(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Mercedes-Benz X-Class, Subaru Impreza, Subaru XV, Citroen e-Mehari şi Honda Civic

Distribuie:
 • 7
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Organizaţia Euro NCAP a făcut recent publice rezultatele unei noi runde de crash teste cu implicarea a nouă maşini. Am decis să împărţim această rundă în două articole, în primul analizând detaliat cât de sigure sunt câteva SUV-uri şi crossovere.

Vezi şi: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul BMW X3, DS7 Crossback, Jaguar E-Pace şi Porsche Cayenne

Vă invităm acum să vedeţi care este nivelul de siguranţă oferit de alte patru automobile, printre care se numără: noul Mercedes-Benz X-Class, Subaru Impreza, Subaru XV, Citroen e-Mehari şi din nou Honda Civic.

Înainte de toate ţinem să amintim că programul Euro NCAP prevede patru teste generale: impact frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol dur, impact frontal cu 40 la sută din suprafaţa maşinii într-un obstacol care se deformează, impact lateral şi simularea unei lovituri laterale într-un stâlp.

Pe lângă acestea este evaluată siguranţa pasagerilor în cazul unei lovituri din spate, siguranţa pasagerilor minori, nivelul de traumatizare a pietonului în cazul în care este luat pe capotă şi buna funcţionare a sistemelor electronice care preîntâmpină accidentele.

De mult timp nu am văzut pick-up-uri la testele Euro NCAP şi de această dată singurul dintre ele a fost noul Mercedes-Benz X-Class. Rezultatul general e cinci stele din cinci posibile.

Nivelul de protecţie al pasagerilor maturi este de 90%, cel al pasagerilor minori – 87%, pietonii sunt protejaţi în proporţie de 80%, iar sistemele de protecţie şi asistenţă funcţionează destul de bine – 77%.

Vezi şi: „Noul Mercedes-Benz X-Class este îngrozitor!” Iată cine a făcut declaraţia asta la Frankfurt

Mai detaliat, aflăm în cazul unei coliziuni frontale într-un obstacol care se deformează, cel mai mult va avea de suferit şoferul în zona pieptului. Totodată, dacă pick-up-ul va fi lovit puternic din spate, un pasager matur care va sta pe bancheta din spate riscă să-şi fractureze gâtul.

Micii călători de pe bancheta din spate se pot alege cu leziuni uşoare doar când automobilul se loveşte frontal. În cazul unui impact lateral nu există niciun pericol.

Pentru pietoni cea mai periculoasă zonă de pe X-Class sunt montanţii A, iar sistemul de frânare automată cu funcţie de recunoaştere a pietonilor funcţionează bine. Există şi un sistem care doar avertizează despre ieşirea maşinii din banda de rulare.

Noua generaţie Subaru Impreza a luat în urma testelor Euro NCAP o notă foarte bună. Protecţia pasagerilor maturi, a copiilor şi a pietonilor a fost evaluată la 94, 89 şi 82% respectiv. Buna funcţionare a sistemelor electronice de asistenţă şi protecţie este de 68%.

Din motive necunoscute Euro NCAP nu a publicat imagini video din cadrul testelor cu această maşină, însă ştim următoarele lucruri:

 • Pasagerii maturi se vor simţi în siguranţă într-un Impreza, suferind leziuni uşoare doar la picioare în cazul unei coliziuni frontale într-un obstacol deformabil sau în zona pieptului, doar pasagerul din dreapta şoferului, în cazul unui impact cu toată suprafaţa maşinii;
 • Minorii de 6 şi 10 ani, care sunt reprezentaţi la teste de nişte manechini, au simulat traume uşoare în zona pieptului şi respectiv gâtului doar în cazul unei coliziuni frontale a maşinii;
 • Sistemul de frânare automată inclus în complexul Eye Sight poate monitoriza situaţia chiar de la un kilometru înainte de un potenţial impact. Automobilul reuşeşte să se oprească dacă circulă în limite de viteze. Pietonii vor fi în siguranţă dacă nu se vor lovi de montanţii A şi marginea capotei.

Încă un Subaru în această rundă de teste este noua generaţie a crossoverului XV. Automobilul a arătat aceleaşi rezultate ca şi modelul Impreza, un pic mai bună fiind protecţia oferită pietonilor.

Chiar şi rezultatele detaliate ale testelor sunt asemănătoare, însă singura deosebire la XV este că marginea capotei nu este într-atât de periculoasă dacă pietonul se loveşte de aceasta.

 • Citroen e-Mehari – 3 stele

Citroen e-Mehari, un SUV compact decapotabil cu propulsie electrică, necunoscut pentru piaţa noastră, a primit doar trei stele din cinci posibile din partea Euro NCAP. Nota a fost motivată în primul rând de lipsa unui sistem de frânare automată, a unuia de menţinere în bandă şi chiar a unui limitator de viteză.

Nivelul de protecţie al şoferului şi pasagerilor maturi a fost evaluat la 74%. Rezultatele testelor au arătat că în toate tipurile de impact ale maşinii, călătorii vor avea de suferit traumatisme în zona picioarelor, gâtului şi pieptului, iar în unele cazuri poate fi chiar fatal pentru pasagerii din faţă.

Protecţia călătorilor minori într-o astfel de maşină a fost evaluată la 78%. Minorii riscă leziuni uşoare în zona pieptului şi gâtului doar în cazul în care automobilul se loveşte frontal cu un obstacol.

La capitolul protecţie pietoni situaţia este foarte proastă (48%). Doar marginea capotei nu reprezintă pericol, însă în schimb, ambii montanţi frontali şi aproximativ toată suprafaţa capotei a fost acoperită cu o culoare roşie, ceea ce înseamnă o protecţie proastă.

Hatchback-ul european Honda Civic a mai ajuns odată la testele Euro NCAP. Automobilul a luat într-o rundă anterioară doar patru stele din cinci, însă de această dată a luat nota maximă după ce a făcut careva modificări care au contribuit la siguranţa pe locurile din spate.

Nivelul de protecţie al pasagerilor maturi a fost evaluat la 92%, cel al copiilor-pasageri minori – 75%, cel al pietonilor – 75%, iar buna funcţionare a sistemelor electronice de asistenţă şi protecţie a fost notată cu 88%.

Pasagerii maturi vor beneficia de o protecţie adecvată şi una calificată drept slabă, îndeosebi pasagerul din dreapta şoferului, în cazul unui impact frontal cu toată suprafaţa automobilului.

Chiar dacă a făcut careva modernizări, pasagerii minori care vor călători într-un Honda Civic hatchback vor avea de suferit diferite traumatisme atât în cazul unei coliziuni frontale, cât şi în una laterală.

Sistemul de frânare automată funcţionează bine pe Civic şi reuşeşte să oprească în faţa unor obstacole dacă viteza de rulare este în limite. Pentru pietoni periculoşi sunt doar montanţii A.

Rezultatele unei noi runde de crash teste va fi făcută publică pe 13 decembrie 2017.


Distribuie:
 • 7
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...