in , ,

(video) Escrocherie de proporţii descoperită într-o reţea de staţii PECO din Moldova. Iată cum erau înşelaţi clienţii

Angajaţii Inspectoratului Național de Investigații în colaborare cu cei de la Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani, au scos la iveală o schemă frauduloasă prin care clienţii unei reţele de staţii PECO din Moldova erau înşelaţi la pompă. Responsabilii învinuiţi de escrocherie și evaziune fiscală şi-au recunoscut vina integral!

Aflăm că au fost necesare cinci luni de zile pentru acumularea probelor care demonstrează că mii de consumatori au fost înşelaţi când îşi alimentau autovehiculele cu carburant. Respectiv, s-a descoperit că suspecții utilizau o schemă frauduloasă de dobândire a bunurilor altor persoane prin instalarea în coloanele de distribuire a petrolului de la staţiile de alimentare cu combustibil din țară, inclusiv şi din municipiul Chișinău, a unor plăci cu cablaj confecționate artizanal.

Astfel, consumatorii erau înșelați cantitativ la achiziționarea carburantului în proporție de circa 5 la sută! Potrivit calculelor, fiecare stație PECO implicată în schemă, lunar, înșela consumatorii cu circa 7.5 – 10 tone de combustibil şi genera un profit suplimentar nedeclarat de peste 120.000 lei!

Vezi şi: (video) Defecţiune sau înşelătorie? O pompă de la o benzinărie taxează fără ca să torni în rezervor

La 18 octombrie curent, poliția a efectuat percheziții la stațiile PECO, precum și la domiciliile, oficiile și autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitivele de speță, inclusiv accesoriile acestora, cum ar fi memorii fiscale și plăci cu cablaj, componente a plăcilor de bază a coloanelor de distribuție a combustibilului, cablaje imprimate cu componente și fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.

Vezi şi: Benzina şi motorina se scumpesc din nou! Iată ce preţuri vor fi afişate la staţiile PECO

De asemenea, la organizatorul grupului infracţional au fost depistate un set de înscrisuri de evidență a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia (vânzări ilicite și necontabilizate, etc.).

Toţi suspecţii sunt la moment cercetaţi în stare de libertate. La moment, organul de urmărire penală a pornit procedura penală conform prevederilor art. 190 alin. 5 ”Escrocheria”, art. 255 alin. 2 ”Înşelarea clienţilor” și 244 alin. 2 ”Evaziune fiscală” Cod penal al RM. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă  închisoare de până la 6 ani.

Deocamdată autorităţile nu au anunţat cât timp era pusă în practică această schemă frauduloasă.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!