in , ,

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508 şi Volvo V60/S60

Organizaţia europeană independentă Euro NCAP anunţă rezultatele ultimei sesiuni de teste din acest an, care a implicat tocmai nouă automobile. Noile Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508, Volvo V60 și fratele său sedan S60, toate au luat un rating de maxim cinci stele.

Despre altele două vă vom povesti într-un articol separat. Acum, să analizăm în parte rezultatele arătate de primele şapte.

Înainte de toate, Euro NCAP ţine să facă nişte menţiuni importante. Chiar și unele vehicule cu rating de cinci stele au avut unele probleme. Testele asupra modelului Hyundai Santa Fe au evidențiat o problemă în care airbag-urile cortină laterale ale autoturismelor echipate cu un acoperiș panoramic s-ar putea rupe în timp ce se desfac.

Ca răspuns, Hyundai a declarat că a schimbat deja dispozitivele de fixare a airbag-urilor pe maşinile proaspete de serie, iar exemplare timpurii sunt supuse unei rechemări oficiale în service. Proprietarii acestor vehicule vor fi contactați de către producător pentru detalii şi pentru ca să-i redirecționeze la dealeri pentru efectuarea lucrărilor necesare.

Noul BMW X5 a suferit de asemenea probleme cu airbag-urile. Perna de aer pentru genunchii şoferului nu s-a desfăcut cum trebuie în testul cu impact frontal, oferind astfel o mai puțină protecție suplimentară picioarelor. O problemă similară a fost observată și la Seria 5 în 2017.

“În ciuda muncii efectuate de constructori în timpul dezvoltării vehiculelor lor, Euro NCAP consideră încă o lipsă de robustețe în unele zone de siguranță de bază. Pentru a fi echitabil, Audi Q3, Jaguar I-PACE, Peugeot 508 și Volvo V60 / S60 au stabilit standardul față de care alții sunt judecați de data aceasta, iar alți producători ar face bine să urmeze exemplul lor. I-PACE, în special, demonstrează că vehiculele viitoare vor fi bune pentru mediul înconjurător, dar vor oferi, de asemenea, un nivel ridicat de siguranță”, a adăugat Michiel van Ratingen.

Vezi şi: (video) Premieră pentru Euro NCAP. A pus la încercare tehnologiile de conducere autonomă de pe 10 maşini noi


Exemplarele de teste au fost modele Audi Q3 2.0 TDI cu tracţiune integrală quattro, de o greutate de 1.646 de kg fiecare. Ratingul maşinii în urma testelor este de cinci stele din cinci posibile.

În testele de impact frontal, fie într-un obstacol care se deformează cu doar o parte a maşinii, fie cu toată suprafaţa frontală într-un perete, au avut de suferit ambii pasageri faţă (în acest caz nişte manechine), însă doar nişte traumatisme uşoare, nesemnificative, în zona pieptului şi picioarelor.

O eventuală coliziune din spate, dar şi una laterală, nu prezintă deloc nici un pericol pentru pasageri.

Copii în vârstă de 6 şi 10 ani, în acest caz simulaţi de manechine poziţionate pe scaune auto corespunzătoare, s-au simţit de asemenea în siguranţă. Însă, în cadrul testelor de impact frontal doar, s-a întâmplat ca minorul mai mare să primească traumatisme uşoare în zona pieptului.

Siguranţa pietonilor este la fel un criteriu abordat superior de către cei de la Audi pe noul Q3. Suprafeţe periculoase de contact sunt doar unghiurile din zona unde colţurile farurilor sunt cel mai aproape de grilă, dar şi partea inferioară a montanţilor frontali şi a parbrizului. Dacă capul unui pieton luat pe capotă ajunge eventual în una din zonele enumerate, există riscul de a primi traumatisme grave.

Noul Q3 este echipat standard cu un sistem de frânare automată Audi Pre Sense Front, operabil de la o viteză de 5 km/h, însă care funcţionează perfect doar în anumite situaţii. Standard mai are un limitator de viteză care funcţionează satisfăcător, un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă şi un sistem care urmăreşte poziţionarea în bandă şi evită ieşirea accidentală.

Exemplarele de teste au fost de model xDrive30d cu o greutate de 2.185 de kg. Ratingul luat în urma testelor este de cinci stele, maxim.

Aşa după cum s-a menţionat anterior, perna de aer pentru genunchii şoferului poate de la caz la caz să nu îşi îndeplinească menirea corect. Testul Euro NCAP de simulare a unei coliziuni frontale într-un obstacol deformabil a arătat că şoferul s-a ales cu traumatisme periculoase în zona coapselor, chiar cu fracturi, alături de traumatisme în zona gambei şi a pieptului. Interesant este că pasagerul din dreapta sa s-a simţit complet în siguranţă.

Din nou, în testul de simulare a unui impact frontal într-un perete dur, şoferul a avut de suferit în zona coapselor, dar şi a pieptului, însă traumatisme uşoare, precum şi pasagerul din dreapta în zona pieptului.

Încă o observaţie experţii au făcut în cazul unui impact lateral într-un stâlp. În această situaţie doar şoferul a avut de suferit traumatisme de gravitate medie în zona pieptului.

Siguranţa maximă pentru copiii de pe bancheta din spate va fi asigurată, însă în dependenţă de situaţii, în cazul unui impact frontal, cel mai matur s-ar putea alege cu traumatisme uşoare în zona gâtului. Mai trebuie de menţionat că în varianta cu şapte locuri a SUV-ului, ultimele două scaune nu sunt compatibile cu toate modelele de scaune auto pentru copii.

Siguranţa oferită pietonilor din exterior este de nivel superior. Singura zonă periculoasă este marginea dintre capotă şi faruri, pe toată lăţimea maşinii. Nici vreun montant, şi nici parbrizul nu va fi un pericol datorită unei capote active în dotare standard.

Noul X5, de asemenea, are un sistem de frânare autonomă, operabil de la o viteză de 5 km/h, alături de un limitator de viteză, un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă şi un sistem care urmăreşte poziţionarea în bandă. Toate funcţionează bine, însă doar acesta din urmă mai poate da greş câteodată.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noul Hyundai Santa FE 2.2 CRDi AWD

Noul Hyundai Santa Fe a venit la testele Euro NCAP în model cu motor 2.2 CRDi, cu o greutate de 1.950 de kg. Ratingul cucerit în urma tuturor testelor este de cinci stele.

Noul Santa Fe se prezintă foarte bine în testele care simulează un impact frontal. Coliziunea într-un obstacol deformabil a dus la traumatizarea pieptului şoferului şi a piciorului drept al pasagerului din dreapta sa. În urma unui impact cu toată faţa maşinii într-un perete, şoferul nu a avut de suferit absolut nimic, doar pasagerul din dreapta sa un traumatism uşor în zona gâtului.

Situaţia este cu totul alta în cazul în care un Santa Fe este lovit cu putere din spate. Pasagerii de pe bancheta din spate riscă traumatisme deosebit de periculoase în zona gâtului. De asemenea, dacă un Santa Fe este lovit lateral de un automobil, şoferul riscă traumatisme uşoare la cap, însă dacă intră lateral într-un stâlp, la cap şi la piept deja.

Copiii s-au simţit ok în timpul simulării unui impact lateral, însă iată în urma testelor cu impact frontal s-au înregistrat traumatisme de o gravitate medie în zona gâtului ambilor minori.

Pentru pietoni, zone periculoase de pe Santa Fe sunt diverse muchii ale barei de protecţie, dar şi zona inferioară a montanţilor frontali şi a parbrizului. Totuşi, urmările vor fi reduse semnificativ datorită unui sistem de frânare de urgenţă, care este operabil de la o viteză de 10 km/h şi care nu va funcţiona corect în toate situaţiile.

Standard mai are un limitator de viteză care funcţionează satisfăcător, un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă şi un sistem care urmăreşte poziţionarea în bandă şi evită ieşirea accidentală.

Vezi şi: (video) Test Drive: Jaguar I-PACE – viitorul este acum!

Maşinile de teste oferite de Jaguar au fost în nivel de echipare SE şi în versiune EV400 cu o greutate de 2.180 de kg. Ratingul general în urma calculelor rezultatelor tuturor testelor – cinci stele!

Chiar şi cu cele cinci stele primite, Jaguar I-PACE nu este o maşină perfectă, la fel ca şi toate celelalte din această rundă. În testul care simulează un impact frontal cu un obstacol deformabil, şoferul a avut de suferit traumatisme de gravitate medie în zona pieptului şi uşoare la ambele picioare. Pasagerul din drepta sa – traumatisme uşoare la piciorul stâng şi de gravitate medie la cel drept.

Dacă un Jaguar I-PACE este proiectat într-un perete dur, ambii pasageri din faţă au de suferit doar nişte traumatisme uşoare la piept. În situaţia în care electromobilul este lovit din spate de o altă maşină, pasagerii de pe bancheta din spate riscă traumatisme de gravitate medie în zona gâtului.

Copiii se vor simţi în siguranţă în cazul unui eventual impact lateral, însă în cazul unui impact frontal situaţia este periculoasă. Manechinul în vârstă de 6 ani a primit traumatisme uşoare în zona capului, iar cel de 10 ani traumatisme grave în zona gâtului.

Jaguar I-PACE este una dintre maşinile care nu reprezintă un pericol major pentru pietonii luaţi eventual pe capotă. Zone mici care prezintă un pericol se află la mijlocul montanţilor frontali, dar şi în unele părţi ale capotei. Însăşi capota din faţă este activă, ridicându-se automat pentru a evita contactul capului unui pieton cu parbrizul.

Un sistem de frânare automată este o dotare standard şi funcţionează de la 5 km/h. Standard mai are un limitator de viteză, un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă şi un sistem care urmăreşte poziţionarea în bandă şi evită ieşirea accidentală. Toate funcţionează bine, însă ultimul mai poate da greş uneori.

Peugeot a oferit pentru testele Euro NCAP mai multe maşini cu motoare diesel BlueHDi de 1.5 litri, cu o greutate de 1.434 de kg. Ratingul de 5 stele este aplicabil şi pentru modelul 508 SW!

 

Noua generaţie Peugeot 508 s-a prezentat destul de bine la testele organizate în Belgia, chiar dacă automobilele nu au fost în dotare maximă. Structura sa este destul de solidă, astfel încât, după un impact frontal într-un obstacol deformabil, traumatisme uşoare a primit şoferul la piept şi picioare, ia pasagerul din dreapta doar la piciorul stâng.

O simulare a unei coliziuni frontale într-un perete a provocat traumatisme de gravitate medie în zona pieptului şoferului şi similare, dar uşoare, pentru pasagerul din dreapta sa.

Dacă un 508 este lovit din spate sau din lateral de o maşină, ori intră într-un stâlp, toţi pasagerii maturi se vor simţi în siguranţă, după cum au arătat rezultatele testelor respective. Ce ţine de copii, în cazul unui impact frontal şi chiar dacă stau în scaune speciale, riscă să se aleagă cu traumatisme uşoare în zona gâtului doar.

Noul Peugeot 508, în anumite situaţii, poate prezenta un pericol major pentru pietoni. Euro NCAP a stabilit că zone periculoase prezintă marginea ascuţită care se află deasupra grilei radiatorului, dar şi a doua jumătate a parbrizului, împreună cu montanţii frontali, până la capotă. Aceasta din urmă este activă.

Peugeot 508 are un sistem de frânare autonomă, operabil de la o viteză de 5 km/h, alături de un limitator de viteză, un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă şi un sistem care urmăreşte poziţionarea în bandă. Toate funcţionează bine, însă frânarea automată nu arată rezultate satisfăcătoare în toate cazurile.

Noua serie 60 a celor de la Volvo a ajuns şi ea pe mâinile experţilor de la Euro NCAP. Pentru teste au fost oferite doar exemplare V60 cu motoare D4, în nivele de echipare Momentum şi cu o greutate de 1.844 de kg.

Ratingul maxim de cinci stele este aplicabil întocmai şi sedanului S60, care la fel a fost testat, menţionează organizaţia.

Testul care simulează un impact frontal cu un obstacol deformabil, dar şi într-un perete fix, a arătat că ambii pasageri din faţă se pot alege fie cu traumatisme în zona pieptului, fie la picioare, dar în ambele cazuri uşoare.

Dacă un V60 este lovit din spate de o altă maşină, acest lucru nu ar trebui să afecteze cumva sănătatea călătorilor. Un rezultat similar a fost în urma testului în care o maşină simulată loveşte break-ul din lateral. Doar impactul lateral cu un stâlp îl poate face pe şofer să sufere careva traumatisme la piept.

La capitolul protecţia pasagerilor minori nu există nici o observaţie, totul fiind excelent.

Zonele periculoase pentru membrele pietonilor sunt doar marginile capotei care stau deasupra farurilor, dar şi partea inferioară a parbrizului, împreună cu montanţii. Oricum, urmările unui contact cu un pieton vor reduse considerabil datorită unei capote active care este o dotare standard.

Sistemul de frânare automată City Safety, prezent standard la bord, este operabil de la o viteză de 4 km/h. Mai există în nivel de echipare de bază un limitator de viteză, un sistem de un sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă şi un sistem care urmăreşte poziţionarea în bandă. Sistemul de frânare automată şi de menţinere în bandă funcţionează ideal doar în unele condiţii.

Vezi rezultatele sesiunii anterioare de teste: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Hyundai NEXO, Mercedes-Benz A-Class, Mazda6 facelift, Lexus ES şi Peugeot Rifter