in , ,

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Volvo XC60, VW T-Roc, Skoda Karoq şi Mitsubishi Eclipse Cross

Organizaţia europeană Euro NCAP face publice rezultatele unei noi runde de crash teste. Printre modelele care au fost lovite de obstacole se numără: noul Volvo XC60, Volkswagen T-Roc, Skoda Karoq, Mitsubishi Eclipse Cross, Citroen C3 Aircross, Opel Crossland X, Volkswagen Polo şi SEAT Arona.

Şi această rundă o vom împărţi în două articole separate, iar în primul vom încerca să analizăm mai detaliat cât de sigure sunt primele patru SUV-uri din această listă.

Înainte de toate ţinem să amintim că programul Euro NCAP prevede patru teste generale: impact frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol dur, impact frontal cu 40 la sută din suprafaţa maşinii într-un obstacol care se deformează, impact lateral şi simularea unei lovituri laterale într-un stâlp.

Pe lângă acestea este evaluată siguranţa pasagerilor în cazul unei lovituri din spate, siguranţa pasagerilor minori, nivelul de traumatizare a pietonului în cazul în care este luat pe capotă şi buna funcţionare a sistemelor electronice care preîntâmpină accidentele.

Să începem!

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!

Vom descrie în mod prioritar rezultatele noului Volvo XC60, asta pentru că acest model a devenit deţinătorul recordului absolut în clasamentul SUV-urilor şi crossoverelor privind siguranţa pasagerilor maturi faţă. Rezultatele acestui test au fost notate cu 37.2 puncte sau 98% şi sunt puţin mai bune chiar decât cele ale modelului XC90 care a luat acum doi ani în urmă 97%.

Vezi şi: Nivelul de protecţie superior al noului Volvo XC60 a fost confirmat prin premiul mare oferit de IIHS

Nivelul de protecţie a pasagerilor minori de pe bancheta din spate a fost evaluat la 42.9 puncte sau 87%. O remarcă făcută de Euro NCAP a fost protecţia “adecvată” a cutiei toracice a copiilor în cazul impactului frontal cu toată lăţimea automobilului.

Nota pentru protecţia pietonilor este de 31.9 puncte sau 76%. Periculoase pentru aceştia sunt zonele inferioare ale montanţilor A şi suprafeţele capotei care acoperă blocurile optice.

Nivelul de siguranţă preventivă a fost notat cu 11.4 puncte sau 95%. Sistemul de frânare automată şi cel de urmărire a marcajului care delimitează benzile de rulare funcţionează bine.

Vezi şi: (video) Test Drive: Volvo XC60 – Premieră

Noul SUV compact al celor de la Volkswagen, prezentat în luna august a acestui an în premieră, a fost luat deja la teste de Euro NCAP. Rezultatele primei probe a demonstrat un nivel de siguranţă mai mult decât suficient – 36.6 puncte sau 96%.

Pernele de aer funcţionează cum trebuie, iar picioarele şi pieptul pasagerilor faţă vor fi protejate la nivel înalt.

Vezi şi: Imagini spion: Volkswagen s-ar gândi deja la o versiune R pentru noul T-Roc

Nivelul de protecţie a pasagerilor minori de pe bancheta din spate a fost evaluat la 43 de puncte sau 87%. La acest capitol Euro NCAP chiar nu a menţionat nicio remarcă în raport.

Nota pentru protecţia pietonilor este de 33.5 puncte sau 79%. Protecția oferită de capotă capului unui pieton lovit a fost în mare parte bună sau adecvată, cu unele rezultate mai slabe în jurul bazei parbrizului și de-a lungul montanţilor A. Bara de protecție a oferit o bună protecție picioarelor pietonilor, în timp ce protecția bazinului a fost mai slabă.

Sistemul autonom de frânare de urgență a funcționat bine în testele detectării pietonilor, impactul fiind cel mai mult evitat sau atenuat.

Buna funcţionare a sistemelor electronice de siguranţă şi protecţie au fost evaluate cu 8.5 puncte sau 71%.

Euro NCAP a luat la teste încă un SUV compact prezentat recent. Este vorba despre noul Skoda Karoq pe care l-am văzut la Salonul Auto de la Frankfurt.

La proba determinării nivelului de protecţie a pasagerilor din faţă, noul Karoq s-a descurcat destul de bine, fiind notat cu 35.5 puncte sau 93%. Aici experţii Euro NCAP au remarcat doar un nivel satisfăcător de protecţie pentru pasagerul din dreapta şoferului. În cazul unui impact frontal cu toată lăţimea maşinii, pasagerul va suferi traume în zona cutiei toracice.

Vezi şi: (video) Skoda explică în detalii avantajele panoului de bord digital pe care l-a introdus în premieră pe Karoq

În schimb, nivelul de protecţie a copiilor sau pasagerilor minori pe bancheta din spate, chiar şi în scaune speciale, va fi unul cam slăbuţ. Euro NCAP a dat pentru asta o notă de 38.9 punte sau 79%. Doar în cazul în care noul Karoq va intra frontal într-un obstacol, pasagerii din spate cu o vârstă de 6 şi 10 ani riscă traume destul de serioase în zona pieptului şi gâtului.

Nota pentru protecţia pietonilor este de 31 puncte sau 73%. Totul este ok la acest capitol, în afară de pericolul unor traume în cazul în care pietonul lovit va ajunge cu capul în montanţii A, părţile inferioare.

Buna funcţionare a sistemelor electronice de siguranţă şi protecţie au fost evaluate cu 7 puncte sau 58%. Sistemul autonom de frânare de urgență a funcționat bine în testele detectării pietonilor, impactul fiind cel mai mult evitat sau atenuat în toate scenariile.

Vezi şi: (foto) Noile Skoda Fabia vRS şi Karoq vRS. Care sunt perspectivele de lansare în serie a modelelor

Rezultate superioare a luat şi noul crossover al celor de la Mitsubishi, asta chiar dacă are la bază o platformă învechită folosită de modelul Outlander. Nivelul de protecţie al pasagerilor maturi de pe scaunele din faţă este de 36.9 puncte sau 97%.

La acest capitol riscă traume în zona cutiei toracice doar pasagerul din dreapta şoferului, în cazul unui impact frontal al maşinii cu toată lăţimea sa.

Protecţia pasagerilor minori care se află de regulă pe bancheta din spate a fost evaluată cu 38.2 puncte sau 78%. Doar în cazul unui impact frontal micuţul de şase ani poate suferi traumatisme uşoare în zona pieptului.

Noul Mitsubishi Eclipse Cross este singurul model din toate cele opt din această rundă care a luat cea mai mare notă la capitolul protecţie pietoni – 33.8 de puncte şi 80%. Bara de protecţie frontală şi capota au fost făcute din materiale destul de maleabile, în timp ce zone periculoase pot fi considerate părţile inferioare ale montanţilor centrali.

Pentru că Eclipse Cross are un sistem de avertizare pentru ne includerea centurilor de siguranță, standard pentru scaunele din față și spate, un sistem de asistență la bord care avertizează șoferul când iese din bandă bandă și un limitator de viteză, Euro NCAP i-a oferit 8.5 puncte sau 71%.

Sistemul de evitare a coliziunilor frontale prezintă performanțe bune, cu ciocniri evitate sau atenuate în toate scenariile de testare.

Vezi ultimele crash teste prezentate la începutul lunii septembrie:

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Mazda CX-5, Renault Koleos, Jeep Compass şi Opel Grandland X

(video) Euro NCAP: Crash teste cu Mercedes-Benz C-Class Cabriolet, Ford Fiesta, KIA Rio, KIA Picanto şi Opel Ampera-e

(video) Euro NCAP: Noul Range Rover Velar este unul dintre cele mai sigure SUV-uri din lume

Iti place articolul?