in , , ,

(video) Elon Musk a prezentat noua Tesla Model 3. Preţuri şi specificaţii

Aşa după cum a promis, Elon Musk a livrat acum câteva ore cele 30 de exemplare Tesla Model 3 primilor clienţi şi cu această ocazie a mai organizat o prezentare a electromobilului de serie.

Pe lângă faptul că oaspeţii adunaţi la evenimentul organizat la uzina din Fremont au avut ocazia să vadă maşinile pe viu, şeful Tesla a făcut publice caracteristicile şi preţurile pentru două versiuni Model 3.

Primul lucru interesant care trebuie de menţionat este că Tesla Model 3 de serie practic nu se deosebeşte cu nimic de prototipul prezentat la 1 aprilie 2016.

Dimensiunile lui Model 3 sunt asemănătoare cu cele ale unui sedan Mercedes-Benz C-Class: lungime – 4.673 mm, lăţime – 1.930 mm, înălţime – 1.422 mm. Ampatamentul măsoară 2.870 mm.

Caroseria este făcută din oţel şi aluminiu dur. Coeficientul aerodinamic este de 0.23 Cd.

Suspensia faţă are braţe duble, amortizoare de şoc şi o bară stabilizatoare, în timp ce suspensia spate este una multi link, independentă şi la fel are amortizoare de şoc/o bară stabilizatoare. Servodirecţia este electrică. Frânele au funcţii anti blocare, iar distribuţia forţei de frânare este realizată electronic.

Dacă la exterior Model 3 poate fi calificat drept o copie mai mică a lui Model S, atunci habitaclul este original şi în acelaşi timp neobişnuit.

Exact ca şi în prototipul lui Tesla Model 3, electromobilul de serie nu are niciun panou de bord poziţionat tradiţional şi niciun head-up display. Toată informaţia necesară este afişată pe un ecran tactil de 15 inci, poziţionat pe centrul planșei de bord.

Date precum viteza, energia rămasă şi altele vor apărea în colţul din stânga a ecranului. Totodată, în acest “calculator” sunt incluse comenzile sistemului multimedia, a navigaţiei, sistemului de climatizare, etc. Respectiv, niciun buton nu mai există pe planşa de bord.

Nici volanul cu formă ovală nu are butoane, doar două joystick-uri care pot fi atinse cu degetele mari ale mânii şi prin care se pot controla funcţiile de bază ale sistemului multimedia. Puţin mai jos de ecranul central, în premieră pe vreo maşină, există două dispozitive pentru reîncărcarea telefoanelor mobile prin inducţie electromagnetică. Gurile de aerisire ale sistemului de climatizare sunt ascunse. Mai pot exista până la patru porturi USB.

Tesla Model 3 are nişte portiere fără margini în zona geamurilor şi lacăte electrice. Mânere nu sunt retractabile ca la Model S, ci un fel de “butoane” care ies din uşi la câţiva centimetri după ce sunt apăsate. Pentru a deschide uşile din habitaclu există butoane asemănătoare cu cele care acţionează electric geamurile.

Deasupra capului pasagerilor există un acoperiş panoramic, împărţit în două secţiuni. A doua este un tot întreg cu luneta şi astfel pasagerii din spate se vor simţi ca într-un “acvariu”. Firele care încălzesc această sticlă se află doar în partea inferioară, spre portbagaj.

Elon Musk a spus în timpul prezentării că Tesla Model 3 este una dintre cele mai sigure automobile din lume, demonstrând un crash test lateral făcut în comparaţie cu Volvo S60. Deocamdată crash teste independente nu au fost realizate cu acest electromobil, însă la capitolul siguranţa pasivă Tesla s-a orientat după maşinile produse de marca suedeză.

Toate exemplarele Tesla Model 3 vor avea câte opt airbag-uri şi un complex de sisteme electronice de asistenţă, care include printre altele opt camere şi 12 senzori ultrasunet, sistem de control al tracţiunii, sistem de stabilizare electronic şi sistem de frânare automată.

Ca şi celelalte maşini făcute de Tesla, noul Model 3 are două compartimente pentru bagaje, al căror volum total este egal cu 425 de litri după metoda americană EPA. Lansarea versiunii cu tracţiune integrală ar putea avea loc la începutul anului 2018.

Preţul de start al unei Tesla Model 3 în nivel de echipare de bază este egal cu 35.000 de dolari: sumă calculată fără a fi luate în calcul subvenţiile de stat, însă la care se adaugă alţi 1.200 de dolari pentru livrare (în SUA). Informaţiile oficiale mai arată că sedanul standard poate parcurge cu o singură reîncărcare până la 354 de km. Acceleraţia de la 0-96 de km/h o face în 5.6 secunde, în timp ce viteza maximă ajunge la 209 km/h.

Puterea motorului electric este în jurul a 235 CP, iar capacitatea setului de acumulatori este egală cu 60 kWh. De la o priză casnică, timp de o oră se încarcă cu energia necesară pentru a parcurge 48 de km, iar de la un terminal Superchargher (contra plată) timp de jumătate de oră pentru 209 km.

Nivelul de echipare de bază mai include: scaune acoperite cu stofă, climatizare în două zone, punct de acces Wi-Fi, jante de 18 inci şi blocuri optice cu LED-uri. Astfel de maşini vor fi disponibile în vânzare abia din toamna acestui an.

În prezent însă este disponibilă Tesla Model 3 cu pachet Long Range, care include potrivit informaţiilor preliminare un set de acumulatori cu o capacitate de 85 kWh, o altă unitate de control electronic şi un încărcător diferit. O astfel de maşină are o autonomie maximă de 500 de km, acceleraţia de la 0-96 de km/h o face în 5.1 secunde, iar viteza maximă este egală cu 225 de km/h.

Reîncărcarea de la o priză casnică, timp de o oră – energie pentru 59 de km, iar de la un terminal Supercharger, timp de 30 de minute – energie pentru 274 de km.

Tesla Model 3 cu pachet Long Range va costa minim 44.000 de dolari. Un pachet de opţiuni Premium Upgrades costă 5.000 de dolari şi acesta include tapiţerie din piele pe scaunele care mai pot fi şi încălzite, inserţii din lemn, scaune frontale ajustabile electric în 12 poziţii, volan ajustabil electric, sistem audio premium, strat protector pe sticle împotriva razelor ultraviolete şi infraroșii, oglinzi retrovizoare cu funcţii anti orbire, lămpi anti ceaţă cu LED-uri şi acele două dispozitive pentru reîncărcarea telefoanelor mobile.

Sistemul de pilotare automată costă alţi 5.000 de dolari şi acesta va putea menţine automat electromobilul pe autostradă, să se deplaseze prin intersecţii şi să parcheze automat. Autopilotul este activat prin maneta transmisiei din spatele volanului. Pentru încă 3.000 de dolari este oferită funcţia “Full Self-Driving Capability”, deocamdată inactivă, dar care potrivit Tesla, în viitor va permite ca prin aceasta Model 3 să se deplaseze fără nicio intervenţie a celui din spatele volanului (autopilot de nivel 3 sau 4?).

Culoarea standard va fi neagră. Alte trei culori metalizate disponibile deocamdată costă câte 1.000 de dolari. Standard vor mai fi şi jante de 18 inci, iar unele de 19 inci vor costa 1.500 de dolari.

Reieşind din toate aceste lucruri, o Tesla Model 3 cu toate dotările incluse va costa plus minus 60.000 de dolari. Pentru comparaţie o Tesla Model S costă minim 80.000 de dolari, iar un Chevrolet Bolt, model care va fi un concurent direct, este oferit la un preţ minim de 36.620 de dolari (autonomie de 383 km).

În luna august vor fi asamblate doar 150 de electromobile Model 3, în septembrie 1.500 de unităţi, iar către sfârşitul anului se doreşte ca deja lunar să fie făcute câte 20.000 de maşini. În 2018 acest număr va fi dublat sau poate chiar triplat, lunar. Amintim că numărul total al comenzilor, confirmat oficial, depăşeşte la această oră 500.000!

Iti place articolul?