are jante de 18 inci şi un sistem multimedia cu ecran care măsoară 6.5 inci. Nivelul de echipare Ti al aceleaşi maşini presupune jante de 19 inci şi un ecran mai masiv, de 8.8 inci în diagonală. Mai există şi pachetele Sport sau Lusso care vor aduce un plus de sportivitate sau lux în decor.

alfa-romeo-stelvio-quadrifoglio-2016_13

O versiune mai interesantă, dar şi cea mai puternică este Quadrifoglio. Aici se ascunde sub capotă un motor V6 de 2.9 litri care dezvoltă 510 cai putere şi 600 Nm de cuplu. Acelaşi Porsche Macan este gata să ofere maxim 440 CP, iar viitorul Mercedes-AMG GLC 63 ar putea genera doar 480 CP (informaţii neoficiale). Acest indicator demonstrează că maşina este cea mai puternică din segment.

Totodată, reprezentanţii Alfa Romeo spun că maşina lor va fi cea mai rapidă pe Nurburgring, prognozând parcurgerea unui tur în 7 minute şi 59 de secunde, puţin mai rapid decât acelaşi Porsche Cayenne Turbo S. (update) Oficial este deja – 7 minute şi 51.7 secunde!

alfa-romeo-stelvio-quadrifoglio-2016_53

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio are o transmisie automată cu opt trepte, un diferenţial spate activ cu două ambreiaje multi-disc, o suspensie întărită şi frâne performante. Toate împreună contribuie la o accelerare rapidă până la 100 de km/h – în doar 3.9 secunde. Viteza maximă este egală cu 285 km/!

În calitate de dotări opţionale pot fi comandate mecanisme de frânare carbono-ceramice de la Brembo, scaune sport mai uşoare Recaro şi un sistem audio premium Harman Kardon.

Peste vreo câteva luni în Europa vor fi lansate crossovere cu motoare pe benzină şi diesel, care vor fi mai puţin puternice, dar şi mai econome.

Galerie foto:

Iti place articolul?