in , ,

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Hyundai NEXO, Mercedes-Benz A-Class, Mazda6 facelift, Lexus ES şi Peugeot Rifter

Organizaţia europeană Euro NCAP ne satisface interesul cu o nouă sesiune de teste de impact în care pune la mare încercare rigiditatea şi sistemele de siguranţă ale noilor maşini care apar pe piaţă. De această dată, de obstacole şi pereţi au fost lovite noile Hyundai NEXO, Mercedes-Benz A-Class, Mazda6 facelift, Lexus ES, Peugeot Rifter, Opel Combo Life şi Citroen Berlingo.

Hyundai NEXO este primul vehicul electric ce mai şi consumă hidrogen, care a fost testat de Euro NCAP. Ultimele trei maşini din această listă sunt identice atât în construcţie, cât şi la capitolul sisteme de siguranţă, motiv pentru care experţii au făcut publice rezultate şi imagini doar cu modelul Peugeot.

Să analizăm în parte rezultatele.

Maşinile supuse testelor au fost în specificaţie NEXO GL, cu volan pe stânga şi cu o greutate de 1.814 kg. Rezultatul general al testelor este reprezentat de cinci stele şi nici una mai puţin, fapt care înseamnă că automobilul este capabil să ofere o protecţie bună pasagerilor.

Manechinul care simula şoferul în cazul testului impactului frontal într-un obstacol deformabil cu 40 la sută din suprafaţa maşinii a suferit traumatisme uşoare în zona pieptului şi a gambei stângi, în timp ce unele puţin mai grave s-au înregistrat la laba piciorului său stâng şi la gamba piciorului drept. Pasagerul din dreapta sa nu a fost afectat nici într-un fel.

Interesant este că în testul impactului frontal cu toată suprafaţa automobilului, traumatisme uşoare a suferit doar pasagerul din dreapta şoferului în zona pieptului, în timp ce conducătorul a rămas perfect sănătos.

În testul simulării unei lovituri din spatele maşinii, pentru verificarea suportului oferit de scaune, s-a constatat că pasagerii din spate se pot alege cu traumatisme serioase în zona gâtului. Simularea accidentului în care maşina se loveşte lateral într-un stâlp a fost trecut cu succes, fără nici o observaţie.

Rezultatul general al testelor pentru verificarea siguranţei pasagerilor maturi este de 94% sau 35.8 puncte.

Crash testul în care se verifică siguranţa copiilor, aici reprezentaţi de nişte manechine “în vârstă” de 6 şi 10 ani, de asemenea a fost trecut cu succes. Singura remarcă a experţilor este că nu toate scaunele acceptă instalarea scaunelor pentru copii, în dependenţă şi de suporturile pe care le au. Rezultatul testului – 87% sau 43 de puncte.

Nivelul de protecţie oferit pietonilor din jurul maşinii este unul adecvat. Se menţionează că zone periculoase pe automobil, în cazul unui impact, este toată marginea capotei, care se întinde practic pe toată lăţimea lui NEXO, dar şi părţile inferioare ale montanţilor frontali. SUV-ul mai este înzestrat cu sistem de frânare automată funcţional de la o viteză de 10 km/h şi o capotă activă. Rezultatul verificărilor la acest capitol – 67% sau 32.4 puncte.

Sistemele de asistenţă şi protecţie funcţionează bine. Maşina are funcţie de limitare a vitezei, care se bazează fie pe informaţiile scanate de o cameră, fie pe datele din navigaţie, alături de un sistem de avertizare pentru pasagerii care nu îşi cuplează centurile de siguranţă şi un sistem activ de menţinere în bandă, funcțional de la 60 de km/h. Aici avem un rezultat de 80% sau 10.5 puncte.

Mercedes-Benz le-a dat experţilor Euro NCAP la teste câteva exemplare A 180 d, cu volan pe stânga şi cu o greutate de 1.445 de kg. Hatchback-ul premium a luat fără nici o ezitare cinci stele din cinci posibile.

Nivelul de protecţie al pasagerilor maturi este unul aproape superior. În testul de impact frontal într-un obstacol care se deformează, traumatisme uşoare le-a înregistrat manechinul care imită şoferul, în zona pieptului şi a gambelor, în timp ce pasagerul din dreapta sa doar în zona gambelor. Lovitura directă a maşinii într-un perete a dus la traumatisme uşoare doar în zona pieptului ocupanţilor scaunelor din faţă.

Scaunele din noul A-Class oferă un suport bun şi nici un pasager din faţă sau din spate nu ar trebui să se aleagă cu careva probleme în zona gâtului dacă maşina este lovită din spate. Iar în cazul în care intră lateral într-un stâlp, va avea de suferit minor doar şoferul, din nou în zona pieptului. Rezultatul general al testelor – 96% sau 36.5 puncte.

Nivelul de protecţie al copiilor este la fel de bun. Traumatisme foarte uşoare ar putea avea de suferit minorul de şase ani în cazul unui impact frontal. Scaunele de pe A-Class acceptă majoritatea tipurilor de scaune auto. A-Class mai are un sistem care recunoaște automat când un scaun pentru copii a fost pus pe scaunul pasagerului din față și dezactivează automat airbag-ul pentru scaunul respectiv. Rezultat: 91% sau 45 de puncte.

Nivelul de protecţie oferit pietonilor este de asemenea foarte bun. Zone periculoase în cazul unei luări pe capotă sunt doar părţile inferioare ale montanţilor posteriori. Automobilul mai are un sistem de frânare automată care funcţionează de la 7 km/h şi o capotă activă. În majoritatea scenariilor, cu ajutorul acestui sistem, automobilul reuşeşte să evite impactul cu pietoni sau biciclişti. Rezultatul testului este de 92% sau 44.2 puncte.

Sistemele de asistenţă de bază sunt prezente în nivel de echipare standard. Printre ele se numără un limitator de viteză care lucrează împreună cu o cameră ce recunoaşte indicatoarele rutiere, un sistem de avertizare în cazul centurilor necuplate şi un asistent de menţinere în bandă care uneori ar putea să nu reacţioneze corespunzător. Rezultat: 75% sau 9.8 puncte.

Mazda a oferit pentru teste câteva maşini în caroserie break, cu motor diesel de 2.2 litri, care au volan pe stânga şi o greutate de 1.577 de kg. Maşina pentru familişti a luat pe meritate cinci stele din cinci posibile.

Testele cu pasagerii maturi au arătat următoarele: posibile traumatisme uşoare la pieptul şi piciorul drept al şoferului în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil şi traumatisme uşoare la piept, dar şi unele grave în zona centurii pelviene pentru pasagerul din dreapta sa şi în cazul impactului frontal într-un perete.

La testele de verificare a nivelului de suport al scaunelor şi la cele de impact lateral, experţii nu au avut ce comenta pentru că protecţia pasagerilor este asigurată. Rezultatul la acest capitol: 95% sau 36.1 puncte.

Copiii de pe bancheta din spate vor fi protejaţi complet în cazul unui impact frontal sau lateral, dacă vor sta pe scaune auto şi vor avea centurile cuplate. Scaunele din Mazda6 acceptă practic toate modelele de scaune auto, însă nu toate cele cinci scaune din maşină acceptă toate tipurile de suporturi ale scaunelor pentru copii. Rezultatul testului: 91% sau 45 de puncte.

Un contact cu pietoni poate fi evitat în majoritatea situaţiilor datorită unui sistem de frânare automată, activ mereu de la o viteză de 10 km/h. În cazul în care totuşi se va întâmpla o coliziune, automobilul va avea grijă să diminueze urmările inclusiv printr-o capotă activă, care se va ridica pentru a evita lovirea pietonului cu capul de zonele periculoase. La Mazda6 acestea sunt: marginea capotei inclusiv cu laturile de deasupra farurilor, partea inferioară a montanţilor frontali şi părţile inferioare laterale ale parbrizului. Nivelul de protecţie la acest capitol a fost evaluat la 66% sau 31.9 puncte.

Mazda6 poate fi înzestrată cu o mulţime de sisteme de asistenţă şi protecţie, însă cele de bază le are standard. Aici nu trebuie să existe probleme: 73% sau 9.5 puncte.

Modelul Lexus ES testat este 300h, cu volan pe dreapta şi cu o greutate de 1.740 de kg. Mai mult de cinci stele din cinci posibile nu a luat în urma testelor.

Chiar dacă este un sedan premium, în urma testelor cu implicarea pasagerilor maturi s-a demonstrat că nivelul de protecţie oferit este uşor mai slab decât cel al aceleiași Mazda6. Lovitura frontală a automobilului într-un obstacol deformabil poate aduce ambilor pasageri de pe locurile din faţă traumatisme uşoare la gambe şi doar şoferului încă unele în zona pieptului.

În cazul unui impact frontal într-un perete cu toată suprafaţa frontală a Lexus-ului, de suferit traumatisme uşoare au parte la fel ambii ocupanţi în zona pieptului, în timp ce doar pasagerul din stânga s-ar putea alege cu o plagă periculoasă în zona centurii pelviene.

Scaunele oferă un suport adecvat în cazul în care sedanul este lovit din spate, însă, dacă maşina este lovită lateral de o alta sau intră într-un stâlp din partea şoferului, acesta din urmă se va lovi uşor la cap. Rezultatul comun al testelor enumerate: 91% sau 34.7 puncte.

Pasagerii minori de pe locurile din spate se vor simţi într-o siguranţă completă, ne fiind anunţată la acest capitol nici o remarcă: 87% sau 43 de puncte.

Un eventual contact cu pietoni nu va avea urmări grave, asta dacă nu vor ajunge cu capul pe părţile inferioare ale montanţilor posteriori, ale parbrizului şi pe marginea capotei de lângă parbriz. Va încerca să împiedice acest lucru o capotă activă, dar şi un sistem de frânare automată care a arătat rezultate foarte bune. Unde mai pui că bara de protecţie frontală şi grila radiatorului sunt destul de moi. Rezultat aici: 90% sau 43.7 puncte.

Ce ţine de sistemele de protecţie şi asistenţă, noul ES este un lider datorită complexului Lexus Safety System +. Sistemele care le cuprinde real funcţionează bine: 77% sau 10.1 puncte.

Noile Peugeot Rifter, Opel/Vauxhall Combo Life şi Citroen Berlingo sunt făcute pe o platformă comună a grupului francez PSA. Maşinile testate sunt în variantă pentru transportul pasagerilor, au volane pe stânga, motoare diesel care produc câte 100 de CP şi o greutate similară de 1.510 kg.

Toate cele trei automobile au luat patru stele în urma testelor şi au demonstrat rezultate identice, motiv pentru care Euro NCAP a publicat materiale foto/video doar cu modelul Peugeot.

Testele care simulează un impact frontal într-un obstacol care se deformează au arătat că şoferul se poate alege cu traumatisme uşoare a gambei stângi şi în zona pieptului, în timp ce pasagerul din dreapta sa, la fel se poate alege cu nişte traumatisme uşoare la gamba stângă, dar mai grave la piept.

O lovitură a tuturor celor trei maşini, directă într-un perete, poate cauza traumatisme medii în zona pieptului şoferului şi uşoare pentru gâtul pasagerului din dreapta sa.

Scaunele oferă un suport bun pentru toţi ocupanţii. În cazul unui impact lateral într-un stâlp, şoferul va avea de suferit careva traumatisme în zona pieptului doar. Rezultat: 91% sau 34.9 puncte.

În majoritatea cazurilor pasagerii minori transportaţi în aceste automobile se vor simţi în siguranţă, însă doar în unele situaţii, cel mai mic pasager s-ar putea alege cu traumatisme uşoare în zona gâtului dacă maşina este implicată într-o coliziune frontală. În variantele cu şapte locuri pentru pasageri, nici un fel de scaun auto nu poate fi instalat pe ultimul rând. Rezultatul testului: 81% sau 39.8 puncte

Zonele periculoase ale maşinii pentru pietoni, în cazul unui accident, este practic toată capota şi părţile inferioare ale montanţilor frontali. Toate cele trei automobile nu au vreo capotă activă, nici opţional, dar barele de protecţie sunt suficient de moi pentru ca să nu provoace traumatisme pietonilor care intră în contact cu acestea.

Toate cele trei maşini sunt dotate cu un sistem de frânare automată, dar acesta nu funcţionează corespunzător în toate cazurile. Euro NCAP a mai menţionat că sistemul în genere nu răspunde în nici un fel în cazul apariţiei unor pietoni care se mişcă rapid, precum sunt bicicliştii. Rezultat aici: 58% sau 28.2 puncte.

Automobilele au sisteme de asistenţă în nivele de echipare de bază şi mai pot fi înzestrate cu încă cel mult 20. Totuşi, nivelul de funcţionare al acestora nu se poate compara cu cele oferite pe maşinile premium. Euro NCAP le-a evaluat cu 68% sau 8.9 puncte.

Vezi precedenta sesiune de crash teste: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Audi A6, VW Touareg, Ford Tourneo Connect şi Suzuki Jimny

Iti place articolul?