in , ,

(video) Detalii despre noul Audi e-tron. Ce autonomie va avea şi modurile în care va putea fi încărcat

Versiunea de serie a prototipului Audi e-tron va deschide o nouă eră pentru marca celor patru inele. Compania se transformă de la un producător de automobile clasic la un furnizor de sisteme de mobilitate, care oferă clienților săi soluții adaptate pentru încărcare, fie acasă sau în mișcare.

Audi e-tron va fi prima mașină de pe piață care va putea fi încărcată de la stații de încărcare cu o capacitate de până la 150 kW. În doar 30 de minute, SUV-ul electric va fi gata să pornească în următoarea etapă a unei călătorii pe distanţă lungă. Setul de acumulatori din litiu-ion va asigura o autonomie de peste 400 de km în noul ciclu universal de măsurare WLTP, care îl va înlocui pe cel european NEDC, cel american FTP-75 şi cel japonez – JC08.

Vezi mai multe detalii despre maşină: (video) GENEVA 2018: Primul SUV electric Audi, noul e-tron, va fi lansat spre sfârşitul lui 2018

La stațiile de încărcare de mare putere, care utilizează standardul european de încărcare Combined Charging System (CCS), cum ar fi cele din rețeaua IONITY, un prototip Audi e-tron este gata să parcurgă următoarea etapă a unei călătorii pe distanțe lungi în mai puțin de 30 minute.

Caracteristica cheie din spatele acestui sistem de încărcare este sistemul sofisticat de management termic al bateriei litiu-ion. Situată în podeaua vehiculului, acesta stochează 95 kWh de energie pentru a oferi o autonomie de peste 400 km în ciclul de testare realist WLTP. În acest mod electromobilul va putea fi utilizat pe deplin zi de zi.

Până la sfârșitul anului 2018 vor exista aproape 200 de stații de încărcare de mare putere (HPC) cu câte șase puncte de încărcare fiecare. Planurile prevăd în total 400 de locații la intervale de 120 km de-a lungul autostrăzilor și a principalelor căi de transport până în 2020.

Pe lângă încărcarea rapidă cu sursă de curent continuu, SUV-ul electric va putea fi de asemenea alimentat cu un curent alternativ de la încărcătoarele AC, care au o putere de până la 11 kW și opțional de 22 kW. Numărul unor astfel de staţii compatibile depăşeşte deja în întreaga Europă peste 65.000 de unităţi şi continuă să crească.

Atunci când va fi lansat pe piață, Audi va oferi proprietarilor de e-tron un acces simplificat la 80% din aceste staţii printr-un serviciu de tarifare special. Fie că se va folosi un încărcător de tip AC sau DC, cu o putere de 11 kW sau 150 kW, clienţii vor trebuie să folosească doar un card pentru a începe procesul de încărcare. Pentru a face rost de el, clienții vor trebui să se înregistreze o singură dată pe portalul myAudi și să încheie un contract individual de tarifare. Facturarea va fi ulterior automată și nu va mai necesita nicio formă fizică de plată.

Procedura va deveni și mai convenabilă cu funcția Plug & Charge, care este programată să debuteze în 2019. Atunci nu va mai fi necesară o cartelă/card, asta pentru că mașina se va autoriza și va debloca singură stația de încărcare.

Călătoriile lungi cu un Audi e-tron vor putea fi planificate fie prin aplicația myAudi, fie direct în mașină. În ambele cazuri, proprietarului i se va arăta traseul corespunzător cu punctele de încărcare necesare.

Sistemul de navigație va ține cont nu numai de încărcarea bateriei, ci și de situația în trafic și va include timpul de încărcare necesar în calcularea timpului de sosire la destinaţie. Stațiile de încărcare DC și majoritatea încărcătoarelor AC din întreaga Europă vor fi incluse în memorie.

Audi va mai oferi diferite soluții şi pentru o încărcare comodă la domiciliu. La solicitare, un electrician pe care îl va angaja distribuitorul local Audi va verifica opțiunile de încărcare disponibile în garajul clientului și va instala tehnologia corespunzătoare.

Sistemul standard de încărcare mobilă va putea fi utilizat în două moduri: cu o putere de încărcare de până la 2.3 kW atunci când este conectat la o priză de uz casnic de 230 de volți și cu până la 11 kW atunci când este conectat la o priză trifazată de 400 de volți. În acest din urmă caz, bateria va fi complet reîncărcată în aproximativ 8 ore şi 30 de minute.

Cu sistemul de încărcare opțional, puterea de încărcare se dublează la 22 kW şi respectiv timpul se reduce în jumătate, însă aici singura condiţie va fi ca SUV-ul electric să fie echipat cu un al doilea încărcător necesar.

Împreună cu un sistem de management al energiei la domiciliu, sistemele de încărcare conectate vor oferi și funcții inteligente de încărcare. De exemplu, prototipul Audi e-tron se poate încărca cu puterea maximă permisă de sistemul electric de acasă și de automobil, luând în considerare, de asemenea, cererea altor consumatori din gospodărie. Acest lucru previne supraîncărcarea sistemului electric general.

În plus, clienții își pot defini propriile priorități personale, precum tarifarea atunci când energia electrică este mai puțin costisitoare (în unele ţări de regulă este noaptea). Dacă locuința este echipată cu un sistem fotovoltaic, autovehiculul poate fi încărcat cu prioritate utilizând energia electrică generată de acest sistem, iar încărcarea chiar ia în considerare fazele prognozate ale soarelui.

Aplicația mobilă myAudi va asigura o funcționare convenabilă chiar în timp ce proprietarul se va relaxa pe o canapea. Prin intermediul acesteia se va putea planifica, controla și monitoriza încărcarea și preîncălzirea/răcirea SUV-ului electric. Clienții vor mai putea seta un timp de plecare, de exemplu, astfel încât Audi e-tron să fie încărcat și/sau încălzit/răcit la ora dorită. Aplicația afișează de asemenea date despre încărcare și conducere.

Împreună cu noile informaţii despre posibilităţile noului SUV, Audi prezintă detalii despre un experiment interesant. Un exemplar al prototipului e-tron a fost adus în cuşca Faraday de la stația de testare de înaltă tensiune Siemens din centrala de distribuție electrică din Berlin. În construcţia care măsoară 42 x 32 x 25 metri, electricieni și ingineri au generat descărcări electrice de la o înălţime de 25 de metri pe acoperişul maşinii.

Acest experiment simbolizează ceea ce oamenii visează de mii de ani: să capteze fulgerele și să le folosească energia. Chiar și în această eră a tehnologiilor un fulger nu poate fi folosit pentru a încărca o mașină electrică, însă inginerii au ajuns cu un pas mai aproape de realizarea viziunii de încărcare ca fulgerul de rapidă.

https://www.youtube.com/watch?v=Hsw0bJ3_cXA

Amintim că versiunea de producție a prototipului Audi e-tron va fi prima mașină de pe piață care va putea fi încărcată cu până la 150 kW. Premiera modelului va avea loc la 30 august 2018 în Bruxelles, Belgia.

Vezi şi: Audi anunţă cât costă primul său electromobil, când îl va prezenta şi debutul a două noi versiuni pentru A8

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?