in , ,

(video) Documentar din culisele Porsche: Unde şi cum se produce cap-coadă noul Taycan

Porsche a intrat într-o nouă era a mobilității durabile şi a tehnologiilor care într-o bună zi vor lăsa motoarele cu combustie internă în istorie. Brandul german premium a recunoscut semnele acestor vremuri odată cu lansarea primului său electromobil de serie, care, în versiune Taycan Turbo S, reprezintă la momentul de faţă cea mai puternică ofertă din gamă.

Dar care e povestea din spatele apariţiei acestei super maşini electrice? Perfecțiunea absolută în toate domeniile, până la o aerodinamică sofisticată pe care o are noul Taycan, ne face să păşim cu un picior în viitor şi să vedem ce va fi acolo. Tradiția mărcii germane, asociată cu o experienţă imensă în curse, distinge acest electromobil de toată concurenţa.

După patru ani de dezvoltare, testare extinsă în condiții climatice peste tot în lume, Porsche a lansat un e-Porsche autentic: Taycan! Iată deci în ce fabrică scumpă şi sofisticată vine la viaţă, dar şi cum este asamblat cap-coadă înainte de a fi livrat clienţilor, unii dintre care se vor găsi neapărat şi în ţara noastră.

Iată nişte detalii şi cifre interesante pe care le-am extras din material:

 • Cel puţin patru ani a durat dezvoltarea modelului.
 • Uzina în care se face conţine nişte ascensoare uriaşe care conectează liniile de asamblare între ele, care, apropo, sunt trei la număr, extinse pe o suprafaţă de trei etaje a unei clădiri cu o înălţime de 38 metri.
 • 300 de angajaţi şi multă tehnică robotizată, inclusiv de transport a părţilor componente, se ocupă de producţia lui Taycan.
 • Carcasa caroseriei maşinii are o greutate de doar 180 kg şi este confecţionată de roboţi în urma sudării împreună a mai multor părţi realizate din oţel de înaltă rezistenţă şi aluminiu (37%). Părţile laterale care se ataşează de carcasa caroseriei şi îi redau primele forme, inclusiv a aripilor posterioare, sunt realizate dintr-un tot întreg şi cântăresc 7 kg fiecare. Cu toate părţile detaşabile incluse, carcasa caroseriei ajunge să cântărească în jur de 300 kg.
 • Portiera frontală cântăreşte în jur de 10 kg, capota cântăreşte 8 kg, iar restul elementelor de caroserie sunt instalate de angajaţi în loc de roboţi. Muncitorii care montează pe Taycan toate elementele exterioare ale caroseriei au la dispoziţie 11 minute să o facă, per automobil. Rezultatul este un corp de maşină care cântăreşte 380 kg şi care este trimis în atelierul de vopsire, unul nou construit special pentru acest model.
 • Vopsirea unui Taycan este un proces compus din cinci etape. Orice culoare este posibilă de aplicat pe caroserie. Rezultatul, după cinci ore de muncă robotizată, este o caroserie cu 5.8 kg mai grea. Ulterior, acest rezultat este verificat de oameni cu ochi ageri.
 • La al treilea etaj al uzinei producătoare maşina începe să fie asamblată. Doi muncitori au la dispoziţie 20 de minute pentru a instala sistemul nervos format din cabluri cu o greutate totală de 35 kg. Interesant este că cablurile sunt învelite cu material textil pentru ca conectorii să nu zgârie maşina şi să nu se strice cumva. Toate cablurile de înalt voltaj au un înveliş exclusiv portocaliu.
 • În dependență de echipamente, planşa de bord a unui Taycan poate cântări între 60-70 kg. După şapte minute, cu ajutorul unui dispozitiv care aliniază, centrul de control din cockpit este aranjat în habitaclu cu o precizie maximă.
 • Acoperişul panoramic, parbrizul şi luneta sunt instalate de către roboţi dedicaţi, după care maşina coboară la etajul al doilea. Acolo caroseria se întâlneşte cu şasiul şi toate componentele instalate în/pe acesta, într-o primă etapă care durează trei minute.
 • Ansamblul cu două motoare electrice, baterie şi osii este creat pe o linie de asamblare cu o lungime de 30 de metri, în 100 de minute! Osiile cu tot ce sunt pe ele, inclusiv suspensii, frâne şi motorul electric, printre altele, cântăresc fiecare câte 150 kg.
 • Fiecare agregat electric responsabil de propulsie este produs într-un alt sediu al uzinei, acolo unde muncesc 170 angajaţi. O unitate de propulsie este făcută în trei ore în 10 staţii. Toate componentele unui motor electric devin una într-o cameră în care angajaților le este interzis să intre în timpul lucrului unui robot, iar acesta din urmă este setat pentru a asambla lucrurile cu o precizie maximă pentru că un simplu contact greşit între piese poate duce la defectul lor, în mare parte din cauza magnetului performant care trebuie ţinut în poziţie stabilă.
 • Fiecare motor electric este testat înainte de instalare pe maşină, atingând pe stand 16.000 de rpm şi simulând un cuplu la roţi de 8.000 Nm.
 • Bateria lui Porsche Taycan Turbo S cântăreşte alte 650 kg, conţine 396 de celule, iar masa totală a maşinii este de 2.3 tone. Capacitatea bateriei este de 93 kWh, iar cantitatea de energie pe care o stochează este similară cu cea utilizată în mediu de o familie compusă din patru persoane timp de o săptămână.
 • Bateria lui Taycan poate fi încărcată rapid şi complet, cu o putere maximă de 270 kW, în doar 25 de minute, aceeaşi putere fiind necesară pentru a pune în funcţiune concomitentă 70 de maşini de spălat.
 • Când este testată şi optimizată aerodinamic din punct de vedere aerodinamic, maşina petrece peste 1.500 de ore în tunel eolian. Coeficientul de rezistenţă aerodinamică al unui Taycan este de 0.22. Cu cât această cifră este mai mică, cu atât electromobilul este mai eficient şi poate pune la dispoziție o autonomie mai mare.
 • Bara de protecţie frontală este făcută în mare parte din plastic şi cântăreşte doar cinci kg. Cea posterioară are o greutate de şase kg şi încorporează un difuzor de aer.
 • Procesul de lucru este minuţios şi atunci când se montează stopurile. Corpurile principale trebuie aliniate cu precizie.
 • Maşina gata asamblată coboară la primul etaj, acolo unde trece printr-un proces complex de teste şi inspecţie a calităţii a 500 de aspecte, înainte de a fi livrată clientului.
 • Standul dinamometric local poate simula trei tipuri de drumuri.
 • În cazul producerii iminente a unui accident rutier cu implicarea unui Taycan, toate sistemele electrice de înaltă tensiune se deconectează automat pentru a nu prezenta pericol la viaţa pasagerilor.
 • Într-un test „umed”, fiecare electromobil este udat intens ca într-o spălătorie automatizată, după care, imediat, habitaclul şi compartimentele pentru bagaje se verifică dacă sunt umede, ori uscate, în ultimă instanţă însemnând că testul a fost trecut.

Noul Porsche Taycan poate fi comandat şi în Republica Moldova chiar acum.

Vezi şi:

Iti place articolul?