in , ,

(video) Elon Musk a deschis primul tunel rutier demonstrativ sub Los Angeles

Omul de afaceri Elon Musk a deschis acum câteva ore, după doi ani de construcţii, un tunel rutier demonstrativ chiar sub oraşul Los Angeles!

Potrivit fondatorului companiilor Tesla (producătoare de automobile electrice) şi SpaceX (producătoare de rachete spaţiale), un astfel de drum subteran va permite în viitor mașinilor să se deplaseze în diferite puncte ale metropolei cu o viteză de până la 240-250 de km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=K8X75k4C44U

The Boring Company (n.r. – joc de cuvinte: „boring” înseamnă și „a săpa”, dar și „plictisitor”), şi aceasta în proprietatea lui Elon Musk, a fost cea care s-a ocupat de construcţia tunelului. Proiectul numit Loop (care nu trebuie confundat cu Hyperloop) prevede realizarea unei rețele de tuneluri în care se vor deplasa atât capsule speciale pentru transportul pasagerilor, dar și cărucioare speciale pentru autoturisme.

Într-o prezentare transmisă online, Musk a lăudat segmentul de tunel cu o lungime de 1.83 kilometri ca o tehnologie revoluţionară promovată de ultima sa companie de construcţii de tuneluri.

“Singura modalitate pentru a rezolva problema ambuteiajelor este să trecem la 3D, pentru ca sistemul de transport să se alinieze habitatului”, a concluzionat Elon Musk într-o conferinţă de presă.

Miliardarul de origine sud-africană a dezvăluit că ideea unui tunel i-a venit în urmă cu doi ani când era blocat în trafic în timpul călătoriei între vila sa din Bel Air şi birourile companiei SpaceX de la Hawthorne, sudul oraşului Los Angeles. Potrivit lui Musk această călătorie care a durat peste 90 de minute era una care îi “distrugea sufletul”.

În timpul prezentării, Musk a mai spus că, în viitor, mașinile vor fi echipate cu roți laterale retractabile pentru a putea fi asigurată deplasarea prin tunel. Un astfel de sistem a fost demonstrat pe un SUV Model X. Musk a afirmat că, în viitor, astfel de roți mici pot fi făcute pentru maşinile altor branduri.

tunnel boring tesla

Tunelul test dezvăluit marţi seara nu este la prima vedere nimic nou: un tub cu un diametru de 3.65 metri prin care circulă automobile Tesla Model X echipate cu roţi laterale pentru a evita contactul cu pereţii.

Pentru Elon Musk, adevărata inovaţie ţine de aceste două extensii retractabile (similare cu stabilizatoarele unei biciclete) care pot fi fixate pe orice automobil electric sau autonom, “pentru doar 200 -300 de dolari”.

“Astfel, un autoturism normal poate fi transformat în vehicul stabil, capabil să călătorească cu mare viteză printr-un mic tunel”, spune Musk.

Experienţa oferită jurnaliştilor prezenţi cu ocazia inaugurării a fost să ruleze aproximativ 1.8 kilometri la o viteză de maxim 65 km/h. În timp însă ideea este să permită miilor de vehicule electrice sau autonome să ruleze prin subsolul oraşului Los Angeles prin tunele similare la o viteză de aproape 250 kilometri pe oră. Vehiculele ar urma să aibă acces la tuneluri direct de la suprafaţă, prin intermediul unor ascensoare şi rampe relativ compacte, care pot fi instalate pe orice teritoriu accesibil sau chiar în clădiri.

Intrarea în tunelul demonstrativ se află în parcarea teritoriului companiei SpaceX şi este marcată de un turn de veghe făcut într-un stil medieval. Turnul este o strategie inteligentă de marketing pentru promovarea celei de-a doua ramuri a afacerii lui Musk.

The Boring Company a început să producă și cărămizi, din pământul pe care îl scoate din subteran, atunci când când sapă tunelurile. Acestea au un sistem de prindere în stil Lego, costă 10 cenți bucata, iar scopul lor este să reducă costurile de construcție a tunelurilor.

În viitor se planifică construcţia unor astfel de tunele şi în alte oraşe americane. The Boring Company a mai câștigat un contract în Chicago, pentru a lega Aeroportul Internațional O’Hare de centrul orașului, dar și în Maryland. De asemenea, Elon Musk mai are în plan să facă tuneluri pentru a lega oraşele mari, aici fiind folosit deja sistemul botezat Hyperloop, 
care funcționează pe bază de aer comprimat și la viteze mult mai mari.

Vezi şi: (video) Elon Musk a recunoscut că Tesla a fost la un pas de moarte

buton subscribe