in , ,

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul BMW X3, DS7 Crossback, Jaguar E-Pace şi Porsche Cayenne

Organizaţia europeană Euro NCAP face publice rezultatele unei noi runde de crash teste. Printre modelele care au fost lovite de obstacole se numără: noul BMW X3, DS7 Crossback, Jaguar E-Pace, Porsche Cayenne, Mercedes X-Class, Subaru Impreza, Subaru XV, Citroen e-Mehari şi din nou Honda Civic.

Pentru că sunt tocmai nouă maşini testate, şi această rundă o vom împărţi în două articole separate, iar în primul vom încerca să analizăm mai detaliat cât de sigure sunt primele patru SUV-uri şi crossovere din această listă.

Înainte de toate ţinem să amintim că programul Euro NCAP prevede patru teste generale: impact frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol dur, impact frontal cu 40 la sută din suprafaţa maşinii într-un obstacol care se deformează, impact lateral şi simularea unei lovituri laterale într-un stâlp.

Pe lângă acestea este evaluată siguranţa pasagerilor în cazul unei lovituri din spate, siguranţa pasagerilor minori, nivelul de traumatizare a pietonului în cazul în care este luat pe capotă şi buna funcţionare a sistemelor electronice care preîntâmpină accidentele.

Să începem!

Noua generaţie BMW X3 a ajuns expres în mâinile celor de la Euro NCAP. Protecţia pasagerilor adulţi, îndeosebi cei care călătoresc pe scaunele faţă, a fost evaluată la 93%, iar cea a copiilor – 84%.

Maşina oferă şi o protecţie bună pentru pietoni – 70%, în timp ce eficienţa funcţionării sistemelor electronice de asistenţă nu este mai mare de 58%.

Testele au arătat că în cazul unui impact frontal există un risc major ca pasagerii din faţă şi cei din spate să se aleagă cu leziuni în zona cutiei toracice.

Pe de altă parte, Euro NCAP a stabilit că protecţia minorilor este una superioară în cazul unor coliziuni laterale, însă manechinul care imită un copil de şase ani a fost traumatizat la piept când maşina a intrat cu faţa într-un obstacol.

Periculoasă pentru pietoni este la noul X3 toată marginea capotei din preajma blocurilor optice şi a grilei radiatorului. Uimitor sau nu, dar în zona montanţilor A nu există niciun risc, totul fiind într-o culoare verde, ceea ce înseamnă bine.

Vezi şi: (video) Test Drive: Am testat noua generație BMW X3 – Premieră

Noul SUV DS7 Crossback, marca premium a Citroen, a demonstrat rezultate ceva mai bune comparativ cu bavarezul de mai sus. Protecţia oferită de modelul francez pasagerilor adulţi este de 91%, iar cea a minorilor – 87%.

Pentru buna funcţionare a sistemelor de asistenţă, dar şi pentru buna protecţie a pietonilor, EuroNCAP a evaluat testele cu 76 şi 73 de procente respectiv.

O remarcă a celor de la Euro NCAP vine în urma loviturii laterale a maşinii într-un stâlp. Pieptul şoferului poate fi în acest caz traumatizat. Ce ţine de protecţia pasagerilor minori, aici nu a fost menţionată nicio observaţie măcar.

Sistemele de asistenţă şi protecţie funcţionează bine pe modelul francez, în mare parte cei de la Euro NCAP fiind satisfăcuţi de sistemul de frânare automată.

Pentru pietoni, deosebit de periculoase pe această maşină sunt montanţii A.

Vezi şi: (video) Noul preşedinte francez a folosit în premieră un DS 7 Crossback la inaugurarea sa

Noul crossover al celor de la Jaguar, E-Pace, de asemenea se numără printre maşinile care s-au ales cu rezultat maxim în urma testelor. Protecţia pasagerilor maturi este de 86%, cea a pasagerilor minori – 87%, a pietonilor – 77%, iar buna funcţionare a sistemelor de protecţie şi asistenţă a fost evaluată cu 77%.

Experţii Euro NCAP menţionează că există pericolul unor traumatisme grave în zona picioarelor şoferului în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil. Totodată, dacă noul E-Pace puternic din spate, pasagerii din faţă riscă traumatisme în zona gâtului.

Protecţia copiilor care vor sta în scaune speciale pe bancheta din spate este una superioară. La acest capitol Euro NCAP nu a prezentat nicio remarcă.

Pentru pietoni un pericol îl prezintă doar zona de mijloc a capotei, la marginea din faţă. Sistemul de frânare automată a fost notat că funcţionează “adecvat”.

Vezi şi: (foto/video) Noul SUV compact Jaguar E-Pace a venit la Chişinău

Şi noul Porsche Cayenne a luat cinci stele de la Euro NCAP. Un rezultat mai slab l-a arătat doar în urma testelor sistemelor de siguranţă şi protecţie – 62%. În rest, protecţia pasagerilor maturi care stau pe scaunele din faţă a fost evaluată la 95% (!), cea a minorilor la 80%, iar cea a pietonilor – 73%.

În urma testelor noului Cayenne, experţii Euro NCAP au remarcat că există posibilitatea unor traumatisme uşoare a pasagerilor din faţă, atât în zona pieptului, cât şi a picioarelor, în cazul unor impacturi frontale şi laterale în obstacole care se deformează sau nu se deformează.

Totodată, în cazul unui impact frontal, copii de pe bancheta din spate cu vârste cuprinse între 6-10 ani, pot suferi traumatisme în zona pieptului şi chiar a gâtului.

Ca şi în cazul primei maşini testate, toată marginea din faţă a capotei noului Porsche Cayenne prezintă un pericol pentru pietoni. Sistemul de frânare automată funcţionează bine.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noul Porsche Cayenne S – Premieră

Iti place articolul?